torstai 12. maaliskuuta 2015

Energianuuka

Lueskelin Esmeraldan jutun energiatehokkuuden parantamisesta pari viikkoa sitten ja tuumasin kommenttiboksissa, että ehkä voisin itsekin tarttua Taloon.com:in haasteeseen. Ajattelin koota pienen listauksen - jo käytössä olevia hyviä käytänteitä, sekä suunnitelmia, miten voisi asumisen energiatehokkuutta parantaa. 

Meillähän mies on varsin taipuvainen laskeskelemaan ja mittailemaan kaikenmaailman energiankulutusasioita. Kilowattitunnit ym. ovat alkaneet minullekin jotenkin aueta tässä vuosien varrella. Muistan, kun itse hoksasin energiankulutuksen merkityksen edelliseen asuntoon muutettuamme. Rivarikolmiossamme oli suora sähkölämmitys, mutta me hankimme sinne ilmalämpöpumpun. Lisäksi asunnossa oli pieni takka (ei juurikaan varaava) mutta sitä poltimme päivittäin kylmillä ilmoilla. Kiersimme sähköpatterit heti minimiin, jonnekin 16 asteen peruslämpöön, koska jos joskus poissaollessamme lämpötila laskisi huomattavasti, niin silloin sähköpatterit kytkeytyisivät päälle. 

Vuoden asumisen jälkeen tarkastelimme sähkölaskuista vuosikulutusta ja olimme onnistuneet pienentämään sähkönkulutuksen 21 000 kWh:sta 7 000 kWh:n, eli kolmannekseen edellisen pariskunnan sähkönkulutuksesta. Saimmekin sitten huomattavan potin palautusta meiltä laskutetuista sähköennakoista ja saimme siitä lopullisen sysäyksen lähteä lomareissuun. Silloin siis huomasin konkreettisesti, miten paljon sähkönkulutus maksaa, ja miten omilla toimilla voi siihen vaikuttaa.Myös täällä nykyisessä kodissamme kiersimme sähköpatterit heti 16 asteen "varmuuslämpöön", ja hankimme ilmalämpöpumpun. Lämmitämme joka päivä varaavalla takalla ja puuliedellä, puita kun on saatavilla melkein niin paljon kun jaksaa tehdä. En tiedä, miten kalliiksi tulisi, jos puita joutuisi ostamaan... Takan ulkoasu fiksattiin tähän päivään (siinä oli 1990-luvulla laitetut jännät kaakelit), mutta jos olisimme laittaneet kokonaan uuden takan, oli minulla jo valmiiksi suosikki mielessä. Tiilerin funkkistyylinen vaaleanharmaa takka olisi ollut just eikä melkein.

Tämän talon lämmittämisestä haastavaa tekevät melkein 6 m korkeat tilat. Lämpö tunnetusti nousee ylöspäin ja lautalattiasta luonnollisesti vetää, joten vaikka ilmalämpöpumppu pyrkisi pitämään lämpötilaa jopa 25 asteessa, lattianrajassa tuntuisi silti viileältä. Sen vuoksi puulämmitys on jokapäiväinen rutiini. Ilmalämpöpumppu sitten kierrättää tulisijojen lämmintä ilmamassaa ympäri alakertaa. Lattianrajassa olevat sähköpatterit pöhöttäisivät koko ajan, jos ne olisivat päällä, sillä lattianrajassa on aina vähän viileä. Ilmalämpöpumppu lämmittää paljon paremmalla hyötysuhteella.
Valaistusta täällä talossa oli aika vähän ennen remonttia - keittiössä se perus loisteputkilamppu ja olohuoneessa yksi plafondi katossa. Oli hämärää, varsinkin kun aiemmin niihin tiloihin ei juurikaan tullut edes luonnonvaloa! Mies upotti keittiön ja olohuoneen kattoon 6 kpl 11W:n led-valaisimia, jotka ovat huomattavasti energiatehokkaampi valinta kuin esimerkiksi halogeenit. Nyt on valoa, ehkä jopa liikaakin. Tarkoituksena on laittaa myös tunnelmavalaistusta, kunhan löytäisin sopivia valaisimia. Onneksi nykyään on tarjolla monenlaista polttimoa, eikä tarvitse enää valita vain 40 ja 60 watin hehkulampun välillä, joiden värilämpötila (Kelvin) oli aina 2700K. 

Ja hei, huomasin nyt vasta, että tuolla Taloon.comissa on valaisimiakin! Luulin, että pelkkiä lamppuja. Bongasin heti pari valaisinta harkintaan. Esim. tässä Malmbergsin lattiavalaisimessa on siro, nivelletty jalka. Sellainen on suunnitteilla olohuoneeseen sohvan viereen. Työpisteelle yläaulaan sopisi alla oleva Cyklist pöytävalaisin, jossa myös on hauska ulkomuoto.. Lisäksi ylimmäisessä kollaasissa näkyvät betonivalaisin ja nipistinvalaisin olisivat tosi päheitä. 

Kuva Taloon.com

Jos jotain haluaisin nyt valita uusiksi, niin keittiön hanan. Valitsin sen ihan ulkonäkösyillä, mutta käytännössä se ei oikein pelitä. Hana aukeaa vähän jäykästi, joten hanaa täytyy nostaa aika voimakkaasti. Silloin vettä tulee täydellä paineella, ja kun haluat kuitenkin hiljentää virtaamaa, jotta saat otettua esimerkiksi lasin vettä, täytyy hanaa painaa alaspäinkin aika voimakkaasti, jolloin se sammuu kokonaan. Sellaista pientä, roiskumatonta virtaamaa ei siis saa tulemaan jouhevasti. Tämä on juuri sellainen arjen pieni ärsytys, joka harva se päivä on mielessä. Hana juoksuttaa paljon vettä ihan turhaan. Sen sijaan kylpyhuoneissa olevat Gustavsbergin hanat ovat todella hyvät - 10 vuotta olleet paikallaan, ja edelleen kuin unelmat käyttää. Keittiön hanaksi olen ajatellut muotokieleltään samantyyppistä Oraksen Viendaa.

Nykyinen (vas.) ja uusi hana rinnakkain. P.s. miksi tiskialtaassa on liina? Pullataikina oli joskus kohoamassa vesihauteessa. ;)


Ulkovalot meillä menevät päälle valittuun aikaan ja sammuvat yhdeksältä illalla. Se on tuntunut toimivalta, koska hämäräkytkimen takana ne palaisivat aina koko yön. Olemme suunnitelleet että taloon laitettaisi "kotona/poissa -kytkin", joka ohjautuu samalla päälle kuin murtohälytin. Eli silloin sammuisivat käyttösähköt ja vedet. Ei vaaraa, että sähkölaitteet syttyisivät itsestään tai vedet tulvisivat pesukoneesta. Sitä täytyy vielä miettiä, laitettaisiko kaikki tuon on/off -kytkimen taakse. Mietin, että tulevaisuudessa varmaan yhä enemmän ovat aina jotkut laitteet latauksessa sillä aikaa, kun ei olla kotona. Ja joskus voi esim. haluta tallentaa jotain ohjelmaa, mutta vielä emme ole sellaista tarvinneet.

Postaus alkaa levitä ja paukkua, kun koko ajan tulee uusia ideoita mieleen, enkä vielä edes päässyt varsinaisesti niihin arjen pieniin, mutta niin "vaikeisiin" järkitekoihin. Kuten niihin, että pitäisi vetää laturit irti pistorasioista, jäähdyttää ruoka hyvin ennen jääkaappiin laittoa jne...

Näitähän olisi voinut miettiä vaikka kuinka, mutta jätetään vielä tilaa uusillekin ideoille. Tällä kirjoituksella osallistun kutsuttuna nettirautakauppa Taloon.com:in kilpailuun, jossa energiansäästövinkeistä kirjoittavan bloggaajan on mahdollista saada lahjakortti Taloon.com:n kattavaan tuotevalikoimaan. Jos haluat äänestää kirjoitustani energianiksit.fi- kilpailusivustolla, voit itsekin voittaa 300 €:n lahjakortin Led-valaisimiin.

Ja hei, energiansäästöniksejä otan mieluusti vastaan! Saan hyviä kiksejä erityisesti sähkölaskun pienenemisestä! :)

Aurinkoa myös perjantaihin!

Katri

*Yhteistyössä Taloon.com
SHARE:

4 kommenttia

 1. Mielelläni otan vastaan kaikenmaailman hyväksi todettuja energiansäästö vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään. Usein nimittäin toisten rutiineista kuulee sellaisiakin vinkkejä, mitä ei itse ole tullut lainkaan ajatelleeksi!

   Poista
 2. Täällä puoliso myös kovasti miettii energiankulutusta, joten itselläkin asiat on enemmän mielessä.
  Ihana muuten tuo lattiavalaisin. Talven pimeydellä jotain tuollaista kaipasi sohvan viereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että joku jaksaa niihin perehtyä kunnolla! :) Minulle nuo ovat alkaneet vasta vähitellen avautua, kun toinen selittää selkokielellä.. Kivoja valaisimia ei muuten niin vaan löydykään, joten aina kannattaa laittaa jonnekin kirjanmerkkeihin (tai Pinterestiin!) kun bongaa kivan!

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig