maanantai 16. joulukuuta 2013

Salaatti joulupöytään - 16. luukku

Testasin eilen paistetun kampelan ja uunijuuresten kanssa salaattia, jonka eri muotoja on näkynyt paljon joululehdissä ja -kirjoissa. Pääraaka-aineina siis paahdettua punajuurta, päärynää ja juustoa. Tähän kuuluisi ehdottomasti sinihomejuusto, mutta minä korvasin sen kaapissa olleella Västerbottensostilla - ei ollenkaan huono! Salaatti sopisi oikein hyvin joulupöytään. Mies toivoi juhlapöytään salaattia, jossa olisi parmankinkkua ja viikunoita, mutta hyväkuntoisten viikunoiden saatavuus on aina vähän arpapeliä, joten tämä on varasuunnitelma.

punajuuri-päärynä salaatti

Punajuuri-päärynä -salaatti

2-3 punajuurta
(marinadiin 3 rkl oliiviöljyä, suolaa, pippuria, sokeria, timjamia)
tammenlehtisalaattia
rucolaa
1 päärynä
voimakasta juustoa
kourallinen saksanpähkinöitä
balsamicoa

Paahda ensin punajuuret: Laita kuoritut ja pilkotut punajuuret pieneen uunikulhoon ja sekoittele marinadin ainekset joukkoon. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes lohkot ovat pehmenneitä, mutta jättä purutuntumaa. Jätä marinadi talteen.

Paahda saksanpähkinät kuivalla pannulla. Pilko päärynä lohkoiksi ja leikkaa juustoa pienemmiksi paloiksi. Kokoa salaatti tarjoiluvadille. Lorauta jäähtyneen marinadin joukkoon balsamicoa tai balsamiviinietikkaa ja jatka kastiketta tarvittaessa oliiviöljyllä sekä lisää mausteita, sekoita hyvin. Kaada kastike salaatin päälle vasta vähän ennen tarjoilua.

punajuuri-päärynä salaatti

Joko teillä alkaa olla jouluruoat suunniteltuna? Hain tänään ainekset peruna- ja porkkanalaatikkoon, muita meillä ei oikein syödä. Kinkkua ei laiteta (tosin anoppi taitaa sellaisen tuoda joka tapauksessa). Kalat ja salaatit voi laittaa vasta lähempänä, joten eipä tässä paljon muuta voi ennakkovalmistella. Jäädykkeen teen valmiiksi pakkaseen, joko vadelmajäädykkeen tällä ohjeella tai sitten korvaan vadelmat Mariannerouheella. Glorian Ruoka & Viini -lehdessä oli niiiin herkullisen näköinen pavlova, että kovasti himottaisi tehdä sellainen, mutta jääkaapin rajallisuus tulee vastaan. Ehkä sitten jatkopyhiksi, kun on kaappi vähän tyhjempi?

Kaikessa tohinassa kannattaa pitää mielessä muistutus lapsen suusta: "Mutta äiti jouluhan on jo!", kun minä sanon jotain "...sitten jouluna". Toki hän kokee joulun olevan täällä jo, koska ei ole tavallista avata joulukalenteria, tehdä ja syödä herkkuja niin paljoa, juoda glögiä, lukea joulusatuja, koristella paikkoja, laulaa joululauluja. Nyt on hyvä mieli - koen onnistuneeni luomaan joulun tunnelmaa kotiin. <3 Loppujen lopuksi aika vähällä, joten ei ladata sinne aattoon niin paljoa.

Kivaa ja maltillista viikkoa!

Katri
SHARE:

4 kommenttia

  1. Punajuuri-päärynä salaatti kuulostaa niin eksoottiselta!! Ja näyttää hyvältä!! :) Meillä anoppihoitaa laatikot, mies kinkun ja itse saan keskittyä herkkutarjottaviin - mikä on parasta!! :) Ihanaa joulu on kohta ovella! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kiva kombo! Mutta vaatii kyllä jonkun suolaisen juuston vielä rinnalleen, mmmm.. Kuulostaa erinomaiselta työnjaolta - herkkutarjottavat ja varmaankin koristelu on myös sinun vastuualuettasi?! :)

      Poista
  2. Jotain vastaavaa tulee meilläkin joulupöytään. Salaattia, missä on päärynää ja pähkinöitä. Taidan kuitenkin itse jättää punajuuren salaatista pois. Minä erityisesti kaipaan joulupöytään ihania salaatteja. Miehen valmistama perunalaatikko ja graavilohi ovat lisäksi suosikkejani. Kinkkukin on hyvää parin siivun verran. Perinteistä laatikkolajitelmaa en itse haluaisi ollenkaan, mutta muu väki on kovasti niiden perään. Taitaa tulla taas melkoinen ruokien kirjo tarjolle :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, minäkään en ottaisi laatikkoja ollenkaan, voisin syödä pelkkiä kylmiä ruokia, erityisesti salaatteja! Mietinkin, tekisinkö Waldorfin salaatin ja sitten jonkun kuskus/bulgur -salaatin... Täytyy vielä hakea vähän inspiraatiota. Mutta yritän hillitä itseäni ruokien kanssa, hukkaan ei saa mennä!

      Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig