tiistai 18. elokuuta 2015

Lastenhoitaja kotiin - näin se on mennyt

Syksyn ja arjen alettua muistin, että minunhan piti kertoa hieman tästä lastenhoitokuviosta, johon päädyimme keväällä. Mietiskelin täällä alkukeväästä lastenhoitajan palkkaamista, ja sainkin keskusteluista varmistuksen lähteä selvittelemään asiaa lisää. Sittemmin asiat selkisivät ja samalla kuviolla mennään edelleen, tosin nyt meidän esikoinen aloitti eskarin ja hoito jatkuu toistaiseksi kahden lapsen voimin. Toki olisi mukavaa, jos pikkuiset saisivat vähän leikkiseuraa.

Kaarinan kaupungin varhaiskasvatuksesta pyydettiin, jos haluaisin kertoa kokemuksistamme yksityisen hoidon tuen hyödyntämisestä lastenhoitajan palkkaamiseen, koska monikaan ei tiedä tällaisesta mahdollisuudesta päiväkotien ja perhepäivähoidon rinnalle. Kirjoitinkin kesän Ipana-postiin jutun, joten jos kirjoitus kuulostaa tutulta täkäläisille, niin olet saattanut lukea jutun jo aiemmin lehdestä. 

yksityisen hoidon tuki, lastenhoitajan palkkaaminen

lastenhoitajan palkkaaminen kotiinKevättalvella sain tarjouksen siirtyä takaisin töihin osa-aikaisesti, mutta kuopuksen ollessa vasta vähän yli vuoden ajatus päivähoidon aloittamisesta tuntui liian isolta siirrolta. Pehmeä lasku työelämään houkutteli, mutta pala kurkussa mietin, miten järjestäisimme hoidon ainakin kesään asti, kunnes työkuvioni selviäisivät tarkemmin. Juttelin asiasta perhekahvilassa, ja joku kertoi tutun tuttunsa järjestäneen hoitoringin parin perheen kanssa, eli palkanneen pienille lapsille hoitajan porukalla. Ihan kiva, mutta ei meillä ole sellaiseen varaa, ajattelin, mutta perhekahvilan ohjaaja kertoi Kaarinan tukevan yksityistä hoitoa nykyään tosi hyvin.

Tutkin asiaa sekä Kaarinan että Kelan internet-sivuilta ja soitin vielä päivähoidon johtajalle varmistaakseni, olenko ymmärtänyt oikein. Yksityisen hoidon tuki ja Kaarinan yksityisen hoidon tuen kuntalisä yhteensä muodostaisivat jo hyvän summan osaksi palkkaa. Perhekahvilan ohjaaja vinkkasi meille vielä toisesta perheestä, jotka myös tarvitsivat hoitajaa, joten siinähän meillä olisi hoitorinki ja toinen perhe jakamassa kustannuksia.


lastenhoitajan palkkaaminen, kokemuksia


Mutta mistä hoitaja? Selvitimme ensin tuttavapiirit, mutta lopulta laitoin työpaikkailmoituksen mol.fi:n. Hakemuksia tuli paljon ja haastattelimme muutaman tytön, mutta heti erään nuoren naisen jälkeen tiesimme haluavamme hänet. Sovimme yhdessä toisen perheen ja hoitajan kanssa hoidon ja ruokailun järjestämisestä, sekä työajoista ja palkasta. Lakisääteisten työnantajamaksujen ja muiden velvollisuuksien selvittely oli iso vyyhti, mutta ne selvitettyämme kaikki on sujunut todella hyvin.

Olemme olleet äärimmäisen tyytyväisiä tähän ratkaisuun, mutta vieläkin vähän ihmeissämme, että näin hieno järjestely on mahdollista. Kertoessani, että meillä on hoitaja kotona, saan aina hämmentyneitä katseita ja joudun oikaisemaan, ettei tämä tule kalliiksi lainkaan. Lapset saavat heräillä rauhassa, siirtyä yksiin päiväuniin omaan tahtiin ja aloittaa taipaleensa kodinomaisessa hoidossa. Saavat syödä marjat puskista ja kastella porkkanoita kuumina päivinä. Olihan tässä myös vähän oma lehmä ojassa, nimittäin oli aika mukava aloittaa työt ilman, että tarvitsee lapsia kuskata aina aamukiireessä jonnekin. Nyt olemme sopineet toisen perheen kanssa vuoroviikoista, mikä sekin on mukavaa vaihtelua sekä meille, että lapsille.

Sitten on sellaisia juttuja, joihin kannattaa varautua etukäteen, kuten varajärjestely hoitajan sairastuessa. MLL:n kautta voi saada hoitajan nopeasti, ja me saimme tässäkin tapauksessa vinkin varahoitajaksi perhekahvilan ohjaajalta - hän kun tuntee paljon alueen ihmisiä. Samoin ruoanlaittovuoroista ja muista käytännön asioista tai kuluista kannattaa sopia hyvissä ajoin. 

Löysimme niin ihanan hoitajan, että olen jo hieman haikeana miettinyt sitä tosiseikkaa, että lasten kasvaessa tämä hoitokuvio joskus loppuu... Lapset rakastavat häntä ja kesällä ehti tulla ikävä! Hoitojakso kotona ja satunnainen puistoilu oli mukava breikki myös nyt eskarin aloittaneelle isosiskolle.

Jos tämä järjestely herättää teissä kysymyksiä, niin ottakaapa yhteyttä! Olen mielelläni kertonut järjestelystä, koska tämä mahdollisuus on aika huonosti tunnettu, ja totta puhuen selvitettäviä asioita on alkuun paljon. Olisipa ollut mukavaa, jos olisi itse voinut kysellä joltakin, miten kaikki käytännössä menee.Kuvat ovat satunaisia räpsyjä viime ajoilta. Tyhjentäessäni kameraa huomasin taas, miten paljon kivoja hetkiä on tallentunut ja miten vähän on tullut julkaistua.. Meillä järjestellään parin-kolmen viikon päästä olevia tupareita, ja tuntuu, että kaikki ylimääräinen aika menee niiden järjestelyjen miettimiseen ja terassin rakentamiseen.. Nyt jännätään, ehditäänkö saada paljua valmiiksi siihen mennessä! Se riippuu nimittäin osien saapumisesta, eikä pelkästään meidän ahkeruudesta. :)

Hyvää viikonjatkoa ja iloa alkaneeseen arkeen! Kyllä kesäsäät ilahduttavat tosi paljon!

FB | IG

Katri
SHARE:

5 kommenttia

 1. Ihania nuo kuvat lapsista. Helmiä jokainen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :) Kaikissa on ehkä joku pieni juju, totta. :) Juuri tuollaisista tilannekuvista tykkään eniten..

   Poista
 2. Voi noita sinun kuviasi, kerta kaikkisen ihania!

  VastaaPoista
 3. Ihana järjestely. Kelpais. Talviaamuna lasten retuittaminen päiväkotiin on kamalaa. Ai te asutte Kaarinassa. Mä olen asunut lapsena siellä😊

  VastaaPoista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig