keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Arjen pikaruokia - keittoinspiraatiota

Tein tänään bataattisosekeittoa ja tuli siitä mieleeni julkaista muutama keitto-ohje, jotka ovat jääneet luonnoksiin, koska tämä ei varsinaisesti ole mikään ruokablogi. Tykkään kuitenkin kirjoitella toimivia reseptejä ylös ja keitot ovat yleensä vielä niin intensiivisen värisiäkin, että ne tekee mieli aina kuvata! :)

Mukavuudenhaluinen kun olen, teen usein keittoja, koska ne ovat nopeita valmistaa ja niitä pystyy tekemään kerralla ison määrän. Ruokaa on valmiiksi jääkaapissa ja ne vain paranevat vanhetessaan. Aikaa jää olennaiseen ja joka päivä ei tarvitse häärätä keittiössä, mitä arvostin varsinkin työpäivien jälkeen. 

Luvassa siis paahdettu paprika-tomaattikeitto, paahdettu kurpitsakeitto ja hernesosekeitto. Niin ja se bataattisosekeitto, jota en jaksanut kuvata. Lisää keittoja löytyy sivupalkin reseptit-tunnisteen alta.

Paprikakeitto paahdetuista kasviksista saa aloittaa:

paahdettu paprika-tomaattikeitto

Ainekset:
n. 500 g paprikoita
2 tomaattia
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
suolaa
hunajaa
pippuria
1/2 tl timjamia
6 dl vettä
1 prk tomaattimurskaa (voisi jättää pois tai korvata tomaateilla!)
1 kasvisliemikuutio
1/2 ruukkua basilikaa

Valmistus:
Pese ja lohko paprikat ja tomaatit. Laita ne vuokaan, samoin kuin sipuli ja valkosipulin kynnet. Lorauta päälle reilusti oliiviöljyä, sekä kääntele suola, pippuri, hunaja ja timjami joukkoon. Paahda kasviksia uunissa 200 asteessa puolisen tuntia ja kääntele välillä. Anna kasvisten levätä folion alla hetki. 

Laita vesi kiehumaan, lisää kasvikset, kasvisliemikuutio ja tomaattimurska ja anna poreilla viitisen minuuttia, lisää basilika. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää maun mukaan suolaa, sokeria ja pippuria. Tyhjensin vielä loppupurkit tomaattipyrettä ja punaista pestoa (molempia noin ruokalusikallisen) joukkoon. Sopii siis tuunattavaksi! (Teollisen tomaattimurskan maku tuli vähän liikaa läpi, joten ensi kerralla jätän sen pois tai korvaan laittamalla enemmän paprikoita/tomaatteja/porkkanaa.)

paahdettu paprika-tomaattikeitto, tomaattisosekeitto


Hernesosekeitto on minulle uusin löytö. E toivoi ruoaksi hernekeittoa, mutta en itse oikein ole sen perinteisen hernekeiton ystävä. Minulla on kummallinen suhde hernekeittoon: nyrpistän nenääni, jos sitä on jossain tarjolla ja valitsen mieluummin jotain muuta. Kuitenkin aina kun syön sitä, se on mielestäni ihan hyvää. :) Liekö jotain traumoja koulun hernekeitosta... Päätin kuitenkin tehdä hernesosekeiton, koska se on todellista pikaruokaa herneiden liotteluun verrattuna. Ja purkkihernekeittoihin en sentään lähde.


Ainekset:
voita
1-2 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
3 perunaa
suolaa keitinveteen
800 g pakasteherneitä
1,5 litraa vettä
2 dl kuohukermaa kevyesti vaahdotettuna
yrttisuolaa
valkopippuria
2 rkl sitruunamehua

Valmistus:
Kuullota sipulia ja valkosipulia voissa ja pyörittele siinä myös perunanpaloja hieman. Lisää kattilaan vesi ja anna kiehua kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Vatkaa kuohukermaa kuohkeammaksi, mutta ei kovin kauaa. Laita pakasteherneet kattilaan ja anna kiehua hetki. Ennen soseutusta kannattaa kaataa hieman vettä pois - keittoa on helppo ohentaa, mutta aika vaikea paksuntaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää vaahdotettu kerma ja sitruunamehua, sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Kyytipojaksi sopivat oliiviöljyssä paistetut krutongit (jälleen kerran...).



Entäs kurpitsakeitto... Hyviä kurpitsoja näkyy vieläkin olevan kaupoissa, mutta tämän keiton tein jo Halloweenien aikaan. Valmistin keiton aika pitkälti Liemessä -blogin ohjeella, mutta määriä en osaa sanoa, koska koversin siihen viiden kilon kurpitsan! Paahdoin vain sisälmykset ilman reunoja (toisin kuin ohjeessa), koska koversin kurpitsasta Halloween-lyhdyn. Päälle paahdoin pekaanipähkinöitä ja niistä tuli ihana, vähän toffeemainen maku!

paahdettu kurpitsasosekeitto


Ja sitten se bataattisosekeitto, josta tuli muuten aivan tajuttoman hyvää! Mies sulatti tänään pakkasen, ja samalla lämpeni myös jääkaappi, joten käytin tähän vähän sitä sun tätä, mutta enimmäkseen vain sitä (bataattia). Ja tällä ohjeella tulee sitten aivan järjetön 3:n litran satsi (tein tarkoituksella pakkaseen vähän hätävaraa), joten kannattaa ehkä puolittaa.

n. 2,5 l vettä
1,5 kg bataattia
1 paprika
n. 15 cm pätkä purjoa
1 kasvisliemikuutio
n. 2 dl hapanmaitovalmisteita (laitoin purkin smetanaa ja desin verran turkkilaista jogurttia)
0,75 tl yrttisuolaa
1 tl basilikaa
1 tl korianteria
1 tl timjamia

Keitä bataattilohkoja kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä, kunnes ne ovat melkein kypsiä. Lisää mahdolliset muut jääkaapin aarteet sopivassa vaiheessa kiehumaan (paprikan ja purjon annoin poreilla kymmenisen minuuttia). Kun kaikki on kypsää, ota hieman keitinvettä pois, jotta keitosta ei tule liian litkua, mutta pystyt tarvittaessa ohentamaan sitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää smetanaa/ranskankermaa/turkkilaista jugurttia - mitä nyt sattuu löytymään. Mausta keittoa yrttisuolalla sekä yrteillä (varmasti monet muutkin yrtit käyvät).

Siinäpä varsinainen resepti, kun joka kohtaan olisi voinut kirjoittaa "voit tehdä näin tai noin, hyvä tulee kuitenkin"! :) Vaikka sitähän se arkikokkailu yleensä on - löysin rantein ainesten pataan heittelyä...

Näillä mennään varmasti myös sitten vauva-arjessa, kunhan nyt ensin loppuisi tämä odottelu... Leppoisaa loppuviikkoa! 

Katri
SHARE:

2 kommenttia

  1. Jee, uusia keittoreseptejä! Sattumalta tein eilen itsekin teemaan sopivasti sosekeittoa. Kokeilin Kauhaa ja rakkautta -blogista löytynyttä kukkakaali-omenakeittoa. Siitä tuli kanssa aika hyvää, etenkin mausteisten omenakuutioiden kanssa! Onneksi satsista riittää myös huomiseksi evääksi. Resepti on täällä, jos kiinnostaa: http://kauhaajarakkautta.blogspot.fi/2014/01/sananne-on-lakini-mausteinen-kukkakaali.html

    Toivottavasti beibi putkahtaa pian ulos, parhaimmassa tapauksessa omin avuin ilman käynnistelyjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin bongasin tuon viime viikolla, täytyy ehdottomasti kokeilla! Eevalla on muutenkin aivan ihania, kekseliäitä ja rentoja reseptejä... Ajattelin ensin etten jaksa noita omenajuttuja tehdä, mutta ehkä sittenkin kun kehuit niitä! :)

      Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig