keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Ihan uus ihanuus - kokemuksia Olympus OM-D E-M10 -mikrojärkkäristä

olympuksen mikrojärjestelmäkamera kokemuksia


Olen kyllä ihan myyty... Olympuksen mikrojärkkärit tuntuvat siis oikeasti olevan todella hyviä. Olen suunnitellut jo vuoden uuden kameran hankintaa, mutta en ole kyennyt päättämään, siirtyäkö mikrojärkkäreihin vai päivittääkö Canonin runko uudempaan ja huomattavasti parempaan kuin vanha 1100D:ni. Minua vaivasi pitkään se käsitys, että eivät nuo mikrojärkkärit voi olla niin hyviä kuin oikeat järkkärit, mutta kun jatkuvasti törmäsin ylistäviin arvosteluihin OM-D ja PEN-sarjan kameroista, niin pakko se oli alkaa uskoa. Kuulemma myös monet ammattilaiset ovat vaihtaneet raskaan, useita kiloja painavan kalustonsa mikrojärkkäreihin. Erityisesti E-M1 ja EM5 MarkII ovat vakuuttaneet ammattilaisetkin.

EDIT: Tätä arvostelua käydään lukemassa usein, joten katson tärkeäksi ilmoittaa, että 01/16 lähtien olen kuvannut Nikon d750:llä, eli sen jälkeiset kuvat eivät ole Olympuksella otettuja.

olympus om-d m5 vai m10


Miksi päädyin hankkimaan om-d e-m10:n?

Minun budjettini ei sallinut ihan noiden huippumallien hankkimista, joten mietin M5 ja M10 välillä. M5 oli nyt todella hyvässä tarjouksessa Rajalassa uuden täyden kennon MarkII-mallin tultua markkinoille, joten päädyinkin aluksi tilaamaan sen. Sitten tajusin, että siinä ei olekaan langatonta wi-fiä, jonka ehdottomasti halusin. Aloin tutkia asiaa tarkemmin, koska luin M10:ssä olevan wi-fi, mutta M5:ssä puolestaan oli parempi 5-akselinen kuvanvakain (M10:ssä 3-akselinen). Luin vertailuja ja vertailimme kameroiden teknisiä ominaisuuksia Rajalan myyjän kanssa. Kysyinpä näiden mallien keskeisistä eroista vielä Olympuksen FB-sivuillakin, ja lopulta vakuutuin siitä, että M10 ei ainakaan huonompi ole M5:n verrattuna. M5 mallia on myyty todella paljon, minkä vuoksi sitä on paljon kehuttu, ja luulin sen olevan parempi. 5-akselisesta kuvanvakaimesta on hyötyä erityisesti videokuvauksessa, mutta sillä ei ole minulle juurikaan merkitystä. Lisäksi M5:ssä on sääsuojaus, jota sitäkään en pitänyt suuremmassa arvossa kuin wi-fi-ominaisuutta. Täältä voit lukea ammattilaisen näkemyksiä om-d e-m5:stä ja e-m10:stä

Halusin nimenomaan OM-D sarjan kameran, koska niissä on etsin, toisin kuin esim. PEN-sarjalaisissa. Nyt olen kuitenkin huomannut, että en kuvaa etsimen kautta koskaan, vaan isolta ja tarkalta takanäytöltä, joten ihan hyvin olisin voinut päätyä PEN-sarjalaiseenkin, jos olisin näitä ensin testaillut. Kamera istuu käteen paremmin kuin uskoin, siitä saa hyvin tukevan otteen. Kaksi säätökiekkoa oikealla kädellä ovat huippukätevät - toisesta säädän valotusaikaa ja toisesta aukkoa. 

kaunis bokeh olympus mikrojärjestelmäkamera objektiivi , hyvä objektiivi kaunis pehmeä tausta

Hyvä, valovoimainen objektiivi

Canonissani olen käyttänyt lähes pelkästään kiinteän polttovälin valovoimaista linssiäni (35 mm f/2), joten tiesin haluavani sellaisen myös uuteen mikrojärkkäriin. Siksi en halunnut ostaa sellaista pakettia, johon automaattisesti kuuluisi se perusobjektiivi (Zuiko 14-42mm f/3.5, tai Canonilla vastaava yleinen kittilinssi 18-55mm f/3.5). Ajattelin, että hankin sitten hyvän, valovoimaisen zoomin jossain vaiheessa. 

Tämä Zuikon 25mm f/1.8 piirtää todella kaunista jälkeä. Suuri aukko (eli pieni f-luku, tässä tapauksessa 1.8) mahdollistaa kauniin bokeh:n, eli taustan sumentumisen. Kittiobjetiiveissa suurin aukko on yleensä jotain f/3.5, joten niillä ei ole mahdollista saada niin kaunista pehmeää taustaa, eli lyhyttä syväterävyysaluetta.

kuvat kamerasta kännykkään langaton wi-fi olympus omd em10


Sisäänrakennettu wi-fi > kuvat kännykkään parilla painalluksella

Olin ihastellut arvosteluissa ja blogiteksteissä sisäänrakennettua wi-fiä, joka tähän kameraan kuuluisi. Se vaikutti älyttömän kätevältä, ja sitä se todella onkin! Saan kuvat kännykkään ja esimerkiksi instaan (siellä ollaan - @katriah) parilla painalluksella, ilman että kuvia täytyy kierrättää koneen kautta. Näpäytän vain kosketusnäytöltä wi-fi-kuvaketta, ja odotan pari sekuntia, että se yhdistyy puhelimeeni. Puhelimen ja kameran synkkaus tehdään vain ensimmäisellä kerralla, ja se tapahtui kuin itsestään. 

Lisäksi pystyn ohjaamaan kameraa puhelimella. Kamera voi siis olla vaikkapa pöydällä, ja minä säädän asetukset puhelimesta sekä painan laukaisunappia. Ja sitten suoraan jakelukanaviin tai vaikkapa sähköpostiin, huikeaa! Erityisen ihastunut olen kameran kosketusnäytöllä kuvaamiseen. Lapset ovat niin nopeita liikkeissään, että heitä kun jahtaa kameran kanssa, niin on kätevä napauttaa vain kameran näyttöä juuri siitä kohtaa, mihin tarkennuksen haluaa, ja kamera ottaa kuvan samantien. Olen aivan innoissani siitä, miten hyviä kuvia saan lapsista nyt, kun voin käyttää suurempia ISO-herkkyyksiä sekä hyvin nopeita suljinaikoja. Kuvista tulee kirkkaita, kohinaa ei näy, ja nopeat suljinajat varmistavat tärähtämättömät kuvat. Wau, olen mykistynyt.

Näihin kuviin ja tunnelmiin tällä kertaa. Tästä kamerasta riittäisi juttua vaikka kuinka, mutta päätettäköön tämä nyt tähän. Tästä eteenpäin kuvaan kaikki kuvani tällä helmellä - niistä voitte sitten päätellä, onko hyvä kamera vai ei.. :) 

Mukavaa loppuviikkoa, kuvaillaan taas!

Katri

EDIT: Tätä arvostelua käydään lukemassa usein, joten katson tärkeäksi ilmoittaa, että 01/16 lähtien olen kuvannut Nikon d750:llä, eli sen jälkeiset kuvat eivät ole Olympuksella otettuja.
SHARE:

29 kommenttia

 1. Mä oon kans niin koukussa mun canonin 6D wifiin, huippu juttu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sitä jäisin kyllä nyt kaipaamaan, jos siitä pitäisi luopua. Olisi sen kai jotenkin ulkoisesti lisävarusteella saanut muihinkin malleihin, mutta en jaksanut alkaa räpeltämään.. Kätevää näin!

   Poista
 2. Wautsi! Kiitos kattavasta raportista :)). Itse juuri ostin Samsungin NX3000 kameran ja olen ollut myös todella tyytyväinen!! Jos joskus täytyy vaihtaa niin harkitsen ehdottomasti tätä vaihtoehtoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kamerasi on muuten tosi kivan näköinen! Kiva, jos tästä oli hyötyä ja sait vähän idiksiä! :)

   Poista
 3. Ostin viikko sitten saman kameran! Huippu kyllä. Meilläkin iso ja raskas Canon 7D kotona, eikä sitä jaksa joka paikkaan raahata. Paras kamera on se, mikä on aina mukana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Kiva kuulla! Täytyykin käydä vilkuilemassa, sinulla onkin ollut hyviä kuvia! Ihan totta, sitä minäkin ajattelin. Kännykän kameralla vaan ei mitenkään voi saada yhtä hyviä kuvia.. Vielä täytyisi joku nätti kameralaukku hommata! :)

   Poista
 4. Tuo uusi mikrojärkkärisi kuulostaa kýllä huippukameralta, kun kalusto on kunnossa,
  niin kuvaaminen on paljon hauskempaa!

  Tapaamisiin tiistaina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Enää ei tarvitse tuskailla hämärämpiä olosuhteita ja jättää kuvaamatta sen vuoksi.. Taas tuli paljon uutta intoa, kun kamera ei turhaan rajoita kuvaamista! Jes, nähdään! Odotan innolla!

   Poista
 5. Kiitos tästä! Mielenkiintoista tietää, ettei E-M5 olekaan automaattisesti parempi kuin tuo E-M10. En oo siis perehtynyt noihin kameroihin mitenkään sen kummemmin, mitä nyt niihin on törmännyt vähän joka paikassa, mutta mun logiikan mukaan pienempi numero ois tarkoittanut parempaa kameraa :) Allekirjoitan ehdottomasti tuon että ostaa ensin yhden hyvän kiinteän polttovälin objektiivin! Näin jälkeenpäin ajateltuna se ois ollut tähän nykyiseenkin kameraan kaikesta järkevin vaihtoehto. Onnea uudesta hankinnasta, johan tässä tuli itsellekin kamerakuume! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ilmeisesti näissä ei mene samalla numerologiikalla kuin Canoneissa. Olen ymmärtänyt (ainakin tuossa linkkaamassani artikkelissa mainittiin niin) että 10 olisi jonkinlainen "risteytys" 1 ja 5:sta. Jokatapauksessa, erot eivät olleet kuulemma suurensuuria, lähinnä kai kyse siitä, mitä ominaisuuksia arvostaa. Ja tosiaan 5 on ehtinyt keräämään paljon mainetta ja kunniaa. Joo olen tosi tyytyväinen tähän objektiivihankintaan! Mieluummin hankin sitten jossain vaiheessa kunnon zoomin, ja siihen asti käytän jalkazoomia niin paljon kuin mahdollista.. Kamerakuume on kuule paha.. Sitä ei hevillä hillitäkään! :) Onnea vertailuihin, nyt se taitaa olla menoa!

   Poista
  2. No niin, keskustelin siskon kanssa viikonloppuna kamerahommista ja yksi asia johti toiseen, kun kuulin Rajalan digiviikoista... Oon nyt siis pähkäilemässä että päivittäisinkö kalustoni johonkin Olympukseen! Onko sulle tullut vielä jotain uusia pointteja mieleen nyt, kun oot ehtinyt käyttämään kameraa jo vähän pidemmän aikaa? Harkitsen periaatteessa kaikkien kolmen mallin välillä, ja tuntuu että on ihan yks ja sama mitä arvioita luen netistä, niistä ei kyllä tuu hullua hurskaammaksi. E-M10:n ja 5:n välillä valitsisin varmaankin tän kympin, mutta oon kysynyt itseltäni, tarviiko sitä ykköstä oikeasti johonkin. Ja onkohan se sitten jo melkein saman kokoinenkin kuin toi mun nykyinen Nikon... Tuleeko sulle tosta kympistä jotain uutta negatiivista (tai positiivista!) mieleen?

   Poista
 6. Eikö olekkin huippu! Isäni osti talvella uuden kameran ja päätyi E-M1. Hyvä minulle, kun saan lainata! Itse olin kyllä pyörtyä, kun maksuhetki tuli...
  Erittäin hyväksi minäkin olen todennut wi-fi yhteydet sekä sen kaukolaukaisimen sen mukaan. Olet varmaan jo huomannut tämän, mutta hyvin kätevä on myös, että pystyy tarkentamaan puhelimen näytön kautta? Kuin itse kamerassa näpäytät sitä kohtaa puhelimessa, mikä pitäisi olla tarkkana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä aivan verraton! Uskon, että tuo E-M1 on vielä huikeampi, mutta minulle jo tämä 5 on ollut ihan todella paljon mahdollisuuksia laajentava kokemus. En olekaan vielä niin paljon testaillut kaukolaukaisua, että olisin testaillut kaikkia säätöjä, kiitos kovasti vinkistä! Tässä on kyllä vielä paljon tutkimattomia juttuja.. Aika kivoja hentoja taidesuotimiakin löytyy, niitäkin voi olla joskus kiva käyttää!

   Poista
 7. Kiitos tästä - itse olen harkinnut näitä mikrojärkkäreitä tosissani - en vain jaksa isoa järkkäriä kantaa mukanani ja siihen olisi linssien hankintaa edessä. Minulla on Canonin pokkari, jossa tuo Wifi-ominaisuus on ja se on kyllä kätevä. Ilman sitä en enää yhtään kameraa osta.
  Nyt tuli listalle ihan ensimmäisten vaihtoehtojen joukkoon tämä sinun kamerasi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tästä saattoi olla hyötyä kamerahankintaa ajatellen. Tämä on kooltaan melkein kuin pokkari tosin objektiivi vie tilaa ja onhan tuo hieman painavampi kuin pokkari, mutta toki sitten ominaisuuksissaan aivan eri luokkaa. Olen ollut tosi tyytyväinen! Kannattaa ehkä katsastaa tosiaan myös ne PEN-sarjan minijärkkärit!

   Poista
 8. Meneeks sulla akku nopeesti loppuun. Mulla menee....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Ei minusta.. Mikä on nopeasti? Kyllä mä sillä monta tunta kuvaan, usein siis kestää monta päivää kun en koko ajan kuvaa. Mutta yhdessä tilaisuudessa kuvasin n. 500 RAW kuvaa, kaikki näytöllä 3-4 h:n aikana, niin silloin akku kyllä tyhjeni. Silloin se siis teki ihan koko ajan töitä. Ja varmaan akku kuluu nopeammin, jos käytät wifiä paljon ja esim. selaat kuvia. Joskus jos akku on kortilla, niin vaihdan niin, että kuvaan vain etsimen kautta.

   Poista
 9. Hei. Mitä mieltä olet sääsuojan puutteesta? Nykyään saa samaan hintaan e-m5 / e-m10. Itselläni on tarkoitus ostaa siitä 1.kamera. Eli tulee kuvailtua paljon kotona + reissussa ulkomailla + mökillä inarissa ulkona. Joutuu luopumaan Wifistä mutta saa sääsuojan, aikalailla muuten ovat samalla viivalla? Tieten e-m5 mark II olis kaikki, mutta hinta tuplaantuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän tulikin jo vastaus, jos on sään kestävä kamera niin pitää olla myös sään kestävät objektiivit. Niitä ei ole kovin montaa ja ne on kalliita, eli unohdan sen. Nyt sitten zoomailen e-10 mark II, siinä olisi tuo e-m5 vakain :)

   Poista
  2. Moikka! Joo mä muistan että selvittelin silloin paljon noiden eroja, ja muistelen, että kuvanvakain ja wi-fi olivat merkittäviä eroja, jotka vetivät minulla puoleen. Sääsuojaa en itse ole juuri kaivannut, mutta niinhän se juuri menee, että omat tarpeet pitää tiedostaa.. Totta puhuen itseä nyt hieman harmittaa, etten tuolloin raaskinut hankkia mark2:sta. Joten kannattaa harkita ja miettiä tarkkaan, ehkä säästää vielä hieman enemmän jotta ei tule taas kohta investointitarvetta! :)

   Poista
 10. Moikka! Onko laukaisuviiveessä mielestäsi eroa vanhaan canonin järkkäriisi? Jotkut mikrojärkkärit ovat niin paljon hitaampia ottamaan kuvia. Peilillisellä kun pystyy räpsimään nopealla tahdilla. Miten on uudessa kamerassasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ei minusta ole lainkaan eroa! Etsimen kautta kuvaamisesta en tykkää, koska siinä "kuva liikkuu viiveellä". Se häiritsee, vaikka laukaisussa ei ole viivettä. Olen jonkin verran kokeillut myös kosketusnäytöltä kuvaamista - se vasta jännää on! Kun klikkaan näytöllä esim. nopeasti ohikiitävää lasta, niin kamera ottaa kuvan saman tien ja tarkentaa siihen mihin olen napannut, esim. lapsen päähän. Tämä on kätevää, koska sitten ei tarvitse sommitella kuvaa uudelleen! Normaalisti en sitä kuitenkaan käytä, koska se tuntuu vähän leikkimiseltä.. :) Minulla on sellainen käsitys, että siinä PEN-mallissa laukaisu saattaakin olla hitaampi..

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Olenkin jotain mikrojärkkäreitä kokeillut tutuilta. Laukaisu kestänyt ja tilanne mennyt ohi. Luulin ottaneeni yhdellä sellaisella kameralla kuusi kuvaa, mutta todellisuudessa kuvia olikin tullut vai kaksi! Eli kamerallasi "räpsiminen" onnistuu?

   Poista
  3. Siis "sellaisella kameralla " en tarkoittanut sinulla olevaa kameraa vaan muita mikrojärkkäreitä. Olipa sekavasti ilmaistu ;)

   Poista
  4. Joo ei todellakaan ole mitään tuollaista viiveongelmaa! En mitenkään onnistuisi saada lapsista kuvia, jos olisi viivettä.. Kyllä tämä kuvan ottaa ihan heti, kun painan laukaisijaa! Kuulostaa kyllä oudolta.. Eihän siinä ollut päällä mitään sellaista asetusta, että ottaa kolme kuvaa putkeen? Eli painoit kaksi kertaa laukaisua, mutta sulkimen ääniä kuului kuusi kertaa, ja kuvia tuli 2 kertaa kolme samanlaista kappaletta? Joskus sellaista käytetään vaikka muotokuvia otettaessa siltä varalta, että ilme on kumma..

   Poista
 11. Hei, miksi siirryit takaisin "oikeaan järkkäriin" tai pois mikrojärkkäristä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Siksi, koska koin, että se pieni kenno ei riitä ammattilaiskäyttöön.. Halusin paremman kohinan keston, oikean etsimen (tuossahan oli sähköinen etsin, joka toimii aina hiukan viiveellä) ja paremman objektiivivalikoiman.. Tässä muutama pääsyistä! :)

   Poista
 12. Hei! Ajattelin kysäistä joltain, jolla on kokemusta Olympuksella kuvaamisesta. Ostin itselleni muutama viikko sitten Olympus om-d e-m5 mark II kameran. Näin uutena sähköinen etsin kameran omaavana käyttäjänä jäin miettimään, onko kuvaushetkellä kuuluva sähköinen pitkä suhinaääni normaalia? Kysyn tätä siksi, koska alussa kamera ei mielestäni tehnyt ääntä. Huomioin äänen vasta viikon käytön jälkeen. Kiitoksia vastauksesta! / ML

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin kuului sellaista ääntä mielestäni ihan alusta asti. Muistaakseni kysyinkin sitä jostain ja oli kuulemma normaalia.. :)

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig