keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Keksikiitokset ja ajatuksia osa-aikaisesta päivähoidosta

Taas on aika kiittää kasvatusammattilaisia kuluneesta vuodesta. Pieni ele siitä, että he ovat lastemme elämässä mukana rohkaisemassa ja kannustamassa, auttamassa ja opettamassa. E on ollut kevään puolipäiväihoidossa (käytännössä 8-11 päivää kuukaudessa) samassa päiväkodissa, jossa on ollut 1,5-vuotiaasta lähtien. Nämä hoitoratkaisut (sekä muut äitiyteen ja lasten kasvatukseen liittyvät asiat) kuumentavat joskus äitien tunteita siinä määrin, etten ole halunnut asiasta aiemmin täällä mainitakaan. Lisäksi tämä on ollut minulle henkilökohtaisesti vaikea asia, koska en ole itsekään aina ollut varma ratkaisun oikeellisuudesta. Ennen (ja vielä alkuraskaudessa viime kesänä) ajattelin, että tottakai E jää kotiin meidän kanssamme toisen lapsen syntyessä. Sitten E:n oma hoitaja ehdotti, että E:lle tekisi varmasti hyvää jäädä osa-aikaisesti päivähoitoon, koska hän on nyt alkanut selvästi rohkaistua ryhmässä tuttujen lasten ja aikuisten kanssa. Tämä on ollut meidän ja päivähoidon yhteinen kasvatustavoite alusta asti ja olen todella kiitollinen siitä, miten varsinkin tämä omahoitaja on huomioinut lasten erilaiset luonteet kasvatustyössä. Huomaan E:ssä paljon samoja piirteitä kuin minussa. Hän on sellainen herkkä introvertti - isossa ryhmässä sivustaseurailija, mutta läheisten ja hyvien kavereiden kanssa antaa kaikkensa ja näyttää itsestään aivan eri puolen. 

Aloimme miettiä osa-aikaista päivähoitoa, mutta häpesin sitä, että lapseni olisi välillä hoidossa, kun itse olen vauvan kanssa kotona. Ajattelin siis asiaa minusta itsestäni käsin, vaikka pitäisi miettiä, mikä oikeasti on lapselle parasta. E on jo 4,5 vuotta, joten selvää on, että hän tarvitsee muitakin sosiaalisia kontakteja, kuin meidät. Virikkeistä ja aktiviteeteista en ollut huolissani, sillä E keksii kyllä leikin mistä vaan, ja puuhailee itsekseen tuntikausia, mutta lähestyvä eskari ja kaverisuhteet mietityttivät. Mietimme kerhoja, perhekahviloita, muskareita, puistotoimintaa ym., mutta tulimme siihen tulokseen, että aralle lapselle vaihtuvat aikuiset ja lapset ovat suurempi stressi kuin tuttu päivähoitopaikka. Silloin tajusin, että meidän lapselle osa-aikainen päivähoito voisi olla paras ratkaisu (kun taas toisille lapsille vaihtuvat ihmiset eivät ole mikään ongelma), etenkin kun neuvolassa ja päivähoidossa oltiin ratkaisun kannalta. Olin vähän pöllämystynyt, kun olin ajatellut mustavalkoisesti "koti on lapselle paras paikka". Toki tilanne olisi aivan eri, jos lapsilla olisi pieni ikäero ja E olisi vasta 2 tai 3.

Kevät on sujunut tältä osin kivasti, vaikka toisinaan oma usko järjestelyyn on horjunut ja olen kokenut huonoa omatuntoa hoitopäivien 9-15 vapaa-ajasta (lue siivous-, ruoanlaitto-, ja pyykinpesuajasta). Välillä aamulla E halii pikkua ja parahtaa haluavansa olla vain pikun kanssa koko päivän. Arvatkaa, miten paljon riipaisee? Sitten kuitenkin iltapäivällä kolmelta hän ihmettelee, miksi tulin taas näin aikaisin hakemaan, kun hän haluaisi vielä leikkiä kavereiden kanssa! Silloin tietty tuuletan mielessäni, että varmasti tämä on sittenkin oikein. Tämä järjestely on siitä kiva, että kaikkia päiviä ei tietenkään tarvitse käyttää, vaan olemme aika usein jääneet kotiin, jos esim. viikonloppuna on ollut menoa ja katson parhaaksi vain rauhoittua kotona. Taitaa olla äitiyden ikuisuusongelma - miten sitä tekisi oikein? Mikä on lapsen parhaaksi? 

lahja päiväkotitädille tai opettajalle

Oli miten oli, halusimme kiittää päivähoidon aikuisia ja leivoimme vähän kaurakeksejä. Tämä ohje on ehkä maailman helpoin ja tykkään siksikin, että ei tarvitse käsin lätkytellä pipareita. :) Sekoita kaurahiutaleet sulaan voihin. Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä kuivat aineet voin ja kaurahiutaleiden joukkon, ja lisää lopuksi muna. Muista jättää tarpeeksi tilaa leviämiselle, jotta ei käy kuten viimeksi! Vaikka toisaalta, kyllä nämä tulee syötyä, vaikka olisi minkä muotoisia lastuja. Nämä valmistuvatkin alle puolen tunnin, ja yleensä aina löytyvät ainekset kaapeista.

rapeat kauralastut helppo resepti


Tänään alkaa E:n kolmen kuukauden kesäloma ja olen tosi iloinen siitä, että saan viettää koko kesän lasten kanssa! Aika ainutlaatuinen tilaisuus, sillä ei ole mitenkään itsestäänselvää saada jatkossa edes kuukauden kesälomaa..

Mukavia vapaapäiviä kaikille niitä viettäville! Ja kiitos päivähoitajille ja opettajille, jotka teette arvokasta työtä tulevaisuuden toivojemme kanssa! :)

Katri

SHARE:

11 kommenttia

 1. Kuulostaa tosi hyvältä tuollainen joustava osa-aikahoito. Jos tuntuu hyvältä voi jäädä silloin tällöin kotiin, mutta kyllä 4,5-vuotias kaipaa jo myös kaverisuhteita ihan eri tavalla kuin nuorempi. Meillä esikoinen jää kotiin ainakin alustavasti syksyllä, mutta onkin vielä pikkaisen alle 3. Katsotaan sitten vuoden alussa erikseen, kaipaako jotain muuta. Kerhopaikoista kun ei vielä ole tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta.. Ja jos E olisi nyt jäänyt meidän kanssa kotiin, olisivat eskarin touhut tulleet aivan liian kylmiltään. Vajaa kolmevuotias on minustakin huomattavasti pienempi, mutta enemmän se tuntuu olevan lapsen luonteesta kiinni, kuin absoluuttisesta iästä.. Teidän suunnitelma vaikuttaa hyvältä myös! Ainahan sitä voi katsoa sitten, miltä syksyn jälkeen näyttää!

   Poista
 2. Kuulostaa tosi hyvältä tuollainen joustava osa-aikahoito. Jos tuntuu hyvältä voi jäädä silloin tällöin kotiin, mutta kyllä 4,5-vuotias kaipaa jo myös kaverisuhteita ihan eri tavalla kuin nuorempi. Meillä esikoinen jää kotiin ainakin alustavasti syksyllä, mutta onkin vielä pikkaisen alle 3. Katsotaan sitten vuoden alussa erikseen, kaipaako jotain muuta. Kerhopaikoista kun ei vielä ole tietoa.

  VastaaPoista
 3. Ei oo tullut koskaan leivottua kaurakeksejä. Pitäisikö joskus korjata asia. Ainakin nyt alkoi tekemään niitä mieli :)
  Tuo on kyllä yksi aihe, mistä äidit ilmaisevat vahvasti mielipiteensä. Kuitenkin kaikki riippuu myös perheestä ja lapsesta, mikä jokaiselle on parhainta. Nauttikaa oikein kunnolla kesästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat tosi hyviä nopean makeannälän taltuttajia. :) Juu, ei varmaan ole sattumaa, miksei niistä kovasti puhuta ääneen.. Ja myönnän itsekin, että aiemmin olin aika varma tiettyjen ratkaisujen oikeellisuudesta, enkä olisi pari vuotta sitten uskonut päätyvämme tällaiseen malliin.. Olen kyllä odottanut tätä kesälomaa kovasti! E:stä en oikein ota selvää, kun välillä hän hihkuu kesälomasta, kun ollaan jokapäivä yhdessä, välillä taas mutisee, että haluaisi olla enemmän päiväkodissa, kun siellä on kivempia leikkejä ja kavereita.. :)

   Poista
 4. Meilläkin 5vee on ollut osa-aikaisessa päivähoidossa vanhassa tutussa päiväkodissaan. Hoitopäiviä on ollut säännöllisesti 3 päivää viikossa. Ujolle pojalle jokin uusi kerhosysteemi olisi varmasti ollut raskassoutuinen ratkaisu. Nyt ollaan meilläkin jo kesälomalla, ja syksyllä eskari kuitenkin tuo ihan uudet ympyrät. Näistä lasten hoitojutuista on ihan turha "kukkahattutätien" puhua mitään yleispätevää, kun jokaisella perheellä ja lapsella on erilaiset lähtökohdat ja tarpeet ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että teillä samanlainen ratkaisu on hyväksi havaittu. Raskassoutuinen on nimenomaan oikea sana. Kerhoista toiseen meneminen vaatisi joka paikassa uuden rohkaistumisen, ihmisiin tutustumisen ja luottamuksen syntymisen, jotta lapsi pystyisi antautumaan leikkiin ja olemaan oma itsensä. Siispä tämä on varmasti tosi hyvä juttu, vaikka aina välillä valinnat mietityttävät..

   Poista
 5. Voi miten sulla onkin monta postausta tullut kun olen vähän itse laiskotellut blogimaailman kanssa. Ihanat hellepäivät teillä ollut siellä ja ihania ruokajuttuja jälleen kerran ♥

  Vaikka itse olenkin juuri näitä tyyppejä, jotka liputtaa pääasiassa kotihoidon puolesta, mielestäni perustelet täydellisen hyvin miksi osa-aikainen päivähoito teidän tytölle sopii! :) Meidänkin keskimmäinen on hyvin arka ja hyvin hitaasti lämpeävä, ja joten jos hänkin olisi ollut päivähoidossa jossain vaiheessa, niin kyllä olisi riipaissut hänet sieltä pois ottaa. Tuo menetelmänne on varmasti ihan loistava ja juuri paras lapsenne kannalta. Turhaan siitä podet huonoa omaatuntoa ♥
  Meän keskimmäinen käy kerhossa kahtena päivänä viikossa, joka onneksi kuitenkin kattaa sen ettei ihan pelkästään meidän vanhempien seurassa joudu olemaan :D Ja kerhosta hän kovin tykkääkin ♥ Ja toivon mukaan sieltä sitten vuoden kuluttua jatkaa useampi kaveri yhdessä samaan eskariinkin (joka olis toooooosi tärkeää kyllä lapsemme kannalta).

  Rentouttavaa viikonloppua sinulle ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sinun mietteitäsi! Ennen en osannut pitää tällaista vaihtoehtoa ollenkaan järkevänä, kunnes aloin tosissaan ajatella asiaa nimenomaan meidän lapsen sosiaalisen kasvun kannalta. Lapset ovat niin erilaisia.. Nyt toisen kanssa sen on huomannut ihan konkreettisesti, että on entistä varovaisempi minkään "hyvien ohjeiden" ja periaatteiden kanssa, kun toisen lapsen kanssa asiat eivät välttämättä toimikaan niin kuin luulisi. Ja nämä erot tulevat varmasti paremmin näkyviin sitten kun pienempi vielä kasvaa.. Me ollaan mietitty kodin vaihtoa, ja siinä tärkeimpänä kriteerinä nyt olisi juuri se, että sille alueelle sitten asetutaan, jotta tulevat eskari- ja koulukaverit ehtisivät tulla tutuiksi. Mieluiten löytäisimme kodin juuri tältä alueelta, johon on jo ehtinyt muodostua pieni piiri, mutta harmillisesti koteja ei usein ole myytävänä.. E on jo nyt välillä itkeskellyt sitä, että naapurin tyttö on mahdollisesti muuttamassa pois. Ja parhaan kaverin päiväkodin vaihto oli yksi suurimpia suruja.. Joten tosiaan, lasten vuoksi täytyisi pystyä löytämään nyt "loppuelämän" koti. Kiitos kivasta kommentistasi! <3

   Poista
 6. Kiitos reseptistä testailen ihan varmasti, nyt kun on tää pesärakennusvietti ja kaikkee :D

  Varmasti hyvä ratkaisu tuo osa-päivähoito. Mä olen omalle siskolleni sitä sanonut, että kun heillä 3 vuotias ja 4kk. vanha herra, että laittaisi isomman osa-päivähoitoon. Helpottaa omaa arkea ja isompi saa sitä kaivattua sosiaalista kontaktia ja virikettä muaaltakin. Neljän seinän sisällä oman perheen kesken tulee helposti herrasta ujo piimä muiden seurassa. Toki kaikki tekee omat ratkaisut näidenkin asoiden suhteen, eikä siihen tietenkään voi puuttua.

  Rentouttavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nämä ovat tosi vaikeita ja monisäikeisiä juttuja.. Tuntuu, ettei näihin ole oikeita vastauksia, vaan jokaisen täytyy arvioida kokonaistilanne vasta sitten, kun asia on ajankohtainen.. Luulen, että sosiaaliset tilanteet olisivat E:lle paljon jännittävämpiä jatkossa, jos hän nyt jäisi meidän kanssa kotiin ja kävisi kerhoissa, mutta hyvin voi olla, että toiset lapset eivät olisi moksiskaan! Toiset juoksevat innoissaan puistossa vieraiden lasten kanssa leikkimään ja pimpottavat rohkeasti naapurin lasten ovikelloja, mutta toiset ovat arempia.. Musta kyllä muuten välillä tuntuu, että E:n päivähoito on ennemminkin vaikeuttanut meidän arkea, koska täytyy aamulla ja iltapäivällä hakea ja viedä, jolloin se vaikeuttaa vauvan rytmin muodostumista. :) Täytyykin tulla kurkkaamaan mitä teidän pesänrakennukseen kuuluu! :)

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig