keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Kattausideoita

Tekemisen puutteesta kärsivä pikkuvaimo (sen enempää sanan merkitystä miettimättä) täällä on näpertänyt lempiasioidensa äärellä, nimittäin suunnitellut, mitä pääsiäisenä laitetaan pöytään - lähinnä sitä silmänruokapuolta tällä kertaa. 

Meillä on niin harvinaislaatuinen tilanne, että esikoinen on mummilla yökylässä. Isovanhemmat (kuten kaikki muutkin sukulaiset) asuvat 100 km:n päässä kotipaikkakunnallamme, joten tällainen ilta ilman E:ä on aika erikoinen... Kävimme treffeillä Tårget:ssa ja täytyy kyllä sanoa, että olihan se aika mukavaa syödä ilman, että täytyy kokoajan vahtia lasin kaatumista tai muuta pienempää härdelliä.

Nukuin puoli kymmeneen, ja ihmettelin joutilaisuutta. Kun ei huvittanut siivoillakaan, niin kokosin pari kattausajatusta olemassa olevista materiaaleista ja astioista. Olen pyrkinyt hankkimaan sellaisia astioita ja kattaustekstiilejä, että ne sopisivat keskenään. Silloin ei tarvitsisi olla hirveän monia astioita ja tekstiilejä, vaan vaihtelemalla muutamia elementtejä saisi erilaisia kokonaisuuksia. 

pääsiäiskattaus juhlakattaus essence iittala runo lautasliinan taittelu

taiteltu lautasliina, höyhen, arabia runo, iittala juhlakattaus, moderni kattausEnsimmäisessä kattauksessa käytin tumman harmaita pöytätabletteja, Arabian Runo-lautasia ja Iittalan Teemaa. Lautasliinan taittelin ensin Essin laatiman ohjeen mukaan, mutta tuunasin siihen yhden taitteen lisää, jotta sain sulan eri väliin kuin aterimet. Taittelu oli paljon helpompi kuin ensivilkaisulta luulin.  

kankainen lautasliina, iittala teema, pääsiäiskattaus, pajunkissa kattauksesa, servetti

kankainen lautasliina, iittala teema, pääsiäiskattaus, pajunkissa kattauksesa, servetti


Toiseen kattaukseen vaihdoin tabletit, ruokalautaset ja servetit. Nyt kun ruokalautanenkin on valkoinen, ajattelin, että harmaa tai muun värinen lautasliina toisi vähän eloa. Minulla ei ollut enää paperisia lautasliinoja, mutta värillisillä paperilautasliinoillahan saa vielä kätevämmin vaihdeltua kattauksen ilmettä. Ensimmäinen kattaus on ehkä juhlavampi kuin tämä toinen. Tosin nämä ovat ihan perusastioilla tehty käyttämättä sen kummempia koristeita ja krumeluureja, joten juhlavuus tulee lähinnä lautasliinoista. Ja jos juhlapyhänä ei käyttäisi kankaisia lautasliinoja, niin milloin sitten? :) Tässä vielä viime viikonloppuinen, simppeli kattaus.

Kun katselin pääsiäiskattausideoita netistä, niin yllättäen kaikki olivat keltavihreitä. Koska ne eivät nyt varsinaisesti ole lempivärejäni, niin pääsiäistunnelmaa tulee ihan riittävästi höyhenistä ja pajunkissoista. Ja eikös violetti väri liity jotenkin pääsiäiseen? Pajunkissa-ajatuksen sain myös Essin tekemästä kattauksesta. Ensin ei meinannut keksiä lautasliinataitteluja, mutta Dunin sivuilta löytyy jos jonkinmoista taittelua. Päädyin kuitenkin laittamaan toiseen kattaukseen lautasliinan vain rennosti narulla kiinni, samaan tapaan kuin joulukattauksessa

Semmoinen käytännön ongelma tässä kuitenkin tuli eteen, että ei meillä ole kaikkia kattaustarvikkeita kuudelle! Naureskelimme kerran kaverin kanssa hypistellessämme kivoja pöytätabletteja, että ei ole mitään järkeä ostaa kahta, vaan on perusteltua ostaa neljä tai sijoittaa jopa kuuteen. No nyt se naureskelu osui sitten omaan nilkkaan, kun kuudet tarvittaisiin. :) Mitä tästä opimme? Ole kaukaa viisas ja osta kerralla kuusi. Kalliimmaksi tulee se, jos ennen juhlaa käyt ostamassa kuusi kappaletta uusia, kun vanhanlaisia ei tietenkään enää ole valikoimissa. No, katsotaan, miten sovelletaan... Ei se näissä meidän juhlissa niin jäykkää ole! :)

Sitten sitä ruokapuolta suunnittelemaan. Tässäkin asiassa olisi ehkä kannattanut olla kaukaa viisas ja tehdä ruokaostokset jo tänään. Tsemppiä kiirastorstain kauppareissuille! :D

Katri
SHARE:

10 kommenttia

 1. Kivoja ideoita! Itse olen ihan surkea kattausten väsäilijä, joten on kiva saada inspiraatiota muiden kattausideoista :)

  Aargh, meilläkin huomenna edessä ruokakauppareissu - unohdin kokonaan, että huomenna on kaikki marketit täynnä ihmisiä, jotka näyttävät valmistautuvan täysine kärryineen suunnilleen ydinsotaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä luulin olevani ajoissa, kun menin jo 11 kauppaan, mutta siellähän oli parkkipaikkakin kuin nuijalla lyöty.. No, mikäs siinä, kun ei meillä ollut kiire minnekään. :) Kiitos, mä rakastan sitä, että saan laittaa pöydän kauniiksi. Sellaisia tilaisuuksia vain on harmillisen vähän, kun voi oikein kunnolla laittaa, joten täytyy ottaa kaikki ilo irti pienistäkin kissanristiäisistä!

   Välillä kun olen etsinyt netistä kattausideoita, niin ne ovat olleet niin suureellisia, runsaita ja mahtavia, etteivät ne oikein ole toteutettavissa kotona. Tai ne ovat tavallaan usein "liian hienoja", näin kun kuitenkin ystäväporukalla tai perheen kesken syödään. Mutta aika vähällä saa simppelinkin kattauksen, ja heti tulee vähän erityisen tilaisuuden tuntu..

   Poista
 2. Kauniita kattauksia. Pajunkissat kaunistavat mitä vain :). Mun tarvis opetella taittelemaan lautasliinoja. Muistan opetteluntarpeen aina siinä vaiheessa kun on jo kiire saada kaikki valmiiksi. Niinpä sitten tulee aseteltua se liina vain tylsästi lautaselle tai sen viereen ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! En mäkään osaa taitella - tuo servettitasku taisi olla ensimmäisiä taittelemiani.. (Linkin takana on tosi havainnollinen Essin tekemä ohje.) Eli näköjään ihan aloittelijaltakin onnistuu! Mutta ihan totta, että en niitä ohjeita kannata silloin ruveta katselemaan, kun pitäisi jo käydä pöytään.. Tuohon servettitaskun taitteluun menee alle 30 sekuntia, joten pienellä vaivalla kiva koristus! :)

   Poista
 3. Voi että, miten kauniit kattaukset! Niin ihanannäköisiä nuo höyhenet ja pajunkissat kattauksissa, tykkään paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viivi! Ne höyhenet toivat kyllä niin kivan keveän ilmeen! Pajunkissat oli pakko jättää pois, kun tajusin, että nuhani johtuu niistä.. Ihanaa, että en olekaan tulossa flunssaan, vaan olo helpottui heti, kun vein pajut ulos.. :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Joo, pienellä vaivalla (se on vaan otettu servetin keskeltä kiinni ja laitettu naru ympärille) tuli söpö.. Paitsi että huomasin tosiaan, että nuha johtuikin kukkivista pajunkissoista, joten ei tullut näitä pääsiäisaterialle! :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Minttu! Taitaa olla perää siinä, että kaunis kattaus on puoli ruokaa. :)

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig