Noista kirjoista sain ennen kaikkea vinkkejä siihen, mitä ihan tavallisista raaka-aineista voi valmistaa mihinkin vuodenaikaan, kun jätin lihaa vähemmälle ja tarvitsin muutenkin uusia ideoita. En ole mitenkään fanaattinen sen paremmin kasvisruoan kuin ilmastoasioidenkaan kanssa, mutta toki on ihan kiva loppukesästä syödä kotimaisia kasviksia ja syksyllä juureksia hieman enemmän. En pidä sienistä, enkä ole mikään marjojen suurkuluttaja, ja kaaleistakin voisin pitää enemmän, mutta olen tyytyväinen siihen, että opettelin laittamaan mm. punajuurta ja ruusukaalia, joita ennen en voinut sietää. Minulle tulee aina sellaisia kausia, että innostun jostain asiasta ja perehdyn paremminkin (ja lopulta tuskastun, että miten nyt pitäisi tehdä oikein), mutta sitten löydän kivan keskitien, jolla ei tarvitse nipottaa. Joskus mietin, että olisi hienoa seistä tiukasti jonkun aatteen tai asian takana, mutta koska elämä kuitenkin on ennen kaikkea nauttimista varten, ei oteta liikoja paineita minkään tietyn linjan mukaan syömisestä...
Kuitenkin, punajuureen olen onnellisesti hurahtanut, enkä pelkästään sen houkuttelevan värin vuoksi, vaan myös makean makunsa ansiosta. Minulla oli puolikas purkki Mascarpone-juustoa jäljellä (toinen puolikas meni porkkanasosekeittoon), joten oikeastaan sitä varten tein punajuurikeiton. Kerroinkin, että ensimmäinen satsi paloi pohjaan, siitä kattilasta tuli muuten entinen... En ymmärrä, miten voi keiton pilata, vielä kun olen hehkuttanut, kuinka vaivattomia keitot ovat valmistaa! :) Punajuuria täytyy keittää niin kauan, että vettä tosiaan kannattaa tarkkailla.
Punajuuri-mascarponekeitto
Ainekset:
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 kg punajuuria
(2 perunaa)
2 rkl öljyä/voita
1 l vettä
0,5 tl merisuolaa
1/2 prk Mascarpone-juustoa
yrittisuolaa
timjamia
mustapippuria
Lisäksi:
paahdettuja kurpitsansiemeniä
raejuustoa
Valmistus:
Kuullota lohkottua sipulia ja valkosipulia öljyssä, ja lisää kuoritut ja lohkotut punajuuret ja perunat joukkoon. Peruna ei ole välttämätöntä, mutta tuo hieman samettisuutta keittoon. Kääntele juureksia öljyssä/voissa jonkin aikaa, jotta ne saavat hieman makua. Lisää vesi ja merisuola, myös kasvisliemi käy. Anna porista, kunnes punajuuret ovat kypsiä ja muista tarkistella aika ajoin, onko vettä riittävästi. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää mascarpone ja mausta mielesi mukaan. Jos olet laittanut vain merisuolaa keitinveteen, saattaa keitto tarvita lisää mausteita, esim. yrttisuolaa, timjamia ja pippuria. Kurpitsansiemenet ja raejuusto sopivat keittoon ihanasti!
Helppoa ja herkullista, silmäniloa ja voimaruokaa! Mutta hei valokuvausasiantuntijat - miksi nuo kuvat ovat jotenkin rakeisia, vaikka kuvasin hyvässä valossa? Voisiko johtua liian suuresta ISO-arvosta? En huomannut kameran ruudulla, miltä kuvat todellisuudessa näyttivät. Olisi pitänyt kokeilla useammilla asetuksilla, makrokaan ei onnistunut kuten kuuluisi. Luulen, että tuo on sitä "kohinaa"... Onko?
Jaaha, yritän repiä itseni nyt liikkeelle nojatuolin uumenista, ja lähteä zumbaan pitkästä aikaa! Aurinkoista tiistai-iltaa, täällä ainakin nautitaan niin kauniista syyssäästä!
On kyllä niin upean väristä! :)
VastaaPoistahttp://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/
Punajuurikeittoa voisi tosiaan tehdä vain silmäniloksi! Sinun blogisi oli myös oikein silmäniloa ihanine ruokaohjeineen!
Poista