perjantai 6. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän illallista ja itseni ylitystä - 6. luukku

Itsenäisyyspäivä on madellut villasukissa töpsötellen, lumisadetta tuijotellen. Meillä ei ole kummempia itsenäisyyspäivän perinteitä, mutta hyvän ruoan ystävinä otamme kaikista juhlapyhistä ilon irti erityisesti ruokarintamalla. Tykkään laittaa jotain sellaista, että keittiössä ei tarvitse kökkiä koko iltaa ja ainakin osan voisi valmistella etukäteen. Muiden tuhistessa päiväunia laitoin tomaatit paahtumaan ja mozzarellat marinoitumaan, sekä alkuvalmistelin risoton. Jälkiruokajäädykkeen olin tehnyt jo viime viikolla pakkaseen - siitä lisää vaikka ensi viikolla.

yksinkertainen kattaus


Alkupaloiksi olin suunnitellut bruchettoja pesto-vuohenjuustopäällisellä, mutta koska juuri ostettu vuohenjuusto oli homeessa (!), täytyi soveltaa kaappien aineksista jotain muuta. Tein perus guacamolen (avokado muussattuna, suolalla, pippurilla, sitruunamehulla ja sokerilla maustettuna) ja laitoin siivun artisokkaa ja sharonia päälle. Loistava yhdistelmä ihan vahingossa syntyneeksi!

siikafile

Kalatiskillä päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja opetella fileoimaan kalat itse. Viime viikonloppuna myyjä fileoi minulle nieriän tuskaillessani, että en osaa kokonaiselle tehdä mitään ja juuri muuta valikoimaa ei enää ollut. Ajattelin, että jatkossa yritän selviytyä siitä itse ja aina on enemmän vaihtoehtoja. Kertasin ohjeet ja lähdin kokonainen siika kainalossani kotiin. Pyysin miehen henkiseksi tueksi ja tartuin härkää sarvista (siikaa kiduksista). Ei se ollutkaan niin vaikeaa kuin luulin, ällöttävää kylläkin.

Jestas, että tuuletin valmiiden fileiden edessä! Enää ei tarvitse olla neljänkympin kilohintaa hipovien fileiden armoilla. Ja ennen kaikkea koin ylittäneeni itseni - yleensä olen antanut kaikki "likaiset työt" miehen tehtäväksi. Eiväthän ne nyt ihan ammattilaisen fileoimilta näytä ja vähän meni hukkaankin hyvää kalaa, mutta ensikertalaiseksi ihan onnistuneet kimpaleet sain aikaan.

sitruunarisoton valmistus

Castellolta on uusi parmesan-tyyppinen kova, pitkään kypsytetty juusto, Hirten, joka on niin taivaallisen hyvää, että siitä on pakko vinkata (kuvassa oikealla Manchegon rinnalla). Siitä tekee mieli koko ajan murtaa uutta palaa suuhun.. Suosittelen ehdottomasti mihin tahansa käyttöön, ainakin nyt juustotarjottimelle hillon kanssa, mutta minä raastoin sitä hieman risotonkin joukkoon.

Sitruunarisoton tein Pastanjauhajien ohjeella, todella hyvää ja helppoa! Ja siika ei muuta kaipaa kuin mausteet pintaan ja paiston voissa. Siis koko ateria kovin simppeliä ja melko vähällä vaivalla (jollei fileoimista lasketa ja sekin sujuu kohta rutiinilla!), mutta niin tajuttoman hyvää, että sukat pyörivät jaloissa. E ei oikein välittänyt bruchettasta ja risotosta, mutta siikaa ja juustoja söi senkin edestä. Hän on aina tykännyt voimakkaista mauista - puristaa sitruunaa kalan päälle ja syö voimakkaita juustoja. Kun nostin pöytään juustokeksit ja hillot, sekosi hän onnesta "Äiti mä rakastan tätä herkkuu ja mun perhettä!!".

Juhlavastaanotto jäi kokonaan välistä saunoessa, syödessä ja Carcassonnea pelatessa, mutta en kai menettänyt mitään kovin tähdellistä. Aamulla selailen upeimmat puvut ja kohahduttavimmat mokat, siinäpä se. Mukavaa viikonlopun jatkoa! Toivottavasti ympäri Suomea on saatu pieni lumipeite!

Katri
SHARE:

4 kommenttia

  1. Voi mikä herkkuateria! Tunnustaudun myös vähän kädettömäksi noiden kokonaisten kalojen kanssa ja olen sälyttänyt vastuun miehelleni. Ehkäpä minunkin kannattaisi vain ottaa kalaa kiduksista ja ryhtyä toimeen. Sinähän suoriuduit loistavasti :). Eilisen puvuista mielestäni Haukio oli kaikenkaikkiaan tyylikkyyden huippu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haukion puku tosiaan aiheutti huokailuja! Hän osaa olla jotenkin tosi hillitty ja tyylikäs. Kyllä sitä näköjään kannattaa poiketa mukavuusalueeltaan! Terävä veitsi on ehkä tärkein pointti. Ajattelin uskaltavani ottaa ronskimmat otteet, jos olisi sellaiset kertakäyttöiset kumihanskat, mutta nyt kun uskalsin tarttua siihen paljain käsin, tiedän ettei niitäkään tarvitse! :)

      Poista
  2. Taas tuli hyviä vinkkejä ensi viikonlopun ruoaksi :) Tunnustaudun myös kala-avuttomaksi. Tänään tiskiltä lähti mukaan lohifilettä - tosin eipä siellä kyllä kokonaisia kaloja ollutkaan tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiva jos nämä ruokajutut inspiroivat, itsekin tykkään siitä kun blogeista saa hyviä ruoka- ja muita vinkkejä! Lohifilekin on aina varma valinta! :)

      Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig