Joko on juhannussyömingit suunniteltu? Täällä on vasta jälkkäri mietitty, vaikka yleensä keskityn mieluummin tuohon suolaiseen puoleen. Sää vaikuttaa niin epävakaiselta, että ihan grillailun varaan ruokailua ei voi laskea. Bongasin Pumpkin Jam -blogista nerokkaan jälkiruoan, minipavlovat, jotka ovat kutitelleet mielessä jo melkein kuukauden päivät. Niin söpöläisiä olivat! Ajattelin, että tuossahan on täydellinen juhannuksen jälkiruoka. Raparperihillokkeen ja marengit voi tehdä vaikka pari päivää etukäteen, ja täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. Ihan telttaretkieväiksi näistä ei välttämättä ole, mutta mökille hyvinkin.
Oikaisin Marin reseptistä pari mutkaa, tässä suurpiirteisemmän kokin versio:
Marenkileivokset
Marenki
4 valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria tai tomusokeria
Kermavaahto
2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
1 rkl sokeria
Vaahdota valkuaisia puhtaassa ja kuivassa kulhossa. Lisää sokeria vähitellen. Sokerin on tarkoitus sulaa valkuaisvaahtoon. (Tämän oivallettuani marenki on onnistunut aina.) Jos sokeri ei näytä sulavan eikä marenkivaahto onnistuvan, laita kulho vesihauteen päälle, jolloin sokeri sulaa helpommin. Vaahto on valmista, kun se ei valu kulhosta vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Pursota valkuaisvaahdosta pieniä pesiä leivinpaperille ja paista marenkeja 125 asteessa reilu tunti.
Laita raparperihilloketta (ohje alempana) hieman marenkipesien pohjalle, ja lusikoi kermavaahtoa päälle. Lisää päälle vielä hilloketta ja mansikoita. Nämä kannattaa täyttää vasta vähän ennen tarjoilua, jotta marenki ei ehdi vettyä. Parhaita ovat puolisen tuntia täytöstä, jolloin marenki on ihan hieman pehminnyt. Silloin se on kirjaimellisesti suussa sulavaa. :) mmmmm...
Raparperihilloke (ohje melkein suoraan Pumpkin Jam -blogista, puolikkaana)
250 g raparperia
0,5 dl vettä
1 vaniljatanko
0,75 dl sokeria
Raparperihilloketta tein vain puolikkaan satsin, mutta se riitti näihin ja viime viikkoisiin koeversioihin tosi hyvin. Pilko raparperit kattilaan ja lisää vesi ja kuumenna. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet ja laita koko tanko kattilaan porisemaan raparperien joukkoon. Lisää sokeri ja keittele kymmenisen minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Anna jäähtyä hyvin.
Tällä ohjeella leivoksia tulee 20-30 riippuen siitä, minkä kokoisia pesiä teet. Äidille terveisiä, että poikkeattehan marenkitöhäyksille, kun kiiruhdatte saariston lossille! :) Sikälimikäli niitä on jäljellä... Täytin jo toisen satsin tälle illalle, ja ne näyttivät hupenevan parempiin suihin alta aikayksikön.
Mutta nyt nukkumaan, neitinen on alkanut taas hereillä enemmän, ja sen kyllä tuntee jäsenissään..
Katri
Voi suloisuus mitä herkkuja! Minipavolvat on ihana idea juhannuksen kahvipöytään.
VastaaPoistaIloista juhannusviikkoa sinulle Katri!
Vaarana vaan, että noita söpöläisiä tulee ahmittua ihan liikaa.. :)
PoistaMä niin ihastelin näitä jo instassa!!! ♥ ♥ Nam!!! ♥ Ja just tuollaisina suupaloina ihan parhautta :) Pitääkin kokeilla! :)
VastaaPoistaNämä toimisivat varmaan monessa muussakin tilaisuudessa kahvipöydässä, makeina "cocktail-paloina". Ainoa vaan, että eivät paria tuntia voi odotella syöjäänsä.. Tai no, se tuskin tulee ongelmaksi! :D
PoistaOi miten ihanan näkösiä!
VastaaPoistaValokuva tekee ehkä vielä lisää oikeutta näille, mutta olivat kyllä livenäkin ihan mahdottoman ihanan näköisiä (ja makoisia!) :)
PoistaVoi miten kauniita! Meillä on juhannuksena raparperiteema ja suunnittelin raparperikakun kaveriksi raparperipavlovaa kahvitteluihin. Samoilla linjoilla ollaan siis :-) Ihanaa juhannusta! Yritetään olla vilustumatta...
VastaaPoistaMä olin kans miettinyt raparperipavlovaa, mutta en keksinyt, missä muodossa ne raparperit laittaisin, jotta eivät olisi niin kirpeitä. Näistä minipavlovoista vasta keksin, että hilloksihan ne voisi tosiaan keittää.. Kivaa juhannusta teillekin! Täytyy pakata kunnolla vaatetta mökille!
PoistaVihdoin saan taas kommentoitua! Ihanan näköisiä nuo leivokset, samanlaisia oon harkinnut jo ikuisuuden - ovat helpompia syötäviä kuin pavlova, joka on aina ensimmäisen palan leikkaamisen jälkeen aika karun näköinen setti ;) Ja helppo valmisteltavuus on ehdotonta plussaa tässä elämänvaiheessa. Näitä syödään meillä ehkä huomenna, mikäli venyn tänään vielä marenki- ja hillokehommiin :) Raparperin aika on täällä jo harmi kyllä ohi, mutta onneksi pakkasesta löytyy vielä!
VastaaPoistaMoikka Oili, kiva kun oot taas täällä! :) Ihan totta, pavlovan leikkaaminen on ihme rääppimistä.. Jos jaksan, teen vielä tänään toisen satsin näitä, ja otan sitten täyteainekset mukaan kaverille juhannusaattona ja täytän paikan päällä. Perus pavlovapohja olisi vähän nopeampi tehdä ja täyttää, mutta kyllä sen pilkkominen on vähän hankalaa tosiaan.. Ja hei, olivat niin tuttuja (esikoiseni kohdalla) sinun mietteesi vauva-ajasta. Harmi vaan, että siitä ei juurikaan puhuta, jos "ei oikein tunnukaan miltään". Rakkaus lapseen (vieras ihminenhän se on!) syntyy vähitellen, samoin kuin vanhemmaksi kasvetaan vähitellen. :)
PoistaMiten suloisia herkkuja. Noita kun jussina söisi, niin säähuolet unohtuisivat varmasti. Kivaa ja lumetonta juhannusta teille :).
VastaaPoistaNäistä tulee kyllä niin kesäinen fiilis, että on ehkä vähän ristiriitaista vedellä tällaisia naamaan räntäsateessa! :D No toivotaan, ettei sentään ihan talveksi muutu. Meillä ei onneksi ollut merkkejäkään talvesta, mutta tuolla kotipaikkakunnalla Tammelassa oli kuulemma tullut luntakina!
Poista