maanantai 19. tammikuuta 2015

Palkkaisinko lastenhoitajan?

Sellaisen älynväläyksen sain tänään perhekahvilassa. Pienempi oli hetken yksin leikkimässä, kun kävin hakemassa kahvia. Seurasin häntä kauempaa ja huomasin, miten hän kääntyili puolelta toiselle ja etsi äitiä... Alkoi jo hieman hätääntyä kun tuttuja kasvoja ei vaan löytynyt. Alahuuli alkoi väpättää, ja sitten se huojentunut hymynkare, kun sain häneen katsekontaktin ja neliveto lähti kiivaasti kohti. <3

lastenhoitaja kotiin


Kurkkua alkoi kuristaa ajatus keväällä alkavasta päivähoidosta. Vaikka hoitopäiviä olisikin vain 2-3 viikossa, on päivähoitoarki silti suuri muutos noin pienelle. Mietin, että eikö tosiaan olisi mitään muuta vaihtoehtoa, kun kokopäiväistä hoitoa emme kuitenkaan tässä vaiheessa tarvitse. Isovanhemmat asuvat 100 km:n päässä ja ovat työelämässäkin, joten se on tyhjä arpa meidän tapauksessa. Sitten aloin selvittää, miten paljon yksityisen hoidon tukea voisimme saada, jos palkkaisimme lastenhoitajan kotiin. Pienen soittokierroksen ja pikaisten laskelmien seurauksena tulin siihen tulokseen, että osa-aikainen lastenhoitaja olisi loistojuttu ja vielä ihan mahdollinen kuvio.

Yksityisen hoidon tuen saamisen edellytyksenä on, että työtunteja on vähintään 25 h/vko, ja se onkin aikalailla se tarpeemme. Yksityisen hoidon tuki on melko pieni, mutta Kaarina tukee yksityistä hoitoa hyvin tämän lisäksi. Ei tarvitse pitkää matematiikkaa laskeakseen, että osa-aikaisen lastenhoitajan palkkaaminen yksityisen hoidon tuen avulla on hyvin potentiaalinen vaihtoehto kahden lapsen päivähoitomaksuille (vaikka olisi vain 11 tai 16 pv/kk). Jos hoitoa tarvitsisi joka päivä esim. 7:30-16:30, nousisivat kustannukset ainakin meille liian suuriksi, mutta täksi kevääksi tällainen järjestely olisi unelmaratkaisu.

yksityisen hoidon tuki lastenhoitajan palkkaaminen


Suurin selvityksen aihe tässä on nyt se, että mistä lastenhoitaja meille kotiin? Ja mitä ongelmia tällaisessa järjestelyssä voi tulla? Onko jollain kokemuksia? Muitakin kuin tutun tuttujen kuulopuheita? Mitä kaikkea muuta täytyy ottaa huomioon kuin työsopimus, palkanmaksu ja sivukulut? En ole asiaa vielä kaikilta osin selvittänyt (näihinkin asioihin varmasti löytyy vastaus Kelan sivuilta tai muualta), mutta kokemuksia olisi mukava kuulla. Tällaisilta tavisperheiltä, kuin mekin ollaan. 

Uusia ideioita uuteen viikkoon! :)

Katri
SHARE:

14 kommenttia

 1. Tosi ihana idea Katri!! Paljon peukkuja, että onnistuu! Kunhan löytyy joku lapsirakas ja luotettava tyyppi, jonka kanssa homma sujuu, niin mikäs siinä! Vähänkö lapsilla olisi ihanaa, kun ei aamulla tarvitse kiskoa sängystä ylös vaan saa viettää päivän omassa kodissa. Tsemppiä hoitajan hakuun! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan, olisi kyllä niin mukavaa, kun pienempi saisi vielä muutaman kuukauden kasvaa kotona! Mutta ei ole helppoa..

   Poista
 2. Meillä on sama ajatuksen asteella ensi syksyksi ja ehkä kevääksikin. Monesti vaan jään siihen jumiin, että tulisiko meille muka joku vain osa-aikasesti hoitamaan lapsia päiväsaikaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin, ihan totta, ei se ihan kaikille kuulosta unelmapestiltä, osa-aikaisuus on muutenkin monelle hirviö.. Mutta minä ajattelin heti, että selvitän ainakin ensin omat tuttuni, joista monella on opinnot loppusuoralla, esim. tekee gradua tms., että joustava osa-aikatyö sopisi oikein hyvin siihen kuvioon.. Ja eihän sitä tiedä, ennen kuin kokeilee ja alkaa kysellä! Tuolla alempana Anonyymi/Annarina mainitsikin, että olisi hyvä jos saisi jonkun, joka haluaisi hoitaa myös omaa lasta. Katsotaan, miten käy! Ja kun laitta tuttavien kautta kyselyjä menemään, niin joku voi hyvin tietää jonkun kiinnostuneen. Mielellään ottaa sellaisen, jonka joku tuntee, tietää hyväksi tyypiksi ja suosittelee. :)

   Poista
 3. Tuollainen ratkaisu olisi aivan upea! Aamusirkuksen saisi pienemmäksi ja koko perheen päivät käynnistyisivät paljon paremmalla mielellä kun puolinukkuvaa lasta ei tarvitse väkipakolla lähteä pukemaan ja raahaamaan hoitoon ja toista patistaa siinä vierellä koko ajan. Pidän peukut pystyssä, että löydätte hyvän hoitajan ja järjestely onnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, ajattele sellaista, kun eteisessä ei olisi täysi härdelli päällä! UU, musiikkia korvilleni.. :D Toivottavasti jotain tosiaan ilmaantuu, tässä ei paljoa olekaan aikaa selvitellä! Kiva kun olet peukkuinesi hengessä mukana! :)

   Poista
 4. Valitettavasti en kysymyksiisi osaa vastata, mutta ratkaisuna tuo kuulostaa kyllä mitä parhaimmalta! Toivottavasti saatte asiat järjestymään ja löydätte luotettavan hoitajan jonka kanssa kemiat kohtaa. Itse mietin joskus au pairin palkkaamista mutta nykyisessä talossa meillä ei olisi irroittaa yhtä huonetta eikä mieskään tosin ollut ajatuksesta yhtä innostunut kuin minä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuulostaa, olin niin innoissani kun sain tämän idean ja selvitettyäni kustannuksia ja tukia se tuntui vielä paremmalta, mahdolliselta! Au pair ei taida olla Suomessa kovinkaan käytetty hoitomuoto?Muutamat ystäväni ovatkin olleet Euroopassa Au paireina.. Oi, elämme jännittäviä aikoja! :)

   Poista
 5. Meillä oli pari vuotta hoitaja kotona, kun kaksi lapsista olivat pieniä. Vinkki: Etsikää hoitaja, jolla on oma, samanikäinen lapsi kuin itsellänne, Hoitaja saa tuolloin paremman tulon, teillä on parempi varmuus siitä, että osaa hoitaa lapsianne, lapsillanne on leikkikaveri ja hoitajalla motiivi tehdä iloisena työnsä. Ilman tuota kikkaa hoitajaa saattaa olla todella vaikeaa löytää. Ehkä joku nuori opiskelija, mutta, uskallatteko jättää lapsenne kokemattoman vastuulle? Hoitajalle kannattaa tehdä myös heti työhaastattelussa selväksi, että tietyt kotityöt kuuluvat työnkuvaan, se ei ole ollenkaan itsestään selvää kaikille...Onnea hakuun, idea on mahtava ja helpottaa perheen arkea uskomattomasti! Ystävällisesti, Annarina/AH

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon kommentistasi Annarina! Tuo on tosi hyvä pointti kyllä, oma lapsi hoidettavana.. Harmi, kun ei omissa tuttavissa ole nyt sellaista, joka voisi muutamaksi kuukaudeksi alkaa "lastenhoitajaksi". :( Ihaninta olisi, kun tuntisi itse valmiiksi hoitajan, tai sitten joku oikeasti tuntisi ja tietäisi olevan luotettava ja hyvä tyyppi. Katsotaan, mitä tässä keksimme, toivottavasti pian jonkun ratkaisun, jotta voimme hyvillä mielin perua meille osoitetun päivähoitopaikan! :)

   Poista
 6. Niin suloiset kuvat <3. Onnea hoitajajahtiin. Meillä tuo asia ratkaistiin aikanaan viemällä lapset pieneen yksityiseen päiväkotiin osaksi viikkoa. Se oli loistoratkaisu silloin. Nythän olen itse kotona niin kauan kuin laki sallii ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä ratkaisulta tuokin, tosi hyvältä! Siis myös tuo viimeinen lause. :) Ihanaa, että osaat ottaa ilon irti tästä!! Katsotaan, toivottavasti tähän löytyy joku ratkaisu, ei ole montaa viikkoa aikaa suunnitella..

   Poista
 7. Kuulostaapas kivalta, lapset saisivat jäädä vielä kotiin ja arkiaamutkin olisivat ehkä helpompia. Luotettavan hoitajan löytäminen on varmasti hankalaa, mutta toivottavasti löytyy. Meillä keskimmäinen joutui hoitoon jo 10kk iässä ja se tuntui niin pahalta, mutta onneksi paikka oli mitä loistavin ja kaikki meni hyvin. Ei sitä mielellään lasta laittanut silloin hoitoon, mutta pakko oli vaan mennä töihin. Pienin sai onneksi olla kotona 1,5vuotiaaksi. Nyt viihtyy hoidossa tosi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pikkuinen nukkuu vielä kahdet päikkärit, ehdottomasti tarvitsee ne.. Se oli aika iso syy, miksi tätä aloimme miettiä.. Ressukka kun herää ennen seitsemää, niin on yhdeksältä jo ihan valmis päiväunille.. Hieman ahdisti ajatus, että se torkahtelee lumihankeen.. :| Niinhän se menee, että lapset sopeutuvat helposti, ja kyllä J on tosi innokas ja sellainen että uskoisin hänen muuten sopeutuvankin oikein hyvin.. Mutta olisihan se kiva, jos ei tarvitsisi tavallaan kahta kertaa opettaa päivähoidon alkuun, kun väliin tulee kuitenkin kesälomat. Ja kyllä, uskon että arkiaamuista tulisi niin paljon helpompia! :D

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig