keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Helppoa ja halpaa arkiruokaa kalasta? - Manteliseiti

Löysinpä tällaisen luonnoksista... Kuvat on otettu jo joskus kolme viikkoa sitten, mutta on tätä tullut syötyä sen jälkeenkin. Meillä pyörii liian samat ruoat viikosta toiseen. Ei ehdi miettiä kauppalistaa saati sitä, mitä tekisi seuraavaksi ruoaksi, joten aika pitkälle pärjää, kun on niitä perus raaka-aineita aina kotona. Meillä uudeksi perusraaka-aineeksi on tullut pakastekalafileet. Ainakin Findus myy sekä turskaa että seitiä ihan fileinä, eikä vain kuivina puristettuina kalapaloina. Bongasin ne pakastealtaasta, kun tein J:lle soseita, nyt hän toki syö jo samaa ruokaa kuin me. Kilohinnassa ei hirveän suurta eroa ole, ostatko palana vai fileenä, mutta maku ja tuntu on ihan eri. Näistä pakastekalafileistä tulee myös parempi kalakeitto, kuin paloista tai kuutioista, jos ei ihan tuoretta kalaa ole saatavilla ja sopivaan hintaan. (Turska on muuten hyvä kala. Sitä ostan usein tuoreena keittoihin ja paistettavaksi, kun on usein 12-15€/kg. Pari-kolme filettä maksaa siis noin 7 euroa riippuen koosta, mutta on vielä ihan ok hinta verrattuna vaikkapa kuhaan tai siikaan.)

mantelinen uunikala seiti arkiruoka helppo ja halpa


Mantelinen uunikala

400 g pakastekalaa, seiti- tai turskafileitä
suolaa ja tilliä

2 dl kermaa
0,5 dl korppujauhoja tai murustettua leivänkänttyä
1 luomusitruunan raastettu kuori 
puolikkaan sitruunan mehu (tai jos tykkäät niin kokonaan!)
1/2 tl suolaa
2 tl tilliä
ripaus pippuria
mantelilastuja

Ota kala sulamaan hyvissä ajoin ennen ruoanvalmistusta. Sekoita korppujauhot kermaan, ja mausta se sitruunamehulla, suolalla, tillillä ja pippurilla. Raasta sitruunankuori joukkoon. (Sitruunoiden kuorissa on hirveä määrä torjunta- ja pintakäsittelyaineita, siksi suosin luomusitruunoita varsinkin silloin kun käytän kuorenkin.) Laita kalat uunivuokaan, purista vähän sitruunamehua ja ripottele kevyesti suolaa ja tilliä pintaan. Sekoita osa mantelilastuista kerman joukkoon, kaada kermaseos kalojen päälle ja ripottele loput mantelilastuista kuorrutteen päälle. Paista uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Herkkua varsinkin perunamuusin kanssa! :)

mantelinen uunikala halpaa kalaa arkiruoka
Tältä se näytti ennen uunia.


Syömme kalaa ainakin pari kertaa viikossa, mutta alkaa tulla korvista ulos, kun aina tekee samoja ruokia. Mitä keksisi kalakeittojen, janssoninkiusauksen, tonnikalapastavuoan (resepti täällä, ja vitsi muistinpa tuon samassa postauksessa vilahtavan marenkipiirakankin!), lohipastan ja tämän mantelikalan lisäksi? Kalapihvit ovat vähän työläämpiä, mutta niitä voisi tehdä joku päivä pakkaseen valmiiksi. Ja tietty paistaa fileitä ihan sellaisenaan, kuten tänään niitä kehumiani turskafileitä ja muusia...

Mitä teillä kokataan kalasta? 
SHARE:

13 kommenttia

  1. Kokoappa viikon ruokalista malliksi...sun ruoat on niiin herkullisen näköisiä:-) aina saa miettiä mitä kiireessä keksisi..kiitos ihanista ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! Hyvä idea, kiitos vaan! Ehkä voisi jotain parin viikon ruokalistausta tehdä.. Meillä syödään usein samaa ruokaa pari päivää, joten viikon aikana ei niin hirveän montaa ruokaa tarvitse laittaa.. Kiva kuulla että on ainakin silmänruokaa! :)

      Poista
  2. Kiitos vinkistä - tämä menee ehdottomasti kokeiluun! Samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, että mielelläni kuulisin vinkiksi myös sun viikon ruokalistan. Käypä kurkkaamassa mun blogista wasabilohi-postaus, siitä lähtee linkki hyvään ohjeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Anu, ehkä voisin jotain yrittää kehitellä! :) ja hei ehdottomasti kyllä käyn, kaikki vaihtelu on erittäin tervetullutta! :)

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta. Tätä kokeilen. Minäkin ostan noita pakastefileitä, ja niistä tulee hyvä kalakeitto. Laitan keittoon usein Koskenlaskijajuustoa. Sellainen Koskenlaskijajuustoinen kalapaistos uunissa on myös herkullista. Juuri tänään taapero poltti sellaisen meillä uuniin. Käänsi nappulat kaakkoon, enkä huomannut :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi Koskenlaskijan kanssa tulee kyllä varmasti tosi ihanan täyteläinen maku.. Voi pientä säätäjää!! :) meillä on uuni sen verran korkealla ettei onneksi pääse siihen käsiksi, mutta tiskikone saakin sitten kyytiä senkin edestä.. :)

      Poista
  4. Meillä syödään tonnikalarisottoa, kalakeittoa, uunikalaa ja pottumuusia, kalapihvejä, sushia sekä sellaista lohella täytettyä patonkia kiivi-chili-inkivääri-soijakastikkeella. Toki viimeisimpänä mainitsemiani harvemmin... Tonnikalarisottoa, kalakeittoa ja uunilohta eniten. Kerran viikossa syödään siis kalaa itse :D. Tämä postauksessa ollut uunikalareseptisi lähtee kokeiluun. Kiitti vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitti kovasti!! Varsinkin risoton olin ihan unohtanut, täytyykin kokeilla! Ja tuo viimeksi mainitsemasi, en osaa edes kuvitella..?! Siis varmasti huippuhyvää mutta en osaisi tehdä.. Laitapa joskus ohjetta! :)

      Poista
    2. Hih, täytyy koittaa joskus laittaa! :D On kyllä itse asiassa ollut mielessä. Se on ihan lemppariruokaa, nam. Kuvan olen joskus jostain annoksesta blogiin laittanut - ehkä muutama vuosi sitten (enkä edes itse sitä löytänyt tähän hätään!).

      Poista
  5. Harmi, etten voi kalaa syödä. Näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmi tosiaan! Olen kuullut, että kala-allergia voi olla tosi ärhäkkä, pelkkä tuoksukin voi kuulemma aiheuttaa reaktion.. Onneksi maailmassa on paljon muita ihania ruokia! :)

      Poista
  6. Voihan sitä tykätä ja suositella mitä vaan, mutta itse en pidä turskasta ollenkaan. Melkein kuin puuta söisi. Häviää maussa hauellekin kirkkaasti. Ahven, siika ja kuha ovat omassa luokassaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo totta, nuo viimeksi mainitsemasi ovat ihan omassa luokassaan, myös hintansa puolesta. Kyllä minäkin niitä söihin arkenakin ihan mielelläni, jos raaskisin ostaa fileitä hintaan 30e/kg. Onneksi isoisäni käy vielä kalassa ja hänen kauttaan saamme silloin tällöin fileoitua kuhaa. Haukeakin häneltä välillä saamme, mutta kyllä minusta turska hauen peittoaa kirkkaasti. Näistä kuitenkin on ehkä turha kinastella - kiva että sinulle maistuu haukikin, monille tuntuu olevan ihan vihonviimeinen!

      Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig