torstai 3. joulukuuta 2015

Jouluahdistus - ja sittenkin joulumieli

Joka vuosi tähän aikaan minulle iskee jouluahdistus. Se hirveä hyörinä ja kaiken valmistelu, joka paikka pursuaa tavaraa. Jossain vaiheessa aloin miettiä, että mitä ihmettä kaikki oikein valmistelevat? Lataavat monta viikkoa yhtä päivää tai paria pyhää varten? Kaikkea pitäisi olla niin kauheasti, pitäisi askarrella, siivota, ja hankkia lahjoja. Juosta kaupoissa tai selata verkkokauppoja. Ahdistavaa. Kaikilla on kiire. Ja kaikki tuskastelevat, kun rahaakin menee niin kauheasti. Mikä järki siinä kaikessa on? 

Vuosi vuodelta olen hyörinyt vähemmän. Ja joka vuosi olen ollut tyytyväisempi joulunaikaan. Olen yrittänyt tehdä ja valmistella vähemmän, sillä joulu on tullut vähemmälläkin. Kun eniten on alkanut arvostaa aikaa, on nurkkien siivoamisesta ja ruokien valmistelusta tullut vähemmän tärkeää. Lapset tuntuvat olevan myös kovin allergisia kaikelle valmistelulle. He osoittavat kyllä mieltään, jollei ole muka aikaa rötkähtää sohvalle lueskelemaan.Vaikka kuvittelen olevani sinut vähempien valmistelujen kanssa, niin tiedän kyllä, että joka vuosi pari päivää ennen aattoa iskee hirveä epäusko ja paniikki - onko kaikki riittävän hyvin? Miksi en ole vieläkään siivonnut vessan kaappeja?? Ehtivätkö joulukortit vielä? Miksi en alkanut askarrella niitä ajoissa? Miksi en yrittänyt napata joulukorttikuvia aiemmin ja kehittää niitä ajoissa? (Tänä vuonna otin taas askeleen eteenpäin - tilasin ne valmiina.) Olenko miettinyt mitä tapaninpäivänä syödään lounaaksi? Entä jos joku tulee kylään niin mitä tarjotaan? Mikä on varasuunnitelmani varasuunnitelma? 


Juuh, vähemmän riittää, ja onneksi olen joka vuosi päässyt sitä lähemmäksi. Jos ei ole aikaa nauttia, niin joulu juoksee ohi. Onko se silloin joulu enää ollenkaan? Lehdissä fiilistellään ihanasta joulusta kun on aikaa olla rakkaiden kanssa, ja samalla osa jouluvalmistelijoista on niin loppu, että voisi nukkua joulun yli. Myönnän, että minusta on tullut laiska ja mukavuudenhaluinen lasten myötä. Jostain on nipistettävä, jotta jää aikaa ihan siihen läsnäolemiseen. Ja kyllä, silti laitan joulua. Se on tärkeä ja ihana juhla. Esteetikon silmä ja mieli lepäävät, kun paikat ovat kunnossa ja ympärillä on kauniita ja juttuja. Ruoanrakastajana tulen tosi onnelliseksi joulunajan herkuista. Käyn pientä kamppailua itseni kanssa kultaisesta keskitiestä, mutta uskon, että olen löytämässä ihan hyvää uomaa.

Olemme yrittäneet vähentää lahja- ja tavarapaljoutta joka vuosi, ja mielestäni se on ihan hyvin onnistunutkin. Emme halua lastenkaan oppivan ajattelemaan, että joulu on kulutusjuhla ja että lahjoja kuuluisi olla kasamäärin. Eivät he osaa odottaa hirveää määrää lahjoja, elleivät aikuiset siihen opeta kyselemällä lahjalistojen perään. Meille on tärkeää, että lapset osaisivat olla kiitollisia siitä, mitä on. 

joulupuukeräys nuorkauppakamari, lahjoita joululahja lapselle hyväntekeväisyys joulu

joulupuu keräys turku, lahjoita joululahja lapselle, sosiaalitoimi joululahja

Meillä on kaikki hyvin, ja olemme siitä mielettömän kiitollisia. Elämä on asettunut niin hyvin, etten aina ymmärrä edes, miten se on mahdollista. Kaikilla ei ole. Sen vuoksi yksi jouluperinteistämme on joka vuosi ollut osallistua Joulupuu-keräykseen lahjoittamalla lahja lapselle, joka muuten ei saisi ehkä ainuttakaan. Se on nuorkauppakamareiden järjestämä tempaus, jolla kerätään paketteja sosiaalihuollon asiakkaille. Pelkästään Turussa on 3000 lasta lastensuojelun piirissä, joista osa saa tänäkin jouluna ainoan joululahjansa joulupuukeräyksen ansiosta. Esikoinen oli innoissaan, kun kerroin eskarin jälkeen, että mennään tänään taas ostamaan Joulupuu-lahja jollein vieraalle lapselle. Tänä vuonna jouduin vastaamaan kiperiin kysymyksiin, kun hän mietti, miksei joulupukki mene kaikkien lasten luo... Hmmm, en osannut vastata mitään järkevää... :( Mutta pala kurkussa kuuntelin, kun hän mietti, että ne lapset varmaan ilahtuvat kun saavat meidän paketit!

Meidän oli tarkoitus ostaa molempien tyttöjen ikäiselle tytölle lahja, mutta joulupuussa oli paljon kouluikäisten poikien lappuja - he kuulemma saavat aina vähiten lahjoja näissä keräyksissä. Ihan hyvä, että niitä oli nyt runsaasti enemmän. Me valitsimme lahjan tyttö 8 v:lle ja poika 7 v:lle.
Joulu on lasten juhla, ja sydäntä raastaa ajatus siitä, että kaikille joulu ei ole ilon, lämmön ja läheisyyden juhla. Minä herkkiksenä nieleskelen nytkin palaa kurkussa, liikutun pelkästä ajatuksesta miettiessäni sitä pientä lasta, joka avaa E:n käärimää joulupakettia...

Joulupuukeräykseen on helppo osallistua, jos paikkakunnallasi on jossain kaupassa Joulupuu ja vastaanottopaikka - nappaa lappu kuusesta, hanki lahja, paketoi, kirjoita lappuun mitä paketti sisältää, ja vie vastaanottopaikkaan lapun kanssa, jotta sosiaalitoimessa he pystyvät kohdistamaan lahjoja. Sain hyvän mielen, ehkä myös joku muu. <3 Sitä se joulumieli kai on?

FB | IG

Katri
SHARE:

4 kommenttia

 1. Samoilla ajatuksilla mennään täälläkin joulun suhteen. Tänä vuonna olen keskittynyt tunnelmointiin sen sijaan, että olisi hirveästi yrittänyt laittaa joulua ja stressannut sitä. :)

  Joulupuu-keräys on huippu. Olen itsekin ajatellut osallistua.

  VastaaPoista
 2. Joo joskus tuntui ettei siitä tunnelmoinnista ehdi nauttia jos koko ajan tekee jotain lisää.. Tai edes miettii lahjoja, ruokia jne.. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! Kiva jos käyt osallistumassa Joulupuuhun - se on mielestäni mukavan konkreettinen tapa auttaa!

  VastaaPoista
 3. Ihana tuo joulupuu-keräys, täytyykin muistaa käydä osallistumassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on kyllä ajatus kohdillaan - ihanaa että järjestetään!

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig