sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Pelkkää ravintoa vai ilo arkinen?

Yhteistyössä IKEA

Viime aikoina on monen kanssa tullut juteltua ruoan merkityksestä itselle. Joku ihmettelee, olenko aina ollut kiinnostunut ruoanlaitosta ja toinen toteaa samaan hengenvetoon, että ei vaan nappaa. Vaikka arjessa ruoka ei aina todellakaan ole mitään makujen sinfoniaa, niin pelkkänä tankkaamisena en osaa ruokaa ajatella. Rakastan makuja, ruoan rakenteita ja sitä, kun eri elementit sekoittuvat ihanasti suussa!
Oma kiinnostus ruoanlaittoon on varmasti tullut kotoa, koska äiti teki aina kaiken alusta asti. Meillä oli aika itsestään selvää, että lapset osallistuvat ruoanlaittoon, pöydän kattamiseen ja siivoamiseen. Sillä meiningillä olemme itsekin ajatelleet lapset kasvattaa - ajattelemme, että jos lapsia ei ota mukaan silloin kun he innoissaan olisivat osallistumassa, niin on varmaan turha odottaa että teini-ikäisellä yhtäkkiä syttyisi omatoimisuuden kirkas lamppu palamaan. 

Näin kevään kynnyksellä IKEA kutsui minut kertomaan ajatuksistani ruokaan ja sen alkuperään liittyen. Minulla on aina ollut jonkin sortin viljelmät, oli koti sitten pieni pimeä vuokrakaksio, jonka kaikki ikkunat olivat pohjoispuolella (se oli vähän turhan haasteellista) tai pieni rivitalon piha. Nyt voimmekin puutarhuroida ihan mielin määrin! Kasvun ihme on jokakeväinen ilo, ja samalla minua on aina kiehtonut se, että voi nähdä konkreettisesti kättensä jäljet kasvimaalla ja myöhemmin lautasella. Kaikenlisäksi se on juuri niin puhdasta kuin itse haluaa, huolehtimalla lannoituksesta ja kasvinsuojelusta.


Lapsethan tykkäävät kaikesta sotkuisesta ja ovat vähintään yhtä innoissaan kasvun ihmeestä kuin tällainen joka asiasta tohkeissaan oleva isompi ihminen... Meillä on tapana laittaa aina edes jotain pientä itse esikasvatukseen, vaikka niistä ei mitään kunnollisia taimia tulisikaan. Mutta näin saamme pienen varaslähdön kasvukauteen, koska kasvimaalle ei voi ihan vielä suorakylvää mitään.

Eskarilainen on jo tottunut kasvattelija - ainakin porkkanoita ja kesäkurpitsaa meillä on ollut pienelläkin kasvimaalla joka vuosi. Ne eivät oikeastaan voi epäonnistua... Kesäkurpitsan siemenet ovat kaikenlisäksi oikein sopivia lasten kylvettäväksi, koska ne ovat niin isoja.. Hieman liikaahaan niitä meni per purkki, mutta kuten sanoin - pääasia ei ole lopputulos vaan se, että saa itse kokeilla. Taimia saa puutarhaliikkeistä parilla eurolla ja valtaosan mekin laitamme suoraan kasvimaalle sitten kun maa on lämmin. Voi sitä riemun määrää, kun voi hakea itse kasvattamiaan porkkanoita kasvimaalta! Tuntuu, että se auttaa nirsoiluunkin jonkin verran.. Näin on helppo myös jutella ruoan alkuperästä lasten kanssa... Kauhukuvani olisi, että lapset kuvittelisivat, että ruoka tehdään tehtaassa. Tai no, kyllähän sitä pitkälti tehtaissa jo tehdään, mutta oma luonto ei oikein anna periksi einesten suhteen...

Muuten, IKEAssa oli vaikka mitä puutarhajuttuja jo! Siemeniäkin on tulossa ihan näinä päivinä, vaikka niitä en vielä ehtinyt saada mukaani. Yhteistyön puitteissa sain hakea vähän puutarha- ja kasvatusinspiraatiota, ja tuo BITTERGURKA amppeli osoittautuikin aika käteväksi ja monitoimiseksi kapistukseksi - kylvöhommat odottelevat siinä lämpimämpiä kelejä ja yrttejä on helppo kastella. Minun oli tarkoitus laittaa se roikkumaan keittiön katosta, mutta unohdin, että meillähän on yläkaapit edessä. Mies visioi heti, että tuohan olisi kiva kesätuliainen myös - tyylikäs amppeli täyteen yrttejä (joko itse kasvatettuina tai kaupan ruukuissa)! Erittäin hyvä ajatus minusta... Myös PROPPMÄTT leikkuulauta ja BLANDA BLANK kulho ovat IKEAsta. 

Puuhakasta sunnuntaita teille - niin tosi viherpeukaloille kuin kevytkasvattelijoillekin! :) (Aina voi edes jotain pientä idättää. Eilen ravintolassa annoksen päällä oli tillin versoja, mielettömän maukkaita! Täytyykin laittaa myös niitä pikkuisen, ihan vaan arkiruoan iloksi nypittäväksi.)

Kasvatetaanko teillä jotain?

* Osa postauksen tuotteista on saatu blogiyhteistyön merkeissä

FB | IG

Katri
SHARE:

7 kommenttia

 1. Meillä on tarkoitus aloittaa tänään hoitolasten kanssa herneenversojen kasvatus. Toivotaan hyvää satoa niin teille kuin meillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, herneenversojakin voisi laittaa taas! Lapset tykkäävät niistä, vaikka itse en oikein välitä niin voimakkaasta herneen mausta.. Ne ainakin kasvavat melko varmasti.. Ja sopivat pikkusormille.. :) Mukavia istutuspuuhia teillekin!

   Poista
 2. Meillä on tarkoitus aloittaa tänään hoitolasten kanssa herneenversojen kasvatus. Toivotaan hyvää satoa niin teille kuin meillekin!

  VastaaPoista
 3. Oi mitä puuhia teillä. Täytyiskin tehdä retki Ikeaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua jäivät kutkuttamaan sieltä pihapuolelta jos jonkinlaista.. Esimerkiksi kaikenlaisia kasvatusköynnöksiä, laatikoita ja seinäkkeitä. Tänä kesänä todella tuntuu olevan trendinä viherseinämät.. Mitä enemmän vihreää, sen parempi.. Täytyykin tehdä vielä uusi reissu, vähintäänkin ihastelemaan!

   Poista
 4. Ihanan keväinen meininki kuvissa ja lapsista oikein paistaa into puutarhahommiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat niin innoissaan.. Vähän on pitelemistä, kun pitäisi jo päästä kuulemma uloskin istuttamaan tomaatteja ja mitä vielä! :D Varsinkin pienempi on aina niin kovaa touhottamassa..!

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig