perjantai 9. toukokuuta 2014

Saaristolaisskagenit

Tein viime viikolla ensimmäistä kertaa saaristolaisleipää, joka onnistuikin ihan yli odotusten. Olen sitä ihastellut aina äidin, mamman ja muiden ruokapöydissä, mutta en ole saanut aikaiseksi kokeilla itse, vaikka ovat kehuneet helpoksi touhuksi. Nyt voin kyllä allekirjoittaa tuon täysin - ei varmaan ole tämän helpompaa leivän leivontaa. Mä tykkään tällaisista yksinkertaisista leipomuksista (kuten focacciakin), joita varten ei tarvitse edes käsiä sotkea tahmataikinaan. Ainoa miinuspuoli on, että lämmitetty piimä ei tuoksu kauhean hyvältä...

sapas palat

Saaristolaisleipä säilyy tosi hyvin, joten nyt reilu viikko sitä syötyämme alkaa hieman jo kyllästyttää. Siksi tein muutaman siivun katkaraputäytteellä illan lohipastan kaveriksi. Saaristolaisleivästä on tullut ennenkin tehtyä pikkunaposteltavia (klik ja klik), mutta katkarapuja kun piti raskausaikana välttää, niin nyt sitten herkutellaan katkaraputäytteellä! Toast skagenit ovat aina ihania, mutta ehkä vieläkin paremmin katkaraputäyte sopii makean suolaiselle saaristolaisleivälle, ja pysyy paremmin kasassakin, joten on helpompi syödä sormin. Superherkkua (ja helppoa), kokeile vaikka!!

Katkaraputäyte:

2,5 dl katkarapuja
150g ranskankermaa
1 tl sitruunamehua
(1/4 tl piparjuuritahnaa)
tilliä
yrttisuolaa
pippuria
sokeria

Jos tekisin näitä johonkin tarjottavaksi, laittaisin ranskakerman tilalle tuorejuustoa (esim. maustamaton/katkarapu/piparjuuri/ruohosipuli...) ainakin osaksi, jottei täyte olisi niin valuvaa. Piparjuuritahna tuo vähän potkua, mutta sen voi hyvin jättää pois. Kaikki muut mausteet ovat hippusellisia, selviää maistelemalla! :)

Saaristolaisleipä/Nauvon limppu: (ohje Helsingin Sanomista)
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
siirappivettä (1/3 siirappia, 2/3 vettä)

Lämmitä piimä 37 asteiseksi ja sekoita joukkoon hiiva, suola, siirappi ja kaikki kuivat aineet (vähitellen loput vehnäjauhot). Anna taikinan nousta 1,5 tuntia. Voitele kaksi kahden litran vuokaa (tai kolme pienempää) ja jaa taikina vuokiin. (Minulla oli vain yksi leipävuoka, joten lopun taikinan kaadoin uunivuokaan, jolloin tuli pitkiä siivuja, mutta leipä kypsyi hieman epätasaisesti.) Paista leipiä uunin alaosassa ritilän päällä 175 asteessa noin 2 tuntia. Valele leipiä paistamisen puolivälissä siirappivedellä. Kokeile tikulla/haarukalla kypsyyttä. Kumoa kypsät leivät jäähtymään ritilälle liinan alle. Maku vain paranee muutaman päivän jälkeen! 

nauvon limppu, tumma limppu, helppo leipä, tuliaisleipä


Sopii varmasti tarjottavaksi jos jonkinlaisiin kissanristiäisiin kevään juhliakin ajatellen - vähän tilliä vielä päälle koristukseksi niin avot! Tai jos oikein alkaa rietastelemaan, niin mätiä myös! :) 

Me ruvetaan nyt veivaamaan pastaa. Ihanaa viikonloppua, ja kiitos liikuntamotivaatiosta! :) Taas tekee mieli vetää juoksulenkkarit jalkaan (ja on ehkä syytäkin pastapöhön jälkeen :D)!

Katri
SHARE:

8 kommenttia

  1. Ai että miten herkullisen näköistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ne eivät kauaa ehtineet lautasella vanhentua! :)

      Poista
  2. Nam! Saaristolaisleipä on ihan parasta... täytyypi kokeilla noilla täytteilläsi...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä tosi hyvää. Pelkkä voi riittää tekemään siitä herkun, mutta siihenkin kyllästyy jossain vaiheessa. Viime päivinä on tehnyt ihan julmetusti mieli kunnon ruisleipää, joten täytyi keksiä keinot tuhota loppu saaristolaisleipä vähän epätavanomaisella tavalla! :)

      Poista
  3. Oi nam! Niiiin tuli taas nälkä kun täällä "teillä" vierailee ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hee! :D Ja meillä syödään vielä useammin kuin täällä "meillä". ;)

      Poista
  4. Oi, sinun saaristolaisleipä näyttää hyvältä. Olen pariin otteeseen itsekin sitä tehnyt, ai että se on hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä, ihan erilaista kuin muut leivät! Mutta seuraavalla kerralla teen ehkä puolikkaan taikinan, jotta en ehdi kyllästymään! :) Ja riittää sitten vuoatkin varmaan paremmin..

      Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig