keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Pientä suolaista itsenäisyyspäivään - 4. luukku

Tein yhtenä viikonloppuna pikkusyötäviksi saaristolaisleipiä ja ajattelin vinkata niitä itsenäisyyspäivän naposteltaviksi, jos joltain vielä uupuu ideat illanistujaisiin. Viime itsenäisyyspäivänä muistan laittaneeni vastaavia täytteitä rapealle lastulle. (Olisiko ollut joku Myllärin ruislastu? En ole löytänyt niitä pitkään aikaan kaupoista.) Nämä ovat tajuttoman hyviä ja tosi nopeita laittaa. Guacamolen voi tehdä vähän etukäteen ja esillelaitossa ei kauaa nokka tuhise.

täyte saaristolaisleiville, avokado, lohi

Koska palvelutiskin graavilohi oli tällä kertaa kuulemma ollut vakuumissa, ostin tuoretta lohta ja leikkasin siitä ohuita siivuja, maustoin Herbamarella, limellä ja tillillä ja paistoin pikaisesti. Graavilohi siis käy erinomaisesti sellaisenaan tai paistettuna ja on nopeampi laittaakin.

saaristolaisleivät avokado lohi täyte

Guacamole on tehty niinkin yksinkertaisesti, kuin maustettu muussatut avokadot puristetulla limellä ja ripauksella suolaa ja pippuria. Lime on olennaista paitsi maun, myös sen vuoksi, että se estää avokadoa tummumasta niin nopeasti. Avokadot kannattaa ostaa paria päivää aiemmin, jotta ne ovat sopivan kypsiä ja pehmeitä h-hetkellä.

saaristolaisleipä, guacamole, lohitäyte

Vaihtoehtoisen täytteen voit bongata parin viikon takaisesta postauksesta. Silloinkin oli kypsää lohta täytteenä (vaikka moussen muodossa), koska tässä tilassa ei kovin paljoa vaihtoehtoja ole! :) Jos rajoitteita ei ole, ehdotan vaihtoehdoiksi katkarapumoussea tai graavisiikaa smetanatilkan kanssa. Lihansyöjille varmasti maistuisi savuporotäyte? Oi, ihan tulee nälkä näitä muistellessa... Onneksi närästää taas sopivasti, jotta ei tule hipsittyä jääkaapille.

Miten te aiotte viettää itsenäisyyspäivää? Laitatteko pientä naposteltavaa vai kunnon aterian? Me olemme luultavasti tällä kertaa ihan keskenämme ja laitamme jotain kalaa ruuaksi, pelailemme ja saunomme. Pukuloistoa tulee ehkä vähän vilkuiltua ja katsottua Tuntematon sotilas, kunnes soihdut sammuu. Aika perinteistä meininkiä varmaan?

Kivaa tynkäviikon jatkoa! :) 

Katri
SHARE:

4 kommenttia

 1. Voi apua miten herkullisen näköistä! Itse juhlapäivää vietetään tällä kertaa tavanomaisesta poikkeavasti isolla porukalla ravintolassa juhlavermeissä. En ole vielä edes onnistunut päättämään, mitä laitan päälle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä tekisi mieli oikein pukeutua hienosti, vähän tälläytyä ja istua valmiiseen pöytään! Varmasti hyvä vaihtoehto. Herkullista iltaa teille! Niin ja näitä voi sitten tehdä uutena vuotena! :)

   Poista
 2. Kiitos hyvästä ideasta! Oonkin just miettinyt, mitä sitä huomenna väkertäisi. Meillä on tietenkin ihan normaali työpäivä, mutta illalla ajattelin kyllä pystyttää yhden hengen kisastudion (mies ei vielä ole henkisesti niin suomalainen, että jaksaisi keskittyä kättelyrumbaan). Jotain naposteltavaa pitäisi myös kehitellä. Pakkasesta löytyykin vielä just sopivasti puolikas saaristolaisleipä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin kun asian ilmaiset, niin onhan se vähän omituista tuijottaa kättelyrumbaa! :) Supisuomalainenkaan mies ei siitä välitä, joten olen varautunut kanavasurffailuun. Jotenkin minulta onnistuu aina menemään ohi ne kohahduttavimmat puvut... Minä vielä raavin päätäni huomisen ruoan suhteen, pikkunaposteltavat eivät oikein riitäkään koko päivän ateriaksi. Hyvää itsenäisyyspäivää sinne muille maille!

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig