maanantai 5. tammikuuta 2015

Amatöörin kuvankäsittelyilo

Nyt aukeni kuulkaa taivas, ja aion jakaa tämän riemun kanssanne. Nimittäin sain eilen käsiini Adoben Lightroomin ja lähdin heti testaamaan hämäräkuvilla, mihin se pystyy. En tiedä kiinnostaako teitä lainkaan valokuvaustekniset asiat, mutta ainakin ennen-jälkeen -kuvien eroja on yleensä hauska katsella! :) 

Olen ollut jo jonkun aikaa pattitilanteessa kuvaamisen kanssa, koska hämärän tullen ja sisävalaistuksessa hyvien kuvien saanti on ollut aika mahdotonta ilman salamaa ja jalustaa. Eikä lapsia kuvatessa edes voisi käyttää jalustaa, koska täytyy käyttää lyhyttä valotusaikaa... Kamerarunkoni (Canon 1100d) on ihan hyvä perusrunko, mutta aika karvalakkimallinen ja esim. ISO-arvon kanssa sillä tulee raja vastaan hyvin äkkiä. Kuvissa näkyy kohinaa jo ISO 800:lla, ja varsinkin ISO 1600:lla tosi häiritsevästi, puhumattakaan että sitä vielä nostaisi. Eli liikkuvien lasten kuvaaminen ilman salamaa on ollut mahdotonta. Tämän ohjelman myötä pystyn käyttämään suurempaa ISO-herkkyyttä (koska pystyn vaimentamaan kuvista kohinan Lightroomilla), jonka ansiosta pystyn lyhentämään valotusaikaa. Silloin liikkeet ja kuvat säilyvät terävämpinä, mutta niistä tulee kuitenkin riittävän valoisia. Tässä vaiheessa korostan, että olen ihan amatööri, enkä todellakaan voi neuvoa ketään. Nämä ovat vain oman valokuvausopetteluni oivalluksia.

jälkeenennen, (ISO 1600, 35 mm, f/2, 1/80)
Ero ennen-jälkeen kuvissa on aika merkittävä. Tämä oli ensimmäinen muokkaukseni, ja tietty kokeilin vähän kaikkia säätöjä. Kuten valokuvauksessakin, niin myös kuvankäsittelyssä parhaiten oppii kun kokeilee kaikkia säätöjä, ja katsoo mikä muuttuu, ja miten ne vaikuttavat yhdessä. Lisäsin valotusta aika reippaasti, koska halusin testata pystyykö valotusta tosiaan lisäämään jälkikäteen hyvin. Vähempikin olisi riittänyt, koska nyt huomaan että ennen-kuvassa näkyy mukavammin illan hämärä tunnelma. Tarkoitukseni oli lähinnä kokeilla, miten ohjelma onnistuu lisäämään valoisuutta ja poistamaan kohinaa, ja niissä se osoittautui oikein hyväksi.

Jälkimmäisestä kuvasta kohinan näkee hyvin, se on tuota sumeutta ja "värinää", joka näkyy parhaiten ehkä yläreunassa. Muokattua kuvaa on myös suoristettu, vähennetty kontrastia jne., en edes muista mitä kaikkea säädin! Mutta ihan hauskaa kikkailua oli kokeilla kaikenlaisia vipuja. Tietysti kannattaa olla varovainen käsittelyn kanssa (myönnetään, että minulla meni tämän kanssa vähän överiksi), mutta tästä se lähtee! :)

Tunnelmallista loppiaisen aattoa ja oivalluksia tälle viikolle! :) 

Katri
SHARE:

4 kommenttia

 1. Näitä on aina niin kiva lukea! Kiitos :) minä aina kans säädän ja käsittelen kuvia eli ei tämä kyllä överiksi mennyt. Tykkään aina vähän säätää kuvia ennen julkaisua, koska ei siitä ole haittaa. Mun pitäis just ladata jokin kuvankäsittelyohjelma uudelle koneelle jonka sain tänään. Tämä vois olla hyvä vaihtoehto :) ihanaa loppiaista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Laura! Minäkin tykkään kun aina muiden jutuista näkee asioita toiselta kantilta ja saa hyviä vinkkejä. Olen mäkin aiemminkin säätänyt kuvia Photoscapella jonkin verran, mutta se on kuitenkin aika kökkö tuohon Lightroomin verrattuna, nyt sen vasta oikein huomaa. Ja varsinkin kun halusin kuvata RAW-kuvia, niin siinä Photoscape alkoi pahasti tökkiä.. Suosittelen lämpimästi Lightroomia, sitä minullekin pari blogikamua suositteli. Onnittelut uudesta koneesta! Minullakin olisi toiveissa, nimittäin tätä kannettavaa ei enää voi kannettavaksi kutsua, kun ei pysy hetkeäkään päällä ilman piuhaa, ja pahasti tökkii.. Mutta onneksi nyt on kunnon ohjelma, niin voi ainakin vähäksi aikaa heivata uuden kameran ja koneen hankinnan, tällä pääsee paljon eteenpäin!

   Poista
 2. Kiva kun postaat tällaisia, niistä saa aina jotain omaan tekemiseensä. Oivalluksia ja uutta. Säätämisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva juttu!! Minäkin aina ymmärrän jotain uutta, kun joku kirjoittelee säädöistään ja miten on jotakin hoksannut. Sitä ikäänkuin katsoo omaakin tekemistään taas uudesta näkövinkkelistä, usein ei ole tullut ajatelleeksikaan.. Kiva jos oli jotakin inspiraatiota! :)

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig