torstai 12. kesäkuuta 2014

Etsitään kotia, tositarkoituksella - ajatuksia asumisesta

Uuden kodin etsintään liittyvät asiat ovat aina tosi kutkuttavia, ja usein sitä elää mukana niin ilossa kuin pettymyksessäkin lukiessaan blogituttujen asuntoprojektien käänteitä. Kiitos kaikille, jotka elitte jännityksessä mukana! Oli ihana huomata, että monet muutkin ovat eläneet samoja fiiliksiä ja lopulta löytäneet ihanan kotinsa. Viime torstaina en meinannut pysyä housuissani, kun hakuvahti ilmoitti unelmiemme kodista. Viikonloppuna päässä oli kirkas suunnitelma - tämä asunto laitetaan heti myyntiin, käydään alkuviikosta yleisesittelyssä ja yritetään esittää, ettei me niin kovin kiinnostuneita olla, sitten jätetään tarjous, ja mehän saadaan se talo. 

No juu, esittelyssä kävimme todetaksemme, että mitään tämä on meidän koti fiilistä ei tullutkaan. Tärkeimpiä kriteerejä meille on piha, ja tässä tapauksessa pihasta ei olisi saanut sellaista meidän toivomaamme. Kaikeksi älyttömyydeksi talossa oli kiinni rakennettu autotalli, johon ei kuitenkaan päässyt ajamaan, koska talo oli huonosti sijoitettu tontille. Sen vuoksi edelliset omistajat olivat rakentaneet kahden auton katoksen viereen, ja taas haukattiin pala pihaa. Makuuhuoneitakin oli vain kolme, joten tässä tapauksessa olisi tullut tehtyä liikaa kompromisseja toiveiden suhteen. Vielä ei ole kiire, joten katsellaan rauhassa, tulisiko unelmien koti kuitenkin vastaan. Samalla on aikaa kirkastaa ajatuksia, mitä kodiltaan eniten haluaa, ja missä asioissa voisi tehdä kompromisseja. Päätin purkaa näitä ajatuksia sanoiksi, ehkä se auttaa itseäkin ymmärtämään, että osa toiveista on varmaan epärealistisia yhteensovitettavia. (Postauksen kuvat ovat tämän viikon räpsyjä omalta pihalta ja torilta (Lindrothin puutarhan myyntikojusta, kuvat luvalla otettu ja jaettu). Ne liittyvät aiheeseen siten, että piha on pääasia, ja tärkeää olisi sijainti noin vartin ajomatkan päässä Turusta mm. siksi, että pääsee kipaisemaan torilla kätevästi!) :)


viljelylaatikko, yrttilava

Meidän toiveet:
Omakotitalo - olemme molemmat kotoisin maalta, omakotitaloista, joten se tuntuu luontevimmalta asumismuodolta. Tykkäämme tehdä kotihommia ulkona ja sisällä, joten mieluummin teemme itse, kuin maksamme muidenkin kodinpidosta. (Esim. mies harjasi viime vuonna meidän ja naapurin katon (tiilikatto). Nyt olisi aika pestä kaikkien katot, ja muut osakkaat (11 asuntoa) haluaisivat sitä varten tilata urakoitsijan, jonka laskusta jokaiselle tulisi maksettavaa n. 1000-1500 €. Vähän kismittäisi maksaa siitä, että oma ja naapurin katto on hoidettu, mutta silti joudumme maksamaan muiden kattojen hoidosta. Viime kesänä meille tuli n. 2300 € lasku puuosien maalauksesta! Sillä rahalla olisin mieluummin maalannut oman ja naapurin aidanpätkät sekä autokatoksen ja matkustanut perheen kanssa...)

Valmis/vanha talo - Itse rakennuttamalla saisi varmasti pohjaratkaisulta sellaisen kuin haluaa, mutta muuta houkuttelevaa uudessa talossa ei meille olekaan (paitsi tietty se, että ei tule yllätyksiä remonteissa!). Pitkä projekti pienten lasten kanssa ja budjetin paisuminen hirvittävät. Tosin uskon, että omin käsin edes osittain rakennettua taloa rakastaa sitten siinä määrin, että kaikki raksaväsy vaipuu ikuiseen unholaan.

kirsikkatomaatti ruukussa

Vähintään 1000m2 tontti, vehreä ja suojaisa piha - Kaupunkitontit ovat pieniä, tiedetään, mutta pieniinkin neliöihin voi saada viihtyisän ja monikäyttöisen pihan. Uutta taloa emme haluaisi senkään takia, että pihan kasvaminen kestää monta monta vuotta. Esikoinenhan muuttaa varmaa silloin kotoa, kun aita ja omenapuut olisivat kasvaneet korkeuteensa! :) Pihalle pitäisi saada kunnon terassi, jossa voi grillata, syödä ja viettää aikaa, sitten tietty pieni hyötypuutarha (mielellään isompi kuin täällä, koska viljelynälkä kasvaa joka vuosi), ja muuten paljon kasvillisuutta. Vanhojen talojen pihapiirit ovat ihania, mutta oltaisiinko me valmiita remontoimaan vanhaa taloa alusta asti pihan vuoksi?

porkkanan ja retiisin taimet


Taajamassa, asuntoalueella - jotta lapsilla olisi leikkikavereita lähellä. Ei olisi kiva olla se luokan ainoa, joka asuu kaukana kavereista, ja sitä myöden iltapäiväleikeistä. Sitten asia olisi eri, jos asuttaisiin maalla haja-asutusalueella, jossa kaikki tulevat kouluun vähän kauempaa, ja kavereille suhailu kilometrien päähän olisi normaalia. Tämän ehdon täyttyminen takaa yleensä myös lyhyen koulumatkan.

kotimaiset parsat

Turun kauppatori, erikoissalaatteja


3-4 makuuhuonetta - Vähintään kolme makuuhuonetta, mutta neljä olisi paras. Nyt lasten ollessa pieniä mahdutaan pienempiin tiloihin ja lapset samaan huoneeseen, mutta viimeistään teini-iässä oma huone olisi varmasti tarpeen. Koska tarkoitus olisi asuttaa samaa kotia ainakin seuraavat 15-20 vuotta, voisi ylimääräinen makuuhuone toimia kätevästi työ- tai vierashuoneena.
Pohjaratkaisun ja sisätilojen yksityiskohdat - kulku kylpyhuoneeseen muuten kuin kodinhuoneen kautta. Keittiö, ruokailutila ja olohuone edes osin yhtenevää tilaa. Kulku terassille olohuoneesta tai ruokailutilasta, sekä mielellään myös pesutiloista. Varaava takka ja mielellään muutenkin mahdollisuus lämmittää puilla, niitä löytyy. Isot ikkunat ja valoisuus. Ilmansuunnat niin, että ilta-aurinko paistaa oleskelutiloihin ja terassille.

Hinta - Haluaisimme säilyttää jonkinlaisen vapauden tunteen suhteessa rahaan ja asumiseen, koska raha ei saa hallita elämää. Yritämme välttää kovin ison asuntolainan ottamista, koska emme halua kuristua asuntolainaan ja kiristellä hermoja korkojen nousun ja liian suurten kuukausierien vuoksi. Pitää pystyä varautumaan muuttuviin elämäntilanteisiin, jotta turvallisuuden ja hallinnan tunne säilyy ja voi keskittyä siihen olennaiseen, eli elämään ja niihin ihmisiin, jotka kodin tekevät.Viimeiseen kuvaan tiivistyy se kaikki muu, mitä en osaa sanoiksi pukeakaan. Koti, siellä on hyvä henki. Se on varmasti joku tunne, jonka aistii jo ovella. Kun kävin toiveita läpi näin kirjoitettuna, huomaan, että joissain asioissa tosiaan täytyy tehdä kompromisseja. Aika hulppeita toiveita kaikki yhteenmahdutettuina! :D Viimeistään hinta tulee vastaan, jos luulee kaikkien noiden aiempien kohtien toteutuvan. Pohjaratkaisusta olemme valmiita tinkimään, jonkin verran myös sijainnista. Toisaalta olemme valmiita remontoimaan suhteellisen paljon, jos sijainti on hyvä ja pihassa mahdollisuuksia.

Kiinnostaisi kuulla myös teidän ajatuksianne asumisratkaisuista. Asutteko unelmienne kodissa? Millaisia kompromisseja olette tehneet? Mikä kodissa sytytti eniten?

P.s. kävimme tänäänkin katsomassa yhtä kohdetta, joka oli aika päinvastainen edelliseen nähden. Taas pitäisi tehdä kompromisseja, tällä kertaa rempan määrässä... 
SHARE:

4 kommenttia

 1. Ihania unelmia! Tätä oli kiva lukea. Hyvin samanlaisia unelmia kuin meilläkin :) Toki nytkin asutaan omakotitalossa, mutta ajomatkat ovat vähän turhan pitkät töihin,

  Laita mulle sähköpostia siitä facejutusta niin laitan sulle linkin ellet ole sitä saanut jo mailiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu tosiaan, että olisi mahdotonta sovittaa kaikkia toiveita yhteen.. Joissain asioissa on pakko tehdä kompromisseja, usein sijainti on juuri sellainen kompromissin paikka. Anu laittoikin mulle jo kutsun! :) Ihmettelin, että mistä kaikki puhuu, mutta mä en tiedä mistään mitään! :D

   Poista
 2. Hienoja unelmia! Eikä ollenkaan mielestäni liikaa. Kyllä varmasti teille vielä sopiva koti löytyy - toki varmaankin pienin kompromissein, mutta uskon, että kaikki on vielä saavutettavissa. Toki se sijainti on varmasti kaikista vaativin haaste. Siihen on ainakin vaikeinta itse vaikuttaa ;) Siitä mekin oikeastaan kaikkein eniten jouduimme tinkimään, kun hinnan halusimme pitää mahdollisimman alhaalla. Toki talovanhusta tietoisesti etsimme remppakohteeksi :D En tiedä olisimmeko vielä jatkaneet etsiskelyjä muutaman vuoden, jos esikoisemme eskari-ikä ei olisi ollut niin lähellä kuin se sillloin oli. Meille siis oli niin tärkeää, että tyttö pääsee aloittamaan samojen lasten kanssa eskarin kuin sitten myöhemmin koulutienkin.

  Kun luin noita sinun listaamiasi kohtia, muistin kuinka itsekin niitä aiemmin kotia etsiessämme mietin. Loppujen lopuksi niistä omistani ei täyttynyt kovinkaan moni tässä talossa, mutta pikkuhiljaa rempan edetessä niitä ollaan tavoitettu. Toki, jos rahaa olisi ollut enempi, olisimme hyvinkin suurella todennäköisyydella valinneet toisen talon. (Jossa siis useampi unelma olisi täyttynyt sijaintia unohtamatta!!) Tästä kuitenkin muovaamme ajan kanssa oman unelmamme - pienin uhrauksin toki ;) Suuri luottamus on, että tästä vielä hyvä koti saadaan, jossa viihdytään. Ja siis mikä tämän kodin löydössä/ostossa oli parasta: se tuntui heti kaikista pikkuvioistaan huolimatta meän Kodilta isolla K:lla ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ajatuksistasi! <3 Me varmasti siirtäisimme vielä kodin etsintää, ellei ajatuksissa olisi nimenomaan vakiintua jollekin alueelle ennen eskarin aloitusta. Kyllä sillä vaan on merkitystä, missä ne kaverit asuvat, ja että ehtisi muodostua kaverisuhteita ennen koulun aloitusta. Se kun on muutenkin iso muutos elämässä..

   Raha tässä helposti tietty tulee vastaan. Tiedän jo monta kohdetta tästä läheltäkin, jossa natsaisivat kaikki toiveet, mutta hinta on sitten lähempänä 400 000 €:a! :) Hieman liikaa ainankin tässä vaiheessa.. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tingimme hinnasta, ja remontoimme itse ja saamme sisältä sellaisen kuin haluamme. Monet esim. 90-luvulla rakennetuista ovat tosi kalliita, vaikka pintamateriaalit ovat niin aikansa eläneitä, että kaikki pitäisi uusia. Samalla vaivalla sitä sitten repii 70-/80-luvun huomattavasti edullisemmasta talosta kaikki irti ja tarkistaa samalla, että kaikki rakenteet ovat kunnossa. Vanhemmissa taloissa on usein hieman isommat tontitkin.. Noo, saa nähdä. On tämä ihan mielenkiintoista tämä asunnon etsiskely. :)

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig