keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Kotitekoinen pasta - kokemuksia pastakoneen käytöstä

Hehkutin top 5 -haasteessa talvella hankkimaani pastakonetta ja muistin, etten olekaan siitä vielä blogissa kirjoittanut. Suunnittelin pastakoneen hankintaa viime kesästä asti, ja etsin silloin kokemuksia pastakoneen käytöstä, mutta koska niitä löytyi yllättävän vähän, ajattelin jakaa oman kokemukseni tänne Internetin syövereihin.



Tuorepastaa ja kuivapastaa ei oikein voi verrata keskenään. Tuorepastaa saa aika harvoin, koska ravintoloidenkaan pasta ei aina ole tuorepastaa. Yleensä en tilaa ravintolassa pastaa, koska annokset ovat usein liian kermaisia ja yksitoikkoisia mauiltaan. Hyvä pasta ei tarvitse montaakaan raaka-ainetta, mutta oliiviöljyä ja rakennetta kunnolla. Viime vuonna ennen kesälomia työpaikan kehittämispäivän "kokkisodassa" yksi parivaljakko teki tuorepastaa, mikä oli kuulemma todella helppoa ja kieltämättä näyttikin siltä. Valmis kampasimpukkapasta maistui mielettömän hyvälle ja kun vielä muutaman viikon päästä sain Helsinkiläisessä Rivolettossa aivan taivaallista tuorepastaa (jossa oli mm. chorizoa, munakoisoa ja parmesaania), aloin harkita pastakonetta tosissaan. 

Annoin ajatuksen muhia kuukausitolkulla, koska harkitsin, tuleeko pastakonetta kuitenkaan käytettyä. Ajattelin sen olevan niin työlästä, että moiseen hommaan viitsisi ryhtyä vain pari kertaa vuodessa. Koska ruoka kuitenkin on mielestäni muutakin kuin vain ravintoa (siihen liittyy yhdessäolo, puuhailu ja elämykset), ja rakastuin tuorepastaan niin paljon, alkoi laitteeseen investointi vaikuttaa järkevältä. Kun sitten kerran talvella kävin ystäväni luona Helsingissä ja kävin samalla katsastamassa Fredrikinkadun ja ympäristön lempiliikkeitä (mm. Nougat, Zicco, Pino, Peroba, Granit.. niin ja tietty Kakkugalleria!) poikkesin myös Chez Mariukseen. Olin vertaillut heidän valikoimansa pastakoneita verkkokaupassa, mutta halusin päästä kokeilemaan niiden jykevyyttä ja kiinnitysmekanismia, jotta tiedän, saanko sen meillä johonkin pöydän reunaan kiinni. Ja vitsit mitä palvelua siellä sai! Myyjä kertoi, että jos nyt ostaisi itselleen pastakoneen, ostaisi Imperia Titanian (on muuten valikoiman halvin), koska siinä on vähemmän irrotettavia osia, mutta muuten ei eroa muista koneista tässä hintaluokassa, ja tätä käytetään myös ammattilaiskeittiöissä. Myyjä teroitteli veitsiä ja siinä lomassa kertoi minulle pastanvalmistuksen niksit. Se oli sillä sinetöity.


Ja näin se käy!

pastakone imperia titania

lapsi kokkaa, lasten kanssa keittiössä

imperia titania

imperia titania, pastakone, kotitekoinen pasta


Tässä omat ja myyjän niksit, joista osa on kantapään kautta olennaisiksi todettu. :)

1. Taikinasta tulee hyvä perusohjeella 3 munaa ja 300 g (4,5 dl) durumvehnäjauhoja, tarvittaessa vähän vettä. Taikina on aluksi tosi tönkköä, mutta sitä täytyy jaksaa vaivata/"venytellä" vähintään 15 minuuttia. Tämä on pastanvalmistuksen ainoa työläs vaihe. Ja kun taikinan tekee kunnolla tiukaksi, veivaaminen sujuu kuin tanssi.

2. Kääri pasta tiukkaan kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti. Tee mieluiten taikina jo edellisenä päivänä.

3. Leikkaa köntistä noin 1,5 cm paksuisia siivuja, ja säädä pastakoneen levyosa suurimmalle välille (tässä 6). Veivaa taikina läpi, taita kaksin kerroin ja toista tämä muutaman kerran, jotta palasta tulee leveämpi.

4. Pienennä väliä yksi kerrallaan ja veivaa pasta läpi. Me jätämme yleensä 1 välin veivaamatta, koska 2 välin paksuus on meistä sopiva.

5. Jauhota levy ainakin tässä välissä, eli ennen kuin vedät pastan leikkurinterien läpi. Näin se ei jää kiinni. (Ensimmäisellä kerralla taikina oli liian löysää, eikä jauhotettu tässä vaiheessa. Lisäksi olimme vetäneet sen 1 välin läpi ja kokeilimme suoraan ohuempaa spagettileikkuria - kaikki aloittelijan katastrofin ainekset. Sinne se taikina jäi teriin kiinni ja meni melkein pari tuntia, että sain jokaisen välin ronkittua neulalla puhtaaksi.)

6. Veivaa tagliatelle- tai spagettileikkurin läpi ja anna pastan kuivua jonkin aikaa. Keitä runsaassa ja hyvin suolatussa vedessä vain pari minuuttia. Valmista "kastike" valmiiksi ennen pastan keittoa, jotta pasta ei joudu odottamaan.

7. Älä koskaan IKINÄ pese konetta vedellä! Pelkkä jauhojen pyyhkiminen riittää hyvin, eikä taikinaa jää minnekään kiinni silloin kun se on tiukka ja hyvin jauhotettu. Sisällä olevat osat kuulemma voivat vaurioitua peruuttamattomasti.

8. Jos lapsi veivaa, varmista jotenkin, että hän ei veivaa vahingossa väärään suuntaan missään vaiheessa. :)

tagliatelle, home made pasta, kotitekoinen pasta


Pastanveivauksesta on tullut ihan lempipuuhaamme, varsinkin E:lle, joka veivaa sydämensä kyllyydestä ja laulaa samalla "mä tahtoo veivaa veivaa, mä tahtoo veivaa veivaa" I like to move it move it -biisin tahtiin (tiedättekö sen Madagaskar-elokuvan?). :D

Summasummarum - pastan teko on oikeasti äärimmäisen helppoa. Vaikka ohjelista näyttää pitkältä, niin taikina juoksee koneen läpi kuin unelma, ja taikina on veivattu 5-10 minuutissa. Ainoa työläämpi vaihe on taikinan teko, mutta kun sen tekee kuitenkin aiemmin kuin itse pastan, koko homma tuntuu entistä simppelimmältä. Pastakone on niin yksinkertainen käyttää, että sillä ei voi tehdä väärin (noudattamalla ohjeita).  Tuo kolmen munan taikina on sen verran iso, että meille jää noin puolikas taikinaköntti aina jääkaappiin, jonka sitten veivaamme seuraavana päivänä. Sain monista kokemuksista sellaisen kuvan, että homma olisi kovin hankalaa, sotkuista ja työlästä, mutta haluan nyt teilata kaikki semmoiset luulot. Ei tämä ole sen kummempaa kuin muukaan ruoanlaitto. Paitsi hauskempaa. :)

Jos jotakuta mietityttää pastakoneen hankinta, niin vastaan mielelläni epäröiviin kysymyksiin. :)

Aurinkoista loppuviikkoa!!

Katri
SHARE:

14 kommenttia

  1. Vau! Alkopa itsekin tehdä mieli hankkia pastakone :). Nam! Blogisi ruokakuvat ovat muutenkin aina niin hyvän näköisiä että.. :P.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiitos, onpa kiva kuulla! Ruokien kuvaaminen on siitä vähän hankalaa, että täytyy olla kamalan nopea! Paitsi mies kyllä vitsaili pastaa kuvatessani, että ai aionko myös syödä annokseni! :D Ja huom, otin vain kolme räpsyä..

      Poista
  2. Mekin ollaan tehty joskus itse pastaa, mutta ilman pastakonetta. Tavallisella kaulimella rullaillen ja lopulta levy veitselle yksitellen leikkaillen soiroiksi. Se oli hivenen työlästä, mutta selvittiin ihan hyvin loppuun ja hyvää tuli. Pastakone olisi nopeuttanut huomattavasti ja siitä olenkin pitempään jo haaveillut. Kiitos kokemuksista ja vinkeistä. Täytyypä miettiä uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mä lueskelinkin ennen koneen hankintaa, että tuolla tavalla voisi tehdä, mutta se vaikutti tosiaan kovin työläältä.. Ja ravioleja kun ajattelin kokeilla joskus tulevaisuudessa, niin niitähän voi tehdä ilman mitään konetta, mutta sellaisesta muotista varmaan on apua.. Eikä mielestäni ole pahan hintainen tämä pastakone (49 €), jos miettii, että sillä hintaa ei syö kuin noin 4 annosta ravintolassa.. Että kun haluaa hyvää pastaa, niin sitä saa tehtyä tosi helposti kotonakin yksinkertaisilla raaka-aineilla. Kiva, jos tästä oli hyötyä! :)

      Poista
  3. Olen miettinyt myös kauan pastakoneen hankkimista, mutta kynnys on myös ollut tuo, että tuleeko sitä sitten käytettyä... postauksesi innoittamana ehkä kuitenkin taidan harkita asiaa taas...:) ehkäpä uuteen keittiöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen ihan yllättynyt tämän helppoudesta, kun kaikkialla tunnuttiin olevan sitä mieltä, että on liian työlästä ja aikaavievää! :) Me ollaan nyt tehty melkein kaksi kertaa kuukaudessa. Ja se on kiva, kun viikonloppuna tehdystä taikinasta jää alkuviikolle myös veivattavaksi! (Taikina säilyy pari päivää jääkaapissa..). Totta muuten, maatalon keittiöön tuo sopii kuin nenä päähän!!

      Poista
  4. Ruoanrakastaja täällä kuolaa kuviasi :). Mutta itselle ei taitais olla toistaiseksi pastakoneesta muuksi kuin kaapintäytteeksi :/.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltähän sen saa sitten kätevästi käyttöön kun inspiraatio iskee! :) Teidän pojat olisivat varmaan aika innokkaita veivaajia.. Pieni ongelma voi tulla veivausvuoroista. Kyllä tuli itsellekin taas nälkä! :D Pakko mennä nukkumaan, ettei tule syötyä enempää tälle illalle!

      Poista
  5. Voi vitsit miten olikin kiva postaus! Tykkään itse ihan hirmuisesti pastaruoista, vaikka harvemmin niitä teemme - tai ainakaan mitään erityisiä. Ja tuota tuorepastaa niin rakastan! Voi kunpa saisi tämmöisen miehelle puhuttua lävitse :D Hih!
    Tai ehkä jos asuisin teitä hiukan lähempänä, voisin tulla aina teille veivaileen ja nauttimaan sen jälkeen sekä hyvästä ruoasta että seurasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oikein tykännyt pastoista ennen kuin olin saanut kunnon tuorepastaa. Tai no, siis tykkäsin, mutta ei niissä ollut mun mielestä mitään ihanaa! Mä olisin luullut, että pastakoneet ovat paljon kalliimpia, mutta tämä on varmasti paras viidenkympin hankintani, mitä on tullut tehtyä! :D No juu todellakin, jos ei olisi 1500 km välissä, niin pidettäisiin kunnon veivaustalkoot! :D Ja sitten voisit viedä kotiin kuivattua tuorepastaa!

      Poista
  6. Ihan mielettömän hyvän näköistä! Nam! Tuli niiiiin ikävä pastaa(en ole syönyt pastaa tai perunaa kohta puoleen vuoteen).
    On kyllä hyvä tuo pastakone!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuollaisesta pasta-annoksesta tulee aika väsy ja veto pois, joten ymmärrän, että tekee mieli välttää hiilareita! Me ei muuten hirveän usein syöty pastaa ennen tuota vempainta.. Sikäli se on vähän turmiollinen hankinta.. :)

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Voi kiitos Jonna! Tämä on sellainen hyvänmielen foorumi itselleni, varsinkin nyt, kun tulee oltua paljon kotosalla lasten kanssa. :) Kiva jos ilahdut!

      Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig