Tehtiin eilen focacciaa, kuten insta-toverit jo tietävätkin (tuntuu, että toistan itseäni..). Kaikki tapahtuu aina ensin siellä, mutta paremmat kuvat on kuitenkin kiva tuoda tänne. Ja löytyvät sitten ne hyvät reseptit jatkossakin. En hirveästi välitä rosmariinista muuten, mutta focacciaan se sopii kuin nenä päähän. Pääsiäisenä mies laittoi karitsan marinadiin pari oksaa rosmariinia, ja tein silloinkin focaccian, mutta johonkin tuota on vielä tuhottava, ennen kuin on riittävän lämmintä istuttaa se ulos. Kasvilavassa taitaa muuten ollakin rosmariini viime vuodelta. Sen pitäisi olla monivuotinen, joskin talvehtiminen Suomessa on epävarmaa. Katsotaan, jos se sieltä nousee. Siivotessani kasvilavaa harmittelin, etten ollut merkinnyt, mihin tarkalleen muut monivuotiset yrtit (ainakin sitruunamelissa ja timjami) istutin. Nyt täytyy malttaa uusien kylvö siihen asti, kunnes jostain puskee vihreitä elonmerkkejä. :)
Tämä resepti on todettu monta kertaa toimivaksi ja leipä herkulliseksi, joten laitetaanpa jakoon. (Voi muuten olla, että se täällä arkistossa jo jossain onkin..) Ensi viikon vappubrunssia tai piknikiä miettiessäni hokasin, että tämähän olisi tosi helppo eväs sinnekin. Ei tarvitse mitään levitteitä, mutta öljyyn ja balsamicoon dipattuna on tosi herkkua! Taikinakin on helppo tehdä, kun ei tarvitse edes käsiään liata. :D
Muhkea focaccia
Ainekset
4,5 dl vettä
4,5 dl vettä
0,5 rkl suolaa
1 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
8-9 dl vehnäjauhoja
0,75 dl rypsiöljyä
Pinnalle
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
sormisuolaa

Valmistus: Sekoita kuivahiiva ja noin 3 dl vehnäjauhoja. Lämmitä vesi 42 asteiseksi (tarkista mittarilla, kädenlämpö hämää) ja sekoita veteen suola ja sokeri. Sekoita jauhoseos veteen ja jätä taikinakulho liinan alle noin vartiksi. Seos alkaa kuplia. Lisäile sitten jauhoja vähitellen sekoitellen, mutta katso, että koostumus jää löysäksi. Yhteensä 8 dl jauhoja voi riittää. Sekoita joukkoon lopuksi rypsiöljy ja kaada taikina uunipellille tai leivinpaperilla vuorattuun astiaan. Minä laitoin uunivuokaan, koska halusin leivästä muhkeamman kuin uunipellillä. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Sekoita öljyt ja rosmariini keskenään ja kaada öljyseos kohonneen taikinan päälle. Öljyn määrää voi muuten huomattavasti vähentää, jos tekee taikinan astiaan eikä pellille. Tee sormilla muutama kuoppa taikinaan ja ripottele päälle sormisuolaa. Paistaa 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Täällä on talo hiljentynyt ja minä huokaisen tooosi syvään... Päivä oli jotenkin rankka, vaikka muualla ei käyty kuin leikkipuistossa ja kaupassa, istuttiin hiekkalaatikolla ja potkulautailtiin. Esikoisella on kova hinku kokeilla taitojaan kiipeilyverkossa, potkulaudalla ynnä muissa entisissä hurjimuksissa, mutta rohkeus niiden suhteen vaihtelee minuutista toiseen. Haluaisi niin kovasti edetä verkossa pitkän matkan, mutta sitten alkaakin pelottaa ja tulee kova itsensä soimaaminen, kun ei muka osaa. Täytyy opettaa kärsivällisyyttä, rohkeutta, itsevarmuutta, epäonnistumisen sietoa ja mitä kaikkea vielä, yhtäaikaa... Jotenkin sen vie mehut aika hyvin itseltäkin.
Nyt mä relaan! Rentouttavaa viikonloppua teillekin! On luvattu niin ihania grillausilmojakin! :)
Katri
Valmistus: Sekoita kuivahiiva ja noin 3 dl vehnäjauhoja. Lämmitä vesi 42 asteiseksi (tarkista mittarilla, kädenlämpö hämää) ja sekoita veteen suola ja sokeri. Sekoita jauhoseos veteen ja jätä taikinakulho liinan alle noin vartiksi. Seos alkaa kuplia. Lisäile sitten jauhoja vähitellen sekoitellen, mutta katso, että koostumus jää löysäksi. Yhteensä 8 dl jauhoja voi riittää. Sekoita joukkoon lopuksi rypsiöljy ja kaada taikina uunipellille tai leivinpaperilla vuorattuun astiaan. Minä laitoin uunivuokaan, koska halusin leivästä muhkeamman kuin uunipellillä. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Sekoita öljyt ja rosmariini keskenään ja kaada öljyseos kohonneen taikinan päälle. Öljyn määrää voi muuten huomattavasti vähentää, jos tekee taikinan astiaan eikä pellille. Tee sormilla muutama kuoppa taikinaan ja ripottele päälle sormisuolaa. Paistaa 225 asteessa n. 15 minuuttia.
Täällä on talo hiljentynyt ja minä huokaisen tooosi syvään... Päivä oli jotenkin rankka, vaikka muualla ei käyty kuin leikkipuistossa ja kaupassa, istuttiin hiekkalaatikolla ja potkulautailtiin. Esikoisella on kova hinku kokeilla taitojaan kiipeilyverkossa, potkulaudalla ynnä muissa entisissä hurjimuksissa, mutta rohkeus niiden suhteen vaihtelee minuutista toiseen. Haluaisi niin kovasti edetä verkossa pitkän matkan, mutta sitten alkaakin pelottaa ja tulee kova itsensä soimaaminen, kun ei muka osaa. Täytyy opettaa kärsivällisyyttä, rohkeutta, itsevarmuutta, epäonnistumisen sietoa ja mitä kaikkea vielä, yhtäaikaa... Jotenkin sen vie mehut aika hyvin itseltäkin.
Nyt mä relaan! Rentouttavaa viikonloppua teillekin! On luvattu niin ihania grillausilmojakin! :)
Katri
Näyttää niin herkulle!!! Pitääkin testata :) ihanaa viikonloppua :)
VastaaPoistaEhottomasti! Ja valmistuu melkein itsestään.. ;) Mun pitää muuten käydä onkimassa se sun puolukkasmoothieresepti, jotta saan tosiaan tuota pakkasta tyhjennettyä..
PoistaVoi hitsit, kuinka herkun näköistä tuo on!!!
VastaaPoistaTäytyy kyllä kokeilla joku kaunis päivä:)
Kivaa, kun olit vieraillut blogissani:)
Taidankin jäädä lukijaksi tänne, on niin kiva blogi sulla!
Kiitti Sari! :) Tuo on kyllä tosi herkkua, vaikkakaan ei mitään kevyintä leipää.. Mutta ei ole tarkoituskaan! :D
PoistaNammm, pitää niin tehdä satsi joko jo nyt viikonloppuna tai viimeistään vapuksi! :)
VastaaPoistaTeitkö jo?! :) Tuo on tosi helppo tehdä.. Minäkin olin vähäksi aikaa unohtanut tuon, mutta nyt kesällä tulee varmasti tehtyä useammin..
PoistaHeippa! Kiitos ohjeesta. :) Tässä juuri suunnittelen vappubrussin menua, ja tämähän olisi juuri sopiva. Näyttää niiiiin hyvälle. :D Aurinkoista lauantaita!!
VastaaPoistaOle hyvä! Minäkin olen sinulta hyviä reseptivinkkejä saanut! :) Tuo on niin ihanan pehmeää ja muhkeaa.. Ja sormisuola päällä on aika ehdoton, nam!!
PoistaIhana leipä. Miten saisin jostain takaisin leivontainnostukseni...tai pikemminkin leivontamahdollisuuden. Tuntuu, että näiden kolmen vauhtivesselin kanssa arki on nyt niin täyttä, että siihen ei kannata paljon jauhoja levitellä ;).
VastaaPoistaMeillä tuo esikoinen on tosi rauhallinen tapaus.. Hän leikkisi piirtelisi tai "lueskelisi" tuntikausia omissa oloissaankin.. Olen monta kertaa miettinyt, että jos olisi vaikka kaksikin vauhdikkaampaa tapausta, niin olisi varmaan aika eri tolalla myös oma jaksaminen.. Vaikka tiedän kyllä tuon, että aina ei uskalla ottaa sitä jauhopussihärdelli-riskiä! :D (Juuri eilen E kaatoi itse oliiviöljy-balsamico -seosta lautaselle ensin liian täyteen, ja lopulta vahingossa painoi valkoisen paidan kyynärpäällä öljylautasen kumoon..) Huoh, aina sattuu ja tapahtuu rauhallisemmillakin tapauksilla!
PoistaKiitos muistutuksesta! Muistin tästä viime kesänä tekemäni pizza focaccian joka oli tosi herkkua, täytyykin tehdä pikimmiten uudestaan :)
VastaaPoistaKuulostaa hyvältä! Täytyykin tulla kaivelemaan sinun reseptiarkistojasi, jos se sieltä löytyy!
PoistaNäyttää toooosi hyvältä ja uskon, että maistuu myös! Mun on pitänyt kokeilla focaccian tekemistä jo pitkän aikaa, mutten ole saanut vielä aikaiseksi:) Pakko testata kyllä joskus!
VastaaPoistaKannattaa tosiaan testata, tää on tosi vaivaton! Ainoa, missä voi mennä pieleen, on jos vesi on liian kylmää tai kohotat vedossa. Mä en olis jaksanut ruveta tekemään mitään, missä olis pitänyt vaivata, mutta tää oli niin helppoa, että E:kin jaksoi sekoittaa taikinan puuhaarukalla..
PoistaNää on niiiiin hyviä! Ihan tässä jo nälkä tulee :)
VastaaPoistaMä olen kans viimeisen tunnin ajan blogeja lueskellessani ja ruokakuvia katsellessani miettinyt, pitäiskö mennä jääkaapille vai ei, mutta olen saanut hillittyä itseni!! :D
PoistaKuten taisin jotain Instan puolella mainitakin, että kyllä pitäis tehdä itsekin :D Rosmariiniani kun tulee nuuhkittua joka päivä! Voi miten muistaisin huomenna - tai vaikka juuri vapuksi(?)
VastaaPoistaMuistat kun näet sen rosmariinin! :) Mä en oikein osaa rosmariinia käyttää muuten, joten ehkä taas vapuksi voisi tehdä uuden leipäsen! :D Harmi vaan, että ei ole mitään kevyintä vatsantäytettä, mutta täytyy ehkä ajatella, että on ainakin niitä hyviä rasvoja! :D
Poista