torstai 8. tammikuuta 2015

Kasvisbulgur, ruoka vihanneslaatikon tähteistä

Somessa kuulemma kohkataan kasvissyönnistä. Kaverini oli jakanut tämän blogitekstin ja tajusin että olen itsekin kuullut viimepäivinä jonkinlaista vastarintaa. Myös Ville Niinistö viittasi asiaan FB-päivityksessään. Ihmettelin vaan, että olen ymmärtänyt varmaan väärin, sillä miten se on joltain sekasyöjältä pois, että joku haluaa syödä kasvisruokaa tai edes lisätä sitä ruokavalioonsa? Ei kai siinä kenenkään muun lihapullat ole uhattuna? No juu, sen enempää aiheeseen paneutumatta jaan teille vinkin herkulliseen kasvisruokaan, jonka saa koottua kaapin aineksista lähes aina. Kunhan löytyy jotain kasviksia, sekä joko bulguria/kvinoaa/kuskusia/hirssiä. Pastakin käy oikein hyvin, silloin ruokaa voi nimittää kasvispastaksi! :) Kaapin ainesten mukaan ruoasta saa vaikka minkälaista, tällä kertaa kasviksia löytyi monenmoista ja ajattelin tyhjentää jääkaapin niistä ennen viikonloppua, koska lähden humputtamaan. Kyllä, mama on irti! Lauantaina suuntaan kaverin valmistujaisiin ja aion olla yön pois kotoa, HUI! Toinen kerta vuoden sisään... No, se siitä ja asiaan, jääkaappi piti siis tyhjentää.

hyvä ja helppo kasvisruoka kasvislisuke


Kasvisbulgur

Keitä bulgur (tai kvinoa, kuskus tai hirssi) pakkauksen ohjeen mukaan. Tähän annokseen laitoin 2 dl bulguria, (riittää hyvin neljälle riippuen toki kasvisten määrästä). Pilko kasvikset suupaloiksi - mitä enemmän värejä, sen kivempi (ja enemmän vitamiineja)! Meiltä löytyi parsakaalia, porkkanaa, puolikas keltainen paprika, pari varsisellerin vartta, punasipuli (palsternakkaa ja kukkakaalia on myös kokeiltu, toimii hyvin). Löysin myös pätkän inkivääriä, se sopii todella hyvin kasvisruokiin, kun sen väkevyyden kuullottelee öljyssä miedommaksi. Lisäksi laitoin aika paljon valkosipulia ja melkein kokonaisen sitruunan (enemmänkin olisi voinut laittaa). Lopuksi bulguriin tiensä löysivät marinoidut kikherneet ja halloumi, jotka ilmestyvät kuviin myöhemmin (koska ne löytyivät myös kaapista vähän myöhemmin.) Tiesitkö muuten, että kikherneissä on melkein yhtä paljon (20g/100g) proteiinia kuin naudan- ja sianlihassa (22g/100g)?



Kuullota hienonnettua inkivääriä ja valkosipulia, sekä mausteita öljyssä, jolloin maut pehmenevät ja syvenevät. Käytin juustokuminaa/jeeraa ja kurkumaa, koska ne sopivat tosi hyvin inkiväärin kanssa ja tuovat vähän intialaistyyppistä makua. Kurkuma värjää ruoan herkullisen keltaiseksi, mutta sen kanssa kannattaa olla varovainenkin. Ei ainakaan kannata kokata valkoinen paita päällä. Kaikki räiskyvät roiskeet jättävät tahran. Niitä tahroja on hinkattu jo useampaan kertaan valkaistulta tammitasoltakin... Tässä vaiheessa kannattaa kuullotella myös chili, jos sitä tykkää lisätä.

kasvisruoka paistinpannulla parsakaali porkkana varsiselleri intialaista ruokaa kotona


Lisää kasviksia kovuusjärjestyksessä, esim. minä laitoin ensin porkkanat, viimeiseksi parsakaalit ja varsisellerit. Paistele sen verran, että jää vielä purutuntumaa. Samalla kun sekoittelet kasviksia, voit tehdä öljykastikkeen. Laita oliiviöljyä kulhoon ja mausta sitä esim. sitruunamehulla, yrteillä ja suolalla ja pippurilla. Silppusin ruukullisen basilikaa ja lisäsin vielä kuivattua timjamia.



Sekoita öljy bulgurin joukkoon ja lisää kasvikset, kikherneet, sekä paistettu halloumi. Komeuden kruunaa paahdetut auringonkukansiemenet. Niiden maku tulee ihan erilaiseksi paahdettuna. Fetajuustokin sopii tosi hyvin!

hyvä kasvisruoka tarjottavaksi ruokaisa lämmin salaatti


Olen useamman kerran tehnyt vastaavaa myös vieraille, vaikka hieman jännitin, mitä vieraat meinaavat kasvisruoasta. Mutta positiivisesti yllättyneitä ovat olleet kaikki! Söimme tänään kasvisbulgurin ihan sellaisenaan, mutta usein esim. kalan lisukkeena, varsinkin jos kaapin aineksia on vähemmän. Tykö voi tehdä jugurttikastikkeen ja lapset ainakin tykkäävät raejuuston kanssa (tosin nirsopäivästä ja nälästä riippuen paremmalla tai huonommalla menestyksellä). ;)

Mukavaa loppuviikkoa, perjantai siellä jo kolkuttelee..! Ja lauantain hipat, JAIKS! Mitä mä puen päälle??

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig