perjantai 20. helmikuuta 2015

Kuvausintoilijat

Lupasin laittaa vähän todistusaineistoa myös valokuvista ennen ja jälkeen, joten tässä tulee. Opettelin käyttämään Lightroomia joskus joulun jälkeen, ja se on kyllä ollut ehdottomasti iso apu kuvaukseen. Minun kamerallani kun ei saa nostettua ISO-herkkyyttä riittävästi ilman, että kuvista tulee aivan kohinaisia. Kuvista ei siis saanut riittävän valoisia, ja sen vuoksi aiemmin kamera jäi turhan usein ottamatta käteen. Varsinkaan lapsia ei voinut kuvata, koska liikkeessä olevaa kohdetta varten valotusaika pitäisi saada lyhyemmäksi, mutta silloin kuvaan saa entistä vähemmän valoa. 

Monissa seuraamissani blogeissa Lightroomia kehuttiin kovasti (mm. Oili, Rimma ja Karla), joten uskoin sen olevan kokeilun väärti. (Oili muuten kirjoitti myös juuri kuvankäsittelystä (klik), joten käsittelyvinkeistä kiinnostuneet käykääpä lukemassa.) Ajattelin kuitenkin pitkään, etten ehdi/jaksa ruveta perehtymään uuteen kuvankäsittelyohjelmaan. Aiemmin käytin Photoscapea, mutta nyt huomaan, miten kökkö se oli moneen asiaan, eikä monia asioita sillä pystyisi edes tekemään. Photoshopia taas pidän niin ammattilaisten ohjelmana (ja olen kuullut sen olevan aika monimutkainen), etten edes harkinnut sitä. Opettelin käyttämään Lightroomia Rajalan Kuvakulmia -blogin yksityiskohtaisten ohjeiden avulla, eikä se sitten ollutkaan vaikeaa eikä varsinkaan aikaavievää. Otin kokeeksi kuvan kynttilänvalossa, ja harjoittelin sen kuvan avulla. Tuosta ekasta testikuvasta juttua täällä. Niin ja toinen ylitettävä kynnys oli alkaa kuvata RAW-kuvia. Se onkin aika ehdotonta, jos kuviaan haluaa muokata edes tämän verran. Loppujen lopuksi Lightroom ja RAW-kuvaaminen säästää aikaa, koska hutiotoksia tulee nyt vähemmän, ja Lightroom on todella ketterä muokkausohjelma.

kuvankäsittely lightroomin perusteet miten otat hyviä sisustuskuvia
Näin kirkkaana päivänä olisin saanut hyvät (ei kohinaa) ja valoisat kuvat ilman Lightroomiakin, koska ISOn olisi voinut pitää 100:ssa. Jos olisin halunnut suoraan kamerasta ulos valoisampia kuvia, olisi minun pitänyt pidentää valotusaikaa, mutta silloin valoisat paikat (ikkunat) olisivat palaneet puhki. Minusta maisema ja sininen taivas ovat kuitenkin osa kuvaa, eikä tuo pelto ja metsä ole tunnistettavissa, joten näkymä sai näkyä. Tarkoituksella siis alivalotin nämä kuvat, vaikka tällä kertaa valoa oli tarjolla liiaksikin. Siksi säädin valotuksen sen verran lyhyeksi, että ikkunat eivät pala puhki. Tiesin, että Lightroomin avulla saan kuvan etualan varjoiset paikat nostettua kirkkaammiksi ja nostettua valoisuutta muutenkin.

sisustuskuva valokuvausvinkit sisustuskuvien ottaminen


Varsinkin tässä alemmassa sisustuskuvassa käsittelyerot huomaa hyvin. Kuvaan on lisätty valotusta (Exposure) ja samassa suhteessa kontrastia (Contrast), sekä nostettu varjoja (Shadows). Lisäksi huomaatte varmaan, että alkuperäinen kuva on yläreunasta vääristynyt. Kuvasin kittiobjektiivin laajakulmapäällä (muistaakseni 18mm), jolloin kuvaan tulee tuollaista vääristymää (sanotaanko tuota tynnyrivääristymäksi?). Lightroomissa sain oikaistua kuvan vääristymän normaaliksi Lens Correction Vertical-asteikolla.

muotokuvaus adobe lightroom


Erityisesti ihmisiä kuvattaessa varjojen nostamisen merkityksen huomaa hyvin. Jos valo tulee takaa, niin etuala jää varjoisaksi. Tässä kuvaa on tietty myös suoristettu. Tällaista suorien linjojen ystävää oikein sattuu silmiin, kun joskus näkee vaikkapa hää- tai muita potrettikuvia, joissa horisontti ei ole suorassa tai rakennus näyttää kaatuvan. Loppukevennyksenä neiti näpsä touhuissaan - hieman pelästyin kun näin tämän näyn.. Ihan itse oli viritellyt jalustan ja omaa kameraansa siihen asetteli. Ihan hirveän suurta vahinkoa ei olisi sattunut, jos tuo olisi pudonnut, on nimittäin yli 10 vuotta vanha karvalakkipokkari, mutta kyllä hätkähdin, että mikäs kamera siellä varren päässä keikkuukaan. :)  Eikö se niin mene, että mitä isot edellä, sitä pienet perässä? 

Huomenna vietämme digipaastoa (päivää ilman telkkaria, kännykkää, tietokonetta, tablettia jne.), saa nähdä millaisia vieroitusoireita se aiheuttaa... 

Leppoisaa viikonloppua toverit! Pizza ja hauskat kotivideot kutsuvat!
SHARE:

12 kommenttia

 1. Kiitos hyvästä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle palautteesta! Tosi ilahduttavaa kun jätit kommentin että tästä oli hyötyä!

   Poista
 2. Kiitos loistavasta postauksesta! Mun pitäis kans siirtyä lightroomin käyttäjäksi mut monet sivut ei oo "aitoja". Miltä sivulta latasit ohjelman? Mä tällä hetkellä poltan ikkunat puhki koska maisemaa ei ole vaan edessä on värikäs seinä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Laura, on tosi kiva kuulla että nämä teitä ilahduttavat. Vinkkejä on niin kiva saada ja jakaa.. Suoraan sanottuna mä en tiedä mistä tämä on. Pyysin mieheltä joululahjaksi että hommaa mulle Lightroomin, ja tadaa, näin kävi! :) heh, tuo onkin hyvä taktiikka sitten polttaa ikkunat tarkoituksella puhki! :) ja monihan polttaa sen vuoksi, että näkymän perusteella voisi ehkä paikat tulla liian tunnistettaviksi..

   Poista
 3. Ohhoh, onpa tosiaan aikamoinen ero tossa linssivääristymän korjauksessa! Mä oon nyt kokeillut innoissani eri profiileja kameraan. Niistä vinkattiin mulle sen Lightroom-postauksen kommenteissa. Camera calibration -kohdassa on eri profiileja, ja niitä muuttamalla tulee kyllä ihan eri fiilis kuviin. Paljon on vielä opittavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos tosi paljon kun laitoit vinkin eteenpäin! Mä en olekaan noihin toimintoihin tutustunut vielä ollenkaan. Heti alkoi sormet syyhyämään. :) juu mulla ihan alkutekijöissä koko homma, mutta perusteet sai hyvin haltuu noilla Rajalan ohjeilla.

   Poista
 4. No wau!! Siis todellakin, ligthroom tänne ja heti! Kiitos postauksesta ja hyvää viikonloppua teille! Digipaasto sounds great! ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti palautteesta, ihana kuulla että nämä kuvausjututkin kiinnostavat! :) ainakin toisia kuvaajia. :) ja varmaan muistakin on kiva nähdä, mitä kuville tapahtuu ennen julkaisua.. Tuo ohjelma on kyllä vertaansa vailla, suosittelen! Digipaasto teki hyvää, oli ihanan paljon aikaa ja koko päivä hiljaista! :) ja siinä huomasi, miten itsestäänselvästi puhelin on kasvanut käteen..

   Poista
 5. Vau, täytyy kyllä itsekin opetella lightroomin käyttö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tästä oli hyötyä! Lightroom on ehdottomasti parasta, mihin olen törmännyt aikoihin.

   Poista
 6. Kiitos muistutuksesta, Lightroomia pitäisi itsekin harjoitella. Olin syksyllä valokuvauskirssilla, jossa pikaisesti tutustuttiin Lightromiin, mutta en sitä ehtinyt/ jaksanut itselle vielä hankkia. Vähän muokkauksia teen Photoshopilla, mutta se on vissiin ankalampi käyttää. Pitäisi ottaa aikaa tutustua kunnossa, upeita tuloksia olet saanut.
  Blogistani löytyy haaste, käyhän kurkkaamassa, kun paasto päättyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan ottaa Lightroom haltuun, ja aivan varmasti säästät aikaa, kun tutustut siihen noiden Rajala-blogin ohjeiden avulla. Minulla ainakin olisi mennyt todella kauan, enkä vieläkään ymmärtäisi edes perussäätöjä ilman niitä ohjeita.

   Kiitos kovasti Riikka haasteesta, ihana yllätys! :)

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig