tiistai 11. elokuuta 2015

Nättejä marjoja talvellakin

Sain keväällä ahaa-elämyksen isoäidin luona. Ihmettelin, miten hänen vadelmansa kakun päällä ovat niin pulleita ja tuoreen näköisiä. Eivät lainkaan sellaisia vetisiä lössähtäneitä, jollaisia minun marjani aina ovat pakkasesta otettaessa. 

miten pakastaa vadelmat, marjojen pakastaminen


Hän sitten kertoi siihen olevan ihan yksinkertainen selitys - itseasiassa niin itsestään selvä, että luultavasti tämä on teille tuttu juttu. Mutta mikäli linjoilla on muitakin myöhäisherännäisiä kotimarttoja, niin jaettakoon tämä vanhan kansan vinkki julkisesti. 

Marjat kannattaa esipakastaa irtonaisina, vierekkäin, ennen kuin ne laittaa pakastusrasiaan tai -pussiin päällekäin. Silloin ne eivät painu ja lysähdä toistensa niskaan heti pakastuksen alkuvaiheessa, ja säilyttävät muotonsa paremmin myös sulaessa.

pakastevadelmat kotona sulatus kokonaisina

marjojen pakastus irtonaisina

Meillä oli pakastin jo valmiiksi jo aika piukassa, joten esipakastin marjoja muovikupeissa niin, että kahden kerroksen välissä oli leivinpaperi. Päivän pakastuksen jälkeen siirsin kohmettuneet marjat pakastepusseihin, joissa ne on helpompi saada mahtumaan pakastimen syövereihin. Näppärämpi martta varaa tähän myös pussinsulkijoita, jotta ei tarvitse yrittää nakkisormien kanssa vääntää pussia solmuun.

vadelmien pakastaminen ja sulatus kokonaisina, miten pakastaa vadelmat, vadelmien sulatus


Mikä onni, että omalta pihalta saa poimia tällaisia molluskoja! Ja niin makeita! Joka ilta saa poimia ison kupillisen pakkaseen auringon antaessa parastaan.Rastaat ovat käyneet tyhjentämässä viinimarjapensaita, mutta onneksi eivät ole äkänneet vadelmia. Pakastusprioriteettini on se, että pakastin täyteen pihan vadelmia ja mustikoita, ja jos tilaa jää, niin poimin vielä punaisia ja mustia viinimarjoja sen, mitä puskissa on jäljellä.

Satoisaa ja aurinkoista viikkoa!

FB | IG

Katri
SHARE:

12 kommenttia

 1. Olen joskus pakastanut mansikoita samalla tekniikalla ja säilyivät kyllä selvästi kiinteämpinä :) Hyvä vinkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mansikathan kaipaisivat tätä myös! Minä en pakastanut tänä vuonna ollenkaan mansikoita, kun en jaksanut niitä vetisiä löllöjä.. Mutta ensi vuonna yritän tällä tekniikalla.. :)

   Poista
 2. Tässäpä hyödyllinen vinkki vitonen! Eipä olisi tullut mieleen, vaikka yksinkertaiselta kuulostaakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tämä oli hyödyllinen vinkki muillekin!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Olepa hyvä Katja - tällaiset käytännön vinkit ovat niin parhaita!

   Poista
 4. No wau, kiitti niksivinkistä! :) tällä myöhäisheränneellä kotimartalla on tän vuoden mansikat lytyssä, mutta eipä taida olla ensi vuonna! :D just tänään kerättiin herukoita ja karviaisia, meidän vattupuskat on olleet tänäkesänä pahuksen laiskoja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Kaisa, että tämä oli hyvä vinkki! Aijaa, meillä vattuja on ihan hirveästi! Mitä olet muuten tehnyt karviaisista? Minä en meinaa keksiä mitään.. Hilloa en jaksaisi ruveta keittelemään.. Naapuri sanoi, että tulee hyvää piirakkaa!

   Poista
 5. Kiitos vinkistä. Nyt kun ajattelee, onhan se päivänselvää mutta eipä ole tullut edes itse ajatelleeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ollut ilahduttavaa kuulla, että tämä oli hyödyllinen vinkki muillekin! Monet jutut ovat periaatteessa niin yksinkertaisia ja selviä, mutta kuitenkaan ei tule mieleenkään.. Vanhemmilla ihmisillä on usein juuri tämän tyyppisiä käytännön kikkakolmosia.. :)

   Poista
 6. Loistava vinkki! Eipäs oo tääkään martta asiasta kuullut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes! Onpa kiva että tällainen pieni niksi oli hyödyllinen!

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig