torstai 23. huhtikuuta 2015

Pimp my lasagne (gluteeniton kasvislasagne)

Heippa! Tein niin tajunnan räjäyttävää lasagnea toissapäivänä, että on kyllä pakko jakaa resepti teidän muidenkin ruoan ystävien kanssa. Minun on jo pitkään ollut aikomus kokeilla munakoisolasagnea, mutta nyt vihdoin sain aikaiseksi. Paluuta tavalliseen ei taida olla... Jotain lasagnen maistuvuudesta kertoo se, että mies kehui sen maasta taivaaseen. Oli kuulemma vähintään yhtä hyvää ellei parempaa, kuin tavallinen.

Meidän lastenhoitaja on kasvissyöjä, eikä pysty syömään viljaa, joten on ollut aika kivakin kokeilla taas vähän erilaisia ruokia. Meillähän syötiin edellinen vuosi kotona vain kasvisruokaa, joten siinä mielessä tämä ei ole aiheuttanut suuria muutoksia keittiössä. Pelkän kasvisruoan syöminen hiipui siihen, kun en enää jaksanut sitä ainaista nurinaa ja sörkkimistä ruokapöydässä. Olin pitkään sitä mieltä, että lapset kyllä oppivat syömään sitä mitä heille tarjotaan, ja esikoinen olikin pitkään todella kaikkiruokainen, mutta lopulta se nirsoiluvaihe tuli meillekin. Totesin, että nyt täytyy varmaan antaa periksi ja niellä se tosiasia, että lapseni ei alkanutkaan rakastaa kikherneitä. Toisaalta tällä hetkellä on ihan sama mitä on tarjolla, todennäköisesti se ei maistu (paitsi makaroni - kauhukuvani on toteutunut). Nykyään syömme lihaa noin kerran-kaksi viikossa. Tai muu perhe syö, minä en niin välitä.

munakoisolasagne ilman lasagnelevyjä
Lisäksi onnistuin ekaa kertaa saamaan soijarouheesta maukasta, ja tästä kiitos menee Pumpkin Jam -blogiin. Soijarouhe kannattaa valmistaa paistamalla pannulla sipulien ja mausteiden kanssa, ja lisäillä vettä vähitellen, tämä oli käänteentekevä vinkki minun ja soijarouhan suhteessa. 

Minulla on muuten se toivomanne arkiruokakoostekin työn alla, mutta koska tämä ruoka vaatii vähän enemmän aikaa, julkaisen sen erikseen. Meillä on tapana tehdä seuraavien parin päivän ruoka aina etukäteen edellisenä iltana, jotta hoitajalla ja lapsilla on aina lounasruoka valmiina. Ja samoin meille iltaruoka, jotta ei tarvitse alkaa töiden jälkeen kiireessä tehdä. Tätä ruokaa ei tosiaan kannata alkaa valmistaa kovin nälkäisenä, mutta voin luvata, että vaivannäkö palkitaan. 


Tarkkaa ohjetta ei tullut kirjattua ylös, mutta mututuntumalla ohje kuuluu näin:

Kasvislasagne

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä
soijarouhetta pari desiä
noin tuplamäärä vettä soijarouheeseen nähden
1 prk (n. 500g) tomaattimurskaa
suolaa (tai vaikka kasvisfondia tai soijakastiketta)
pippuria
timjamia
oreganoa

1 munakoiso
suolaa
oliiviöljyä

30 g voita
2-3 rkl vehnäjauhoja
4-5 dl maitoa

1 mozzarellapallo

lasagnelevyjä, jos haluat laittaa

1. Viipaloi munakoisot noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi ja laita siivut itkettymään, eli ripottele hieman suolaa molemmin puolin. 

2. Paistele sillä välin sipulit öljyssä, lisää mausteet ja soijarouhe. Lisää vettä vähitellen noin kaksinkertainen määrä pannulle, eli turvota soijarouhe imeyttämällä neste rouheeseen. Tarkemmat ohjeet Pumpkin Jam-blogissa. Lisää sen jälkeen pannulle tomaattimurska ja lisäile mausteita maun mukaan. Anna porista ja maustua, tarkista lopuksi maku.

3. Tee valkokastike, eli sulata rasva teflonkattilassa. Ripottele jauhot joukkoon ja paistele hetki, mutta älä päästä ruskistumaan. Ala lisätä maitoa vähitellen ja sekoittele hyvin vispilällä, jottei jää kökköjä. Lisää maitoa sen verran, että kastike on sopivan paksua. Mausta vähän suolalla ja pippurilla.

4. Munakoisojen tihkuttua ylimääräistä nestettä vähintään puoli tuntia, taputtele ylimääräinen neste talouspaperilla tai pyyhkeellä ja paista ne sen jälkeen öljyssä pannulla.

5. Voitele vuoka öljyllä, ja kasaa lasagne uunivuokaan. Laita pohjimmaiseksi tomaattikastiketta, sitten vuorotellen valkokastiketta, munakoisoviipaleita, mozzarellaa, ja tomaattikastiketta. 

Minä tein tuplamäärän, joten toiseen vuokaan laitoin lasagnelevyjä ja toiseen en. Ajattelin, että ensi kerralla laitan enemmän munakoisoa ja vaikkapa kesäkurpitsaa gluteenittomaan versioon. 

gluteeniton lasagne kasvisversio soijarouhe lasagne


Munakoison ja mozzarellan liitto on kyllä niin syntisen hyvä, ihan ainutlaatuinen... Vielä timjamia päälle, niin sinfonia on valmis. Oih, tästä viikonlopun ruokia jo miettimään! Minä vähän lupailin E:lle, että voitaisiin tehdä hampurilaisia ja viettää leffailtaa.

Onneksi huomenna on perjantai! Halleluuja! :)

Katri
SHARE:

2 kommenttia

  1. Pistänpä tän mieleen! Hyvät kasvislasagnen ohjeet onkin aina tarpeen, toistaiseksi mun tekemissä on nimittäin ollut aina jotain vähän vikana. Koko lasagnehommat on jääneet kyllä viime aikoina vähemmälle sen jälkeen, kun hajotin meidän vuoan :( Sitten onneksi valaistuin, kun Suolaa ja hunajaa -blogissa oli tehty lasagnea leipävuokaan! Mikä loistoidea pieneen talouteen, ettei samaa ruokaa tarvitse syödä koko viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuohan oli hyvä vinkki pienen talouden tarpeisiin! Meillä taas täytyy tehdä vähintään yksi vuoallinen. :) Kiva jos sait tästä reseptivinkin!

      Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig