perjantai 27. joulukuuta 2013

Jämäherkkui, tähteiden tuunausta jne.

Arjesta ei vielä ole tietoakaan, kun mieskin on lomalla, mutta jotain muuta kuin jouluruokaa täytyy/saa pikkuhiljaa ruveta syömään! Minulle kyllä maistuvat laatikot vielä oikein hyvin, kun aattona niitä ei juuri tule syötyä kaikkien kylmien herkkujen vuoksi...



Ruskeat keksit alkavat jossain vaiheessa tökkiä, mutta rahkojen kanssa ne menevät vielä ihan hyvin! Kuohukermaa ja rahkaa oli sattunut jäämään jääkaappiin, samoin riisipuuron kanssa syötyä karpalokiisseliä (juu ei, mokkelosoppa/sekahedelmäsoppa ei nappaa), joten niistähän syntyi kätevä välipalaherkku! Toinen piparkakkutaloista on saanut jo oikein kunnolla kyytiä. Ihanan hyvänä ja kummallisen pehmeänä se on pysynyt!


Herkullisin tapa hyödyntää juustojen, kalojen ja mahdollisten lihojen jämät on tietty lämpimät voileivät. Tein kuitenkin suolaisen piirakan, koska meille tuli vieraita poikkeamaan. Varma herkku - ei voi epäonnistua, varsinkaan jos on oikein kuohukermaa! :) Tässä lyhyesti perusohjeeni, jota voi sitten varioida sen mukaan mitä kaapista löytyy. Kerman sijaan laitan tarvittaessa maitoa ja turkkilaista jogurttia, voin voi vaihtaa margariiniin (se vasta todellisessa hätätilanteessa), täytteinä ja juustoina menee mitä vain! :)

Pohja:
100 g  voita
2,5 dl vehnäjauhoja
loraus (1-2 rkl) vettä

Kermaseos:
2 munaa
2 dl kermaa
1,5-2 dl juustoraastetta
suolaa
pippuria
tilliä (jos on kalatäyte)
basilikaa ja timjamia (jos on kasvistäyte)

Täytteet (tässä versiossa):
graavilohta
purjoa
pippurituorejuustoa

Nypi voi vehnäjauhoihin, lisää loraus vettä ja taputtele uunivuokaan. Esipaista pohjaa 225 asteessa noin 10 minuuttia. Varkaa munat rikki, lisää kerma ja mausteet, sekä osa juustoraasteesta. Laita täytteet esipaistetun pohjan päälle, kaada päälle kermaseos ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Maistuvaa viikonloppua! :)

Katri
SHARE:

4 kommenttia

  1. Oi nam!!! Meillä jäi kinkkua niiiiin paljon että voisikin tehdä piirakkaa!! Kiitos ideasta!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, varmaan joulukinkkukin sinne sulautuu! :)

      Poista
  2. Piirakat on kyllä mainioita. Teen niitä aika usein evääksi töihin silloin, kun mitään muuta ruokalajia ei juolahda mieleen. Toinen mihin jämät saa helposti upotettua on tietenkin pitsa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, eikös pitsa olekin alunperin syntynyt jämäruokana?! Eväänä suolainen piirakka ja salaattia, niiiiin parasta! :)

      Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig