maanantai 16. syyskuuta 2013

Parempi porkkanakeitto

Inspiraation tähän keittoon sain käydessäni viime viikolla poikkeuksellisesti keskustassa lounaalla. Tintåssa oli tarjolla salaattibuffet ja porkkana-mascarpone -keittoa, joka vei kielen mennessään. Ajattelin tehdä vastaavaa kotonakin, kun samalla muistin, että porkkanoita pitäisi alkaa tuhota kasvimaalta todenteolla. Kuvat viimeviikolta, kun aurinko vielä helli meitä. Toisia porkkanoita saatiin kiskoa kaikin voimin! :)



Kasvissosekeitot ovat siitä ihania, että ne on äärettömän nopea ja helppo valmistaa. Ainekset vain karkeasti lohkoiksi ja porisemaan. Koska tähän keittoon meni vain puoli purkkia mascarpone-juustoa, ajattelin tehdä tällä viikolla punajuurisosekeiton, johon käytän toisen puolikkaan. Toki mascarponen voisi käyttää jälkiruokaankin, vaikka kermavaahdon joukkoon rahkan sijasta!

Porkkana-mascarpone -keitto

Ainekset:

2 rkl öljyä
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
1/2 tl juustokuminaa (jeeraa)
n. 800 g porkkanoita
2 jauhoista perunaa
7 dl-1 l vettä
merisuolaa keitinveteen
puolikas kesäkurpitsa, jos sinulla on tarve tuhota niitä
1/2 prk mascarpone-juustoa (tuorejuustokin käy)
yrttisuolaa
pippuria
timjamia

Valmistus:

Kuullota lohkottua sipulia ja hienonnettua valkosipulia öljyssä jeeran kera, varo käräyttämästä. (Jeera ei ole välttämätöntä, mutta tuo vähän itämaista vivahdetta keittoon.) Lisää joukkoon kuoritut ja lohkotut porkkanat ja perunat, kääntele hetki öljyssä, ennenkuin lisäät vettä ja merisuolaa. Vettä kannattaa lisätä maltilla, jotta ennen soseutusta ei tarvitse kaataa ylimääräistä vettä pois. Kun porkkanat ja perunat ovat pehmenneet, lisää mahdollinen kesäkurpitsa kuorittuna ja lohkottuna joukkoon. (Senkin voi jättää pois.) Lisää vettä tarvittaessa - sitä kannattaa olla sen verran, että kasvikset lähes peittyvät. Kun kesäkurpitsakin on pehmennyt, soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää joukkoon puoli purkkia mascarpone-juustoa, sekä vettä tarvittaessa halutun koostumuksen saamiseksi ja mausta keittoa yrttisuolalla, pippurilla ja timjamilla. Keittoon sopisi varmasti myös ronski loraus appelsiinimehua ja hieman sitruunamehua, namskis!


Kyytipojaksi paistoin pakastevalmiita karjalanpiirakoita, kun leivänkäntty oli jo parhaat (ja vähän huonommatkin) päivänsä nähnyt. Taivaallista tuli, ehdottomasti menee keittolistalle! Ja reseptiähän voi vaihdella mielensä mukaan mitä kaapista sattuu löytymään - paprikaa, palsternakkaa ym...

Hyvää syksyisen viikon alkua! Onneksi keitto lämmittää, kun kelit viilenevät! :)
SHARE:

1 kommentti

  1. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig