keskiviikko 6. elokuuta 2014

Linnakierroksella

Tiesittekö, että linnamme on niin upea? Olin käynyt Turun linnassa joskus alakouluiässä, ja muistin sen pimeänä möhkäleenä, jossa ei ole muuta nähtävää kuin kiveä, kiveä ja kiveä. Eräänä sadepäivänä (juu, aikaa tästä reissusta on kai jo kuukausi) päätimme käydä katsomassa sitä oikeaa linnaa, koska vähän aiemmin olimme käyneet Kuusistossa piispan linnan raunioilla ja E oli linnoista niin kovin täpinöissään. Kuvittelimme, että linna on tunnissa nähty, koska "eihän siellä ole muuta kuin pimeitä käytäviä". Olimme niiiin väärässä - kierroksella vierähti neljä tuntia, ja paljon jäi vielä ensi kerraksikin, sillä eri aikakausien mukaisesti sisutetut tyylihuoneet jouduimme ihan kiiruhtamaan ohi, koska kaikilla oli jo niin kova nälkä ja väsy. Samoin lasten linnan puolella olisi riittänyt tutkittavaa enemmänkin... Mutta ensi kerralla sitten! :)
Muuten olimme ennakkoluuloinemme väärässä, mutta aika pimeää siellä oli, varsinkin niin pilvisenä päivänä. Hieman harmitti, kun kameran rajat tulivat täysin vastaan - ISO-herkkyyttä ei voinut enää nostaa, koska tällä peruskameralla jo ISO 800 aiheuttaa liikaa kohinaa, ja jalustan puuttuessa en voinut pidentää valotusaikaakaan. Mahdollisimman suuri aukko oli ainoa keino saada edes melko riittävästi valoa kuviin.


leveät ikkunalaudat

hovineito leikki

Ihanan jylhä arkkitehtuuri! Miten voivat seinätkin näyttää niin upeilta, vahvoilta ja jykeviltä... Leveimmät ikinä näkemäni ikkunalaudat (tuollaiset haluan sitten uuteen kotiin), ihanan rosoista alkuperäistä pintaa, ahtaita käytäviä... Lasten mielestä kiinnostavinta linnan puolella on luultavasti vankityrmät. Nykyään Turun linnassa on paljon mielenkiintoista puuhaa lapsille. Meiltä jäi näkemättä ainakin aarrekammio ja tuonne lasten linnan puolelle päästessä olimme jo niin väsyneitä, että intoa kaiken kiinnostavan tutkimiseen ei enää paljoa ollut.


vanha samovaari turun linnaNäyttelyaarteet veivät sydämeni ihan totaalisesti... Ilmoitin luonnollisesti haluavani tuollaisen samovaarin (ai miksi?! Koska se on niin kaunis!) ja krumeluuriset kastikekulhot ja hedelmäkorin, samoin kuin valurautaisen teepannun, jossa voin sitten keitellä höyryävää teetä syksyn pimeinä iltoina... Ai niin mutta enhän edes välitä teestä. Se siitä sitten... Mutta eikö olisi tuollainen hiuskoru kaunis? :) Ehkä hieman liian romanttinen omille kutreilleni, mutta hääkampaukseen (jos sellainen joskus värkätään) olisi ihanan herkkä.

Onko Turun linna teille tuttu? Näin myöhäisherännäisenä suosittelen lämpimästi jokaiselle, vaikka ei niin kulttuurinjanoinen olisikaan. Ihanasti tuntui historian havinaa ja valitettavasti huomasin taas, miten paljon aukkoja omassa yleissivistyksessä onkaan.. Voi kun saisi takaisin sen mahdollisuuden, mikä lukiossa oli yleissivistyksen ammentamisen suhteen.. Eipä osannut sitäkään silloin arvostaa.

Mutta toivottavasti pääsette joskus käymään linnassa! 

Mukavaa viikonjatkoa! 

Katri
SHARE:

6 kommenttia

 1. Ihania yksityiskohtia olet kuvannut! Omasta linnavierailusta on myös tovi, joten kiitos kun jaoit tämän meille. Linnat ovat niin kiehtovia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit! Palasin usein katselemaan näitä kuvia, koska noissa seinissä on niin jylhä tuntu.. Siksi päätin kuitenkin jakaa nämä jo kuukauden vanhat kuvat. :)

   Poista
 2. Mielenkiintoisia kuvakulmia. Tuonnehan pitää ihan oikeasti mennä, kun Turkuun tulee seuraavan kerran asiaa lasten kanssa. Kiitos ideasta! Ja ihan samaa mieltä olen lukio-opinnoista. Silloin kun olisi tajunnut, että kovasti opiskellut asiat olivat ihan oikeasti mielenkiintoisia. Vaan tuolloin ei ollut ehkä tarpeeksi vielä tarttumapintaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta, kannattaa käydä, ja siellä on tosiaan hyvin huomioitu pienetkin kävijät! Tuo on muuten totta, se on varmasti se tarttumapinnan puutekin.. Ei silloin kokenut asioita kiinnostaviksi tai tarpeelliseksi, kun ei tajunnut, mihin ne liittyvät.. Esim. biologiassa ja maantiedossa minulla on mennyt opit aivan ohi, koska en ole tajunnut niitä käytännön tasolla - miten vaikuttavat arkielämään jne..

   Poista
 3. Turun linna on aivan ihana. Kävimme siellä jokunen vuosi sitten ja meidän neiti (taisi silloin olla vielä alle kouluikäinen) tuumasi, että voisitko isi ostaa tämän linnan meille? ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olette piipahtaneet siellä! Lasten suusta tulee aina niin suoraan.. Meidänkin neiti olisi halunnut muuttaa asumaan sinne! :D

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig