maanantai 9. joulukuuta 2013

Vadelmajäädyke jälkkäriksi - 9. luukku

Lupasin laittaa erikseen ohjeen itsenäisyyspäivän jälkiruokaan, vadelmajäädykkeeseen. Jäädyke on sopivan raikas jälkiruoka joulunajan aterioihin, kun tavallisesti tulee syötyä aika paljon... Se on myös näppärä jälkiruoka sen vuoksi, että jäädykkeen voi valmistaa paljonkin etukäteen pakkaseen.



Olen tehnyt tällä Pirkan ohjeella jäädykettä varmaan 20 kertaa, joten resepti on havaittu erittäin toimivaksi. Se on myös aina saanut kehuja! :) Kirjoitan ohjeen tännekin ylös, koska minulla oli viimeksi vaikeuksia löytää sitä, kun en muistanut nimeä ja paperiohje oli hukkunut vanhanaikaisesta reseptivihostani. Turkkilaisen jogurtin tilalla voi varmasti käyttää maitorahkaa, jollei jogurtti satu kuulumaan jääkaapin perustarpeisiin.

Vadelmajogurttijäädyke

Ainekset:
200 g (4 dl) vadelmia
2 rkl sokeria
2 rkl vettä
1 tlk (2-2,5 dl) vispikermaa
4 keltuaista
1,5 dl tomusokeria
400 g turkkilaista jogurttia (summamutikassa vajaa puolet isosta Lindahlsin purkista) TAI maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria tai ripaus aitovaniljajauhetta

Vadelmakastike:
400 g (8 dl) vadelmia
2 rkl vettä
4 rkl tomusokeria

Valmistus:
Kuumenna kattilassa vadelmat, vesi ja sokeri ja survo seos. Jäähdytä seos laittamalla kattila altaaseen kylmään veteen. (Kotimaisia vadelmia ei tarvitse keitellä, eli tämän vaiheen ja veden voi jättää pois.) Vaahdota kerma ja nosta se jääkaappiin. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon hyvin jäähtynyt vadelmasurvos, jogurtti ja kermavaahto. Mausta vaniljasokerilla ja tarkista makeus. (Sitä on helppo säätää lisäämällä jogurttia tai sokeria.)

Kaada jäädykeseos kylmällä vedellä kasteltuun 2 litran vetoiseen vuokaan. (Olen käyttänyt isoa kuivakakulle tarkoitettua silikonivuokaa, tai metallista muffinssivuokaa, tai kuten tällä kertaa - silikonista leivosmuottivuokaa. Siihen mahtuu vain kuusi, joten lopun seoksen kaadoin silikoniseen leipävuokaan. Peitä vuoka foliolla ja pakasta 5-6 tuntia, mielellään yön yli.

Tee kastike: kiehauta marjat ja vesi kattilassa samalla hieman survoen ja anna hautua pari minuuttia. Jäähdytä survos ja soseuta esim. sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon tomusokeri. Laita kylmään maustumaan.

Ota jäädyke huoneenlämpöön 1/2 tuntia ennen tarjoilua. Upota jäädykevuoka täyttörajaan asti kuumaan veteen muutamaksi sekunniksi ja kumoa jäädyke tarjoiluastialle. Kaada päälle osa vadelmakastikkeesta ja tarjoa loppu erikseen.

vadelmajogurttijäädyke ja vadelmakastike

Jostain syystä minun on tullut tehtyä tätä usein juuri vuodevaihteen juhliin - itsenäisyyspäiväksi, jouluksi tai uudenvuoden aatoksi. Sopisi kyllä myös kesän juhliin jäätelön sijaan. Ylijääneistä valkuaisista olen yleensä tehnyt marenkeja. Ja mikä estää tekemästä marengeista suklaasuukkoja, joita näkyi E:n synttäripöydässä?

Joulukuun toinen viikko on alkanut mukavissa merkeissä kotona tössötellen ja huomenna pääsen raskaushierontaan, jonka sain ystäviltäni lahjaksi. Ihanaa! Mukavaa alkanutta viikkoa teillekin!

Katri

SHARE:

2 kommenttia

  1. Ihanat kuvat!!! Ja voi mikä herkku!! :) Jouluna on aina niin täynnä kaikista herkuista niin ajattelin jätskikakkua meille jouluksi hieman viilentämään ähkyä :D Ja aivan ihanan värinen on jäädykkeesi, oikea talven piristys :) Ihanaa viikkoa! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu jotain raikasta sen olla pitää, ja vadelmista tulee vielä kiva väri! :) Mua aina ihmetyttää, että kuka niitä kuivakakkuja jaksaa syödä joulun aikaan?

      Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig