lauantai 10. joulukuuta 2016

Keittiön kaunistus, vanha ovi liukuoveksi

Pitkä projekti, jonka kanssa meinasin heittää kirveen kaivoon monesti.. Jo yli vuosi saimme ajatuksen laittaa eteisen ja keittiön väliin välioven, koska eteisestä vetää aika paljon. Otin asian puheeksi ja saimmekin äidin äitini lapsuudenkodista vanhan puisen oven, aivan upean kaunottaren alkuperäisillä kahvoilla. Vanhassa navetassa on ollut tilaa säilyttää, että sikäli on ihan onni, että aiemmat polvet eivät olekaan hävittäneet kaikkea.
 
keittiö kvik mano, vanha ovi liukuoveksi, vanha puuliesi moderni keittiö

kvik mano keittiö, vanha ja uusi, modern home with a twist, puuliesi, vanha puuovi, diy liukuovi
Ovessa oli kaksi maalikerrosta, ja niistä tulikin paljon suurempi haaste, kuin olisin kuvitellut. Maalia yritettiin poistaa:
- kuumailmapuhaltimella ja lastalla
- ihmeaineeksi kehutulla Nitromorsilla. Ei tullut muuta kuin kauhea haju.
- tasohiomakoneella. Sillä sain isot pinnat, mutta ei peilejä.
- rälläkällä (mikä sen oikea nimi on?), johon laitettiin pyöreä hiontalaippa kiinni, ja sen avulla sain peilien urat hiottua, mutta en kulmia ja reunoja riittävän hyvin. Kierroksia tuolla koneella on hurjasti enemmän kuin hiontakoneella, minkä vuoksi sitä ei pidetty ihan ensimmäisenä vaihtoehtona. Sillä voi saada pahaa vahinkoa niin itselle kuin hiottavalle pinnalle. Tässäkin tapauksessa hiontalaipat kuluivat vain ihan reunoilta, koska jos olisin laittanut pyöröhiomakoneen oven pintaan kiinni, olisi se tehnyt pyöreää jälkeä. Suojalasin olivat välttämättömät, sillä kone myös veisteli tehokkaasti tikkuja ja sinkoili niitä pitkin poikin.
- loppusilaus kolmiopäisellä terällä. Kuva tässä aiemmassa postauksessa.
 
Huh, lopulta hiottu! Usko loppui jokaisen kokeilun jälkeen moneksi kuukaudeksi, ja sen vuoksi projekti venyikin. Lopuksi puupinta öljyttiin vielä pari kertaa Osmo Colorin kirkkaalla puuöljyllä.
 
vanha puuliesi ja väliovi keittiössä

 
 
Päätimme kiinnittää liukuoven kiskon sisäisellä mekanismilla, eikä niillä ladonovikiinnikkeillä, joita aiemmassa postauksessakin mietin. Ne olisivat tulleet kiskon yläpuolelle, mutta pidimme vähän turhana riskinä sitä, että ovi putoaisi joskus kiskoiltaan. Ehkä epätodennäköistä, mutta ajattelimme, että jos joku lapsi esimerkiksi liian voimakkaasti heilauttaa oven jompaan kumpaan suuntaan, niin huonostikin voi käydä.
 
diy liukuovi, vanha ovi väliovi
Liukuovikiinnikkeitä ei niin vaan löytynytkään rautakaupoista hyllystä, vaan ensin piti keksiä itse kiinnityssysteemi, ja tilata esim. Helaformilta tarvikkeet rautakauppaan. Listaan alle tarvikkeet, jos joku miettii samantyyppistä ratkaisua. Tarvikkeet löytyvät täältä. Muistaakseni mieheni soitti vielä Helaformille ja varmisti, että nämä osat sopivat yhteen ja käyvät tuon paksuiselle ovelle.
 
Tarvikkeina oli siis
- liukuovikisko 150 cm
- pyörästöt, 2 kpl
- seinäkannatin 3 kpl
 
Osat maalattiin mustalla maalilla. Onneksi kyselin teiltäkin mielipidettä mustista vai metallinvärisistä kannattimista, nimittäin on tuo musta vaan niin hyvä! Mikähän minuun oikein meni, kun harkitsin niin voimakkaasti jättää kaiken teräspinnalle?!
 
Muuten, Minna Jones'n blogissa on myös seikkaperäiset ohjeet liukuoven toteuttamiseen niiden kiskon yllä kulkevien työntöovenpyörien avulla, ja Valontalo -blogissa ohjeet simppeliin liukuovitoteutukseen. Yritin itse etsiä kovasti ohjeita, mutta tämä meidän toteutus oli loppujen lopuksi ihan vain järkeilyä miehen, rautakaupan ja Helaformin kesken.
 
keittiö kvik mano, vanha ovi liukuoveksi diy, vanhan talon remontointi modernimmaksi, vanha puuliesi moderni keittiö
 
Ai niin, ovi on kymmenen senttiä liian lyhyt! Mietimme vielä, pitäisikö ovea laskea hieman, ja tehdä esimerkiksi kynnystä peittämään rakoa. Toisaalta, tajusin heti laitettuamme oven paikoilleen, että kissamme ei pääsisi kulkemaan kylppärissä sijaitsevalle laatikolleen, jos alareunassa ei olisi rakoa. Että sikäli hyvä, että ovi on vähän tyhmän näköisesti liian matala..
 
Yläkerrassa näkyy myös uusi isompi työpöytäni, joka myös valmistui vähän aikaa sitten. Vähän jo mietin, onko koko kodissa liikaa puuta, kun pöytäkin tehtiin liimapuulevystä, mutta se kyllä tuntuu tosi mukavalta käden alla. En ole kyllä päässyt vielä lainkaan testaamaan työpöytää käytössä, koska pöydällä on kesken 500 palan palapeli. Näyttää siltä, että se jäi minun tehtäväksi, nimittäin ei ihan jaksa tuo kärsivällinen esikoinenkaan keskittyä niin ison ja pikkutarkan palapelin tekemiseen...
 
Tällaisten sisustusuutisten myötä toivotan teille ihanaa viikonloppua! Itselle on tulossa aika työntäyteinen, mutta todella innostavan kutkuttava kuvauspäivä! :) Ai niin ja menovinkki tälle päivälle: Paraisilla aivan ihanat joulumarkkinat Gamla Malmens Julmarknad. Viime vuoden tunnelmiani voit lukaista täältä. Harmittaa vähän, kun en itse pääse tänä vuonna.. Siellä on niin käsin kosketeltava joulutunnelma! <3
 
FB | IG
 
Katri
SHARE:

12 kommenttia

 1. Loistava lopputulos! Kiitos seikkaperäisestä selostuksesta. Sinnikkyytenne kannatti! Hyvää kolmatta adventtia! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin myöhemmin että minullahan oli koneella myös tarkempia kuvia osista ja kiinnityksestä, harmi kun ne jäivät puuttumaan postauksesta.. Juu, nyt voi kyllä todeta että kyllä kannatti!

   Poista
 2. Tosi nätti toteutus ja ovi!
  Kannatti vähän puurtaa oven parissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh, siinä oli kyllä hommaa! Mutta tämä on ehkä vähän kuin meidän lattia.. Kannatti puurtaa, sillä niistä on iloinen joka kerta kun silmä osuu!

   Poista
 3. Iiiiiik kun ihana!! Kyllä kannatti vääkästää!
  Me ollaan välillä haaveiltu vanhoista saluunan ovista keittiön ja olohuoneen leveään oviaukkoon, mutta vähän epäillään käytännöllisyyttä. Ehkä hyvä ehkä ei, mutta tuo teidän ovi ehdottomasti hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, toivottavasti tähän ei kyllästytä!:) tarkoitatko pariovia vai selkeästi enemmän saluunanovi-tyyppisiä? Ne olisivatkin ehkä hauskan erilaiset! Meillä on olohuoneesta kahteen suuntaan pariovet ja välillä tuntuu että on liikaa ovia. :)

   Poista
 4. Aivan ihana! Lopussa kiitos seisoo!

  VastaaPoista
 5. Onpa ihana lopputulos, kyllä kannatti hikoilla ja odottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsi miten monta kertaa meinasin luovuttaa.. Mutta tämä on ehdottomasti parhaita projekteja!! Kiitos Anu!

   Poista
 6. Todella kaunis lopputulos, vanha puinen ovi luo tunnelmaa muuten
  vaaleaan sisustukseen.

  Ihanaa joulunaikaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija, ihanaa särmää siinä kyllä tuntuu olevan! Täydensi meidän keittiön täydellisesti.. Kiitos samoin perheellesi!

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig