keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Hehkuvaa lämpöä

Arvatkaa mikä se oli, johon tässä talossa ihastuimme? (Narisevien lautalattioiden ja kummallisen tilaratkaisun lisäksi...) No tietty se puuliesi, joka ainakin instagramissani on vilahdellut kerran jos toisenkin! Joka päivä ilahdun sen olemassaolosta... Aamulla herätessä ja alakertaan kömpiessä sen lämpö ottaa lempeästi vastaan, ja aamutoimetkin tuntuvat jotenkin asteen verran mukavammilta sen rätinässä. Ihan niin zen en ole, että malttaisin joka aamu keitellä aamupuurot sen leppoisalla lämmöllä, mutta ihan jo lämmityksen vuoksikin se lämpiää joka päivä, ainakin kaksi kertaa.  

moderni puutalo valkoiseksi maalattu puuliesi


Liesi on ilmeisesti peräisin ihan niiltä talon vanhan osan alkuajoilta, jostain 1950-luvulta. Valmistaja on Porin Perheliesi, uuninluukun sisäpuolelle on leimattu 1903, liekö firma perustettu silloin? Liesi oli 2000-luvun alun peruskorjauksen ja remontin yhteydessä verhoiltu beigeillä kaakeleilla, mutta katsoimme parhaaksi valkaista sen keittiöön paremmin istuvaksi. Haaveilin valkoisesta tasaisesta pinnasta, mutta mietin, onko kovin epäkäytännöllinen... Nokeentumiseen haittaa ei pitäisi olla, koska pesän yläpuolella ei ole maalipintaa (toisin kuin esim. takoissa usein). Liesi maalattiin paperin valkoisella (F497) Remontti-Ässällä, joka kestää pyyhkimistä. Elämä tietty saa osissa näkyäkin, mutta ei voi kieltää, etteikö tekisi mieli jotenkin hinkuttaa puhtaammaksi noita valurautaosia, kupariosista puhumattakaan.. :) Kunhan keksisin, minkä aineiden kanssa lähtisin jynssäämään..

porin perheliesi, alkuperäinen 50-luvulta uuni
mosa interior kynttiläpidike

Tuon pitkän tulitikkurasian/kynttiläpidikkeen ostin sunnuntaina jo perinteeksi muodostuneelta Helsingin reissun must-visiitiltä Mosa Interiorsin myymälään. Ystäväni asuu Tapanilassa, joten aina hänellä käydessä on tullut tavaksi piipahtaa myös tuolla erikoisuuksia ja kivan persoonallisia juttuja myyvässä pienessä sisustusliikkeessä. Mosa Interiors palvelee pääasiassa jälleenmyyjiä, mutta kuulemma naapuruston pyynnöstä avasivat myös pienen myymälän varastotilojensa yhteyteen. Liike onkin auki aika harvoin, esim. nyt keväällä pe 16-20, la 10-15 ja su 12-17, mutta kannattaa ehdottomasti piipahtaa, jos aikataulut osuvat yksiin! Kierrokseni kesti vaikka kuinka kauan, kun pysähdyin ihastelemaan kaikkea kaunista, mm. intialaisia pöydänjaloista tehtyjä kynttilänjalkoja... Jäin suunnittelemaan, josko mies tekisi meille sellaista pöytävalaisimen. ;) Viime kerralla ostin ihanan tyynyn, joka näkyy ainakin näissä meidän joulukuvissa

Minulla on ollut tämän viikon projektina portaiden maalaus, joka etenee hitaasti, mutta varmasti. Huomenna on tiedossa aikainen herätys ja työreissu Helsinkiin, joten ehkä menen kuitenkin aikaisin nukkumaan ja siirrän maalausurakkaa hyvällä omalla tunnolla taas eteenpäin.

Lämpöä loppuviikkoonne! <3

Katri
SHARE:

12 kommenttia

 1. Valurautasia osia on maailmansivu hoidettu rautakaupasta saatavalla "liesimustalla". Oon joskus käyttäny ja tulee tosi kauniiks, mut on sit tosi mustaa ja sotkusta puuhaa jos sattuu roiskeita tai vahinkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa! Mä ajattelin lähinnä noita harmaita osia, niitä ei ehkä kauheasti viitsi raapiakaan tai hangata kovin karhealla sienellä.. Täytyy vähän testailla!

   Poista
 2. Kaunis liesi. Meillä puuliedellä keitetään joka aamu puuro. Hyvää, hautunutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, joka aamu?! Kyllähän siitä ihan erilaista tulee, nimenomaan hitaasti hautunutta.. Olen monesti miettinyt, että miten sitä on tullut niin hätäiseksi, ettei viitsisi muutamaa minuuttia odotella. Nykyään olettaa monen asian tapahtuvan ihan hujauksessa..

   Poista
 3. En yhtään ihmettele, että ihastuitte! Tuollainen puuliesi on tosi kaunis ja ihana tunnelman tekijä - ja se hiljainen rätinä. .. ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on kyllä, ihan ehdoton.. Ja minä kun luulin, että ei kai sitä kovin usein tule lämmitettyä, mutta on se niin ihana että tekee mieli aina ensimmäisenä laittaa tulille, kun tulee kotiin!

   Poista
 4. Yksi helppo keino saada nuo mustat osat nätiksi on öljyäminen! Levitä pinnalle ihan ruokaöljyä yms. ja laita takka päälle hetkeksi - vola! Mustat osat tulevat ihanan tummiksi ja kiiltäviksi :) kannattaa tosin varautua siihen, että touhu saattaa vähän tuoksahtaa eli ihan vieraiden aikana sitä ei kannata tehdä. Lopuksi tietysti ylimääräinen rasva pyyhitään pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, tuota täytyykin testata, kiitos vinkistä! Juu varmaan tuoksuu, täytyy varautua! :) Jotenkin sitä kovasti varoo noita osia, vaikka ovathan ne kestäneet suunnilleen 70 vuotta.. Joten on niitä varmaan jos jonkinlaisilla välineillä ja aineilla hinkutettu!

   Poista
 5. Puuhella meilläkin oli ykköstoive uudessa kodissa. Ja siellä se nyt nököttää, ja odottaa että on täysin valmis että pääsee sytyttämään ensimmäiset tulet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä näinkin sen jossain sun postauksessa ja olin tosi ilahtunut, että niitä laitetaan uusiinkin koteihin! Se on varmasti yksi tulevan kotinne parhaista jutuista, uskon että ihastutte siihen ikihyviksi! Kyllä se vaan tunnelmaa ja lämpöä luo, vailla veraansa. ;)

   Poista
 6. Moikka, Metalliosia vois kokeilla puhdistaa sooda-vesiseoksella, hetken antaa vaikuttaa ja sit "karhunkielellä" kevyt hinkkaus päälle....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Mä tuota soodaa ajattelinkin, kun sillä kuulemma kaikenlaista saa puhtaaksi, mutta sitten kuitenkin aloin epäröidä.. Pelkään kai, että pilaan jotkut osat ihan laikukkaiksi tai jotain.. ;) Mutta kuten tuossa yllä jo jollein pohdin, niin luultavasti näitä osia on vuosikymmenten varrella tahrittu ja putsattu kaikenmaailman mönjillä ja välineillä, joten tuskin suuren katastrofin aineksia on..

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig