perjantai 6. syyskuuta 2013

Lempeä tomaattikeitto ja valkosipulileivät

Syksyllä alkaa taas mieli tehdä enemmän lämpimiä ruokia. Eeva Kolun maailman paras tomaattikeitto teki minuun lähtemättömän vaikutuksen viime syksynä, ja nyt loppukesästä tomaattien ollessa parhaimmillaan on luonnollisesti pakko nauttia niistä kun vielä voi. Talvella keitto ei ole itsensä. En uskonut Eevaa, kun hän kirjoitti, että keitto tarvitsee nimenomaan punaisia kypsiä kesätomaatteja, eikä mitään kalpeita talvitomaatteja. Hirveän tomaattikeittohimon iskiessä kokeilin tätä talvella - ja todella, aivan kuin keitosta olisi puuttunut sielu, tietynlainen syvä maku. Eevan molemmat blogit (Kauhaa ja rakkautta sekä Kaikki mitä rakastin), ovat ihanaa luettavaa ja kuvat kauniita, ja hänen ruokafilosofiansakin on  hyvin lähellä omaani.


Koska olen tällä kertaa hurahtanut vuohenjuustoon, kehittelin omaa ohjetta Eevan reseptin ja Maku-lehden ohjeen perusteella. Valkoviinin kanssa keitosta tulee mielettömän hyvää, joten jos sinulta löytyy valkkaria, kannattaa ehdottomasti lorauttaa sitä joukkoon (silloin lienee paras jättää vuohenjuusto pois). Tämä keitto  valmistuu nopeasti, koska ainekset vain lohkotaan karkeasti ja jätetään kiehumaan (noin niinkuin yksinkertaistettuna...).


Ainekset:

2 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 porkkanaa
muutama ruokalusikallinen (loraus) oliiviöljyä
n. 1 kg tomaatteja
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio (tai fondia)
1-2 tl sokeria
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl kuivattua basilikaa
n. 100 g pehmeää vuohenjuustoa
pippuria

Valmistus:

Pilko sipulit, valkosipuli ja porkkanat ja heitä oliiviöljyyn kuullottumaan. Lohko tomaatit, poista kanta ja lisää tomaatit kattilaan, kun sipulit ovat kuullottuneet. Lisää myös vesi, kasvisliemikuutio, sokeri, tomaattipyree ja basilika. Anna ainesten kiehua, kunnes porkkanatkin ovat pehmeitä, n. 15 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää pehmeä vuohenjuusto. Rouhi vielä mustapippuria joukkoon.

Jos et välitä vuohenjuustosta, niin lorauta desi kuohukermaa, purkillinen ranskankermaa tai muutama lusikallinen turkkilaista jugurttia täyteläistämään makua. :) Olen tehnyt aiemmin tomaattikeittoa tarkalleen Eevan ohjeen mukaan, joten sekin toimii, jos haluat koittaa! Totta puhuen, jos tulisi muutenkin juotua valkoviiniä nyt, niin olisin tehnyt tämän keiton viinillä. Viini tuo ihanan vivahteen ruokiin.

Keitto on parasta rapeiden leipästen kanssa. Paahda leivät uunissa tai leivänpaahtimessa, hiero kevyesti halkaistulla valkosipulinkynnellä ja sivele oliiviöljyä pintaan. Itse tykkään dipata leipiä keittoon, jolloin leipä hieman pehmenee keiton kosteudesta ja maut yhtyvät ihanasti! Huom., valkosipulin kanssa kannattaa olla varovainen, ensimmäisillä kerroilla hieroin sitä aivan liikaa...


Toimii tilanteessa kuin tilanteessa ja on helppo kuin mikä. Kehtaa tarjota vieraillekin! :) Nyt viltin kanssa sohvalle, heipsis!
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig