sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Kuusi ja ystävät toivat joulun

Eilen aamulla sohvalla makoillessani mietin, mitä kaikkea olin ajatellut tehdä ennen joulua. Minulla ei ole moneen vuoteen ollut mitään todellisia joulusuunnitelmia, koska totesin että tulee vaan paha mieli kun en saakaan aikaiseksi kaikkea mitä suunnittelen. Joulukuu on kyllä mennyt ihan älytöntä vauhtia, vaikka muutama viikko sitten ajattelin, että tänä vuonna saattaisin jopa tehdä jonkinlaista joulusiivousta. Ajattelin myös tehdä vähän jotain suklaakarkkeja, keksiä lapsille jotain jouluisia yllätyksiä, leipoa jotain jouluista.. Ja ehkä voisi käydä joulumarkkinoillakin. Onneksi tiesin kokemuksesta, että ne on syytä jättää vain hiljaisiksi kuiskauksiksi taustalle, jos tulee hyvä rako ja sopiva fiilis. 
joulukuusi
joulukuusen koristelu, lapset, joulukoti, lapsiperhejoulu


joulukuusen koristelu, joulukuusi, julgran, christmastree decorating
No, ei tullut, ja tonttukin on ollut tänä vuonna vähän hajamielinen kalenterinsa kanssa. Hienosti on kyllä seivaillut tilanteita, se täytyy sanoa. Toisaalta, en koe että olisi jäänyt mitään olennaista elämättä ja olematta. On ollut aikaa laulella joululauluja, leipoa pipareita ja olla vaan. On ollut aikaa leipoa extempore joulutortut ja glögit, ja tehdä joulupiknik olohuoneen lattialle. Tiedän, että kokisin oloni tosi typeräksi jos siivoilisin huushollia tai valmistelisin jouluruokia päivätolkulla, ja vanne vaan kiristyisi pään ympärillä. Kysyisin itseltäni, miksi minä teen tätä? Lapset kuitenkin vetävät ihan siihen perusarkeen. Kyse on selkeästi siitä, että olen löytänyt asiat, joihin mielelläni käytän aikaani, ja samalla hyväksynyt sen, että kaikkea ei tarvitse tehdä. Kotilaiturin Kati sanoi hyvin, kun poikkesin kaupalla ja tiedustelin joulustressistä (mikä ihme small talkin aihe sekin on, että kaikki olettavat toisten potevan joulustressiä?): noo se stressi on vähän semmoinen että sen taakse on hyvä piiloutua.. Ihanaa aikuisen naisen viisautta! Taas yksi ohjenuora tälle juniorille (joksi työkaveritkin minua kutsuvat).Sitten on myös asioita, joista joulumieleni oikeasti nousee, mutta joita en ole ehtinyt/muistanut tehdä. En ole esimerkiksi muistanut kuunnella juurikaan joululauluja, enkä lueskella vanhoja joululehtiä, vaikka otin ne kaapista esille kuukausi sitten. Viikon päästä kaikki nämä joulunalusaikaan liittyvät kliseet ovat niin so last season.

Yksi ehdottomista joulusuosikeistani on kuusen tuominen sisään. Meillä on niin upea tilanne, että pappani on tuonut meille jo kolmena vuotena ison kuusen kotimetsistä sadan kilometrin päästä. Katsellut ympäri vuoden sopivia kuusipuita ja sitten joulun alla kiertää hakemassa kullekin sopivan. Ihan mieletön onni, noin suuri kuusi maksaisikin ihan hirveästi!

Eilen vietettiin pieniä pikkujouluja ystäväperheen kanssa, ja nyt voin sanoa, että joulufiilis alkoi tuntua sydämessä asti. Lapset kirmasivat ympäri taloa ja me aikuiset yritimme kuulla toisiamme pöydän toiselle puolelle (välillä desibelit olivat kaikkea muuta kuin rauhaisaa jouluista taustamusiikkia). Yritettiin laulaa lasten kanssa joululauluja, mutta se meni kilpalaulannaksi pienimpien nahistellessa ja vääntäessä yhtä mittaa syliin ja pois. Loppujen lopuksi muutaman lasten suosikkilaulun jälkeen jälkikasvu hävisi yläkertaan, kun rouvat jäivät soittamaan ja hoilottamaan joululauluja sydämiensä kyllyydestä. Miehet mutisivat metelistä, mutta tulkitsimme sen kantautuvan lasten leikeistä... 
pienet snacsit, pientä suolaista, pienet coctailpalat, savulohitäyte crostinit, mätileipäset

lohitäyte saaristolaisleiville, mäti, punasipuli ja smetana. Leipäpalat, pientä suolaista, coctailpalat

Vahingossa olimme myös suunnitelleet lähes samanlaiset syötävät - olin tehnyt kylmäsavulohitäytettä saaristolaisleiville ja smetana-mäti-punasipuli täytteisiä sydänpaloja, ja sieltä kaverit tulivat lämminsavulohitäytteen, saaristolaisleivän ja sydänmuotin kanssa! :) Kokeilin liekittää kylmäsavulohta kaasuliekinheittimellä, ja sehän meni ihan kuin Strömsössä!
Tonttu on ollut myös päätöidensä suhteen sen verran laiska, että on hommannut vasta kummilapsille ja jouluapu-keräyksiin lahjoja, mutta omat on vielä järjestämättä. Voi olla, että tänään on joku muukin kaupoilla, joten kärsivällisyyttä kohtalotovereille...
Hyvää neljättä adventtia kaikille, jouluiloa koteihinne!
FB | IG
Katri
SHARE:

2 kommenttia

 1. Minä olen tänä vuonna käynyt sekä Joulutorilla että Tallipihalla, monta vuotta menikin suunnitellessa :) Yhtenä iltana vain päätettiin käväistä, ilman sen suurempia suunnitelmia, niin ne yleensä onnistuukin parhaiten.

  Nyt alkaa olla lahjat (melkein) hankittuina, enää paketointi... Ja siivoaminen ja ruokien hakeminen ja valmistaminen tässä töiden ohella... Noh, eiköhän se joulu sieltä tule ja varmaan joulutunnelmaankin pääsee, viimeistään aattona joulurauhan julistamisen myötä...

  Ihanaa joulun odotusta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan minun touhuilta! :) Että monta vuotta on mielessä ja sitten jonain iltana vaan mennään..

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig