keskiviikko 5. elokuuta 2015

Vintageobjektiiveja ja suotimia - löydöt kuvaajan aarreaitasta JAS Tekniikasta

Nyt löytyi sellainen palveluhelmi, etten voi olla vinkkaamatta teille, jotka vähänkin olette kuvauksesta kiinnostuneita. Olin menossa ihan muille asioille, kun huomasin vahingossa Turussa Maariankadulla kameraliikkeeltä vaikuttavan JAS Tekniikan. Olin etsinyt monesta paikasta polarisaatiosuodinta, mutta kaikkialta oli juuri oikeankokoinen suodin loppu. Ajattelin, että kurkataanpa nyt tuoltakin, vaikka nimestä päättelin liikkeen olevan jokin vain vähän valokuvaukseen liittyvä teknisten härveleiden liike (blondin vikaa?!).

jas tekniikka, vintageobjektiivit, suotimet, uv-suodin, polarisaatiosuodin, harmaasuodin


Astuin sisään ja selvisi, ettei heilläkään ollut juuri oikeankokoista suodinta hyllyssä, mutta myyjä lähti selvittämään olisiko käytettyjen osien puolella sopivaa rengasta. Heti tarjottiin kahvia ja kutsuttiin tutustumaan liikkeeseen. Tuntui, että harrastelijakin on todella tervetullut, vaikka heti ovelta näin niin suuren luokan kameroita ja objektiiveja, etten edes tiedä, mihin sellaisia käytetään. Sukelsin peremmälle liikkeeseen ja sieltähän löytyi vaikka mitä... En olisi voinut kuvitellakaan sellaista kokoelmaa vanhoja kameroita, objektiiveja, kameralaukkuja, jalustoja.. Liikkeen museokokoelmassa on muuten todella kauniita kameroita! Olisin voinut jäädä vain ihastelemaan... 

jas tekniikka, vintageobjektiivit, suotimet, uv-suodin, polarisaatiosuodin, harmaasuodin


Myyjä kolusi minulle polarisaatiosuodinta (se helpottaa ulkona kuvaamista, koska vähentää heijastumia ja tuo värien kylläisyyden paremmin esiin) käytettyjen suotimien kokoelmasta, ja hartaasti tarkisti sekä puhdisti löytämänsä Nikonin ja Hoyan laatusuotimet (heittävät kuulemma pois kaikki huonot halvat). Siinä muistin, että tarvitsisin myös UV-suotimen, suojaamaan linssiä. Olen ollut vähän hölmö, kun nyt vasta hoksasin, että UV-suotimen käyttö suojaa arvokasta objektiivin linssiä. Laadukas UV-suoja ei heikennä kuvanlaatua mitenkään, mutta halvat voivat heikentää huomattavastikin. Sen löydyttyä ajattelin, että löytyisipä vielä harmaasuodin, joka mahdollistaa kirkkaalla säällä suuren aukon ja/tai pitkän valotusajan käyttämisen, koska se vähentää kennon saamaa valon määrää. Sillä voi myös saada hienoja efektejä aikaan, kuten pehmeän sumean vedenpinnan myös valoisaan aikaan pitkän valotusajan ansiosta. Postauksen ylimmässä kuvassa polarisaatiosuodin on oikealla, harmaasuodin alempana, ja UV-suodin näkyy toisessa kuvassa kädessäni. Myös alla olevassa kuvassa näkyy zoom-objektiviin päällä oleva kirkas uv-suodin.

vanhat objektiivit, vintageobjektiivit, manuaalitarkennus


Vaihdoin ehkä muutaman sanan jokaisen myyjän kanssa, ja he kaikki olivat todella asiantuntevia. Kaikki suhtautuivat kuvaamiseen niin intohimoisesti ja osasivat vastata jos jonkinlaisiin kysymyksiini - myös niihin hölmöihin selkeästi. Katselin vitriinejä täynnä objektiiveja, ja myyjä kertoili niistä suotimen etsimisen lomassa. Kolmannen suotimen löydyttyä halusin tietää vanhoista objektiiveista lisää, koska mietin, että tarvitsisin jossain vaiheessa muitakin objektiiveja, kuin tuon Zuikon 25mm f/1.8:n. Se on kyllä todella loistava ja valovoimainen, mutta polttoväliltään ei mahdollista laajempia kulmia, eikä myöskään kauempana olevien kohteiden kuvaamista. Vanhat objektiivit olivat todella edullisia ja mietinkin, ovatko ne siis huonoja, mutta myyjä kertoi, että monet ovat itseasiassa vähintään yhtä hyviä kuin tänä päivänä markkinoille tulevat, ja niitä, sekä vintage-kameroita myydään koko ajan enemmän. Miten ilahduttavaa! Haasteena tosin on täysin manuaalinen tarkennus kiekosta säätämällä, joka on minulta vaatinut paljon opettelua. Manuaalitarkennuksen salat ovat alkaneet aueta, ja viikonloppuna koinkin pienen valaistumisen, kun tajusin, miten hienosti se toimii. Tarkennuskohde tulee kuin aavemaisesti esiin kiekkoa säätämällä. Onhan se ainakin totuttelevalle ensin vähän hitaampaa kuin sähköisen tarkennuksen mahdollistavan objektiivin kanssa, mutta aika palkitsevaakin. Kokeilepa joskus vaihtaa objektiivista tarkennus MF-asentoon ja etsiä tarkennus objektiivin kiekosta säätämällä.

jas-tekniikkaVanhan objektiivin kanssa tarvitsin kuitenkin soviterenkaan. Se tilattiin liikkeeseen, ja jäin miettimään objektiivitarpeitani. Uskotteko, että minä joka nykyään vältän kaikkea kaupassa käyntiä ajanpuutteen vuoksi, oikein odotin että pääsisin taas käymään tuolla kuvausparatiisissa. Myyjä neuvoi ottamaan kameran mukaan, jotta voidaan kokeilla objektiiveja ja se olikin äärimmäisen tärkeää, koska sain todella hyvän perehdytyksen manuaalitarkennukseen ja ylipäätään vanhanmallisen objektiivin käyttöön. Myös aukon koko säädetään objektiivista toisesta kiekosta. Tosi mielenkiintoista! Ihanaa päästä kokeilemaan ja vähän fiilistelemään, millaista valokuvaus on vanhemmalla tekniikalla ollut. 

vintage makro-objektiivi, 50mm f/3.5

Ihastuin makro-objektiiviin ja totesin, että makrokohteiden kanssa on helpompi harjoitella manuaalitarkennusta. Esimerkiksi kukkia tähdätessä on aikaa sihtailla, milloin tarkennus on juuri kohdallaan ainakin enemmän, kuin vaikkapa liikkuvia lapsia kuvatessa. Sen lisäksi ostin pidemmän polttovälin objektiivin, jotta voisin kuvata esimerkiksi ulkona ja kauempana olevia kohteita. Sitä en ole vielä paljoa ehtinyt kokeilemaan, mutta makron kanssa olen jo harjoitellut jonkin verran. Alla oleva kuva tämänpäiväisestä mutakakusta on otettu tuolla makrolla. Tässä on ehkä vähän liian suuri aukko (f/3.5), koska tarkennuksen ollessa ylhäällä olevissa vadelmissa, on syväterävyysalue ehkä vähän häiritsevän lyhyt. Mutta - tämä on sitä kokeilemalla oppimista. Uuden linssin ja manuaalitarkennuksen opettelu on tämän hetken kehittymistehtäväni. Sain niin hyvää palvelua, että mietin, olenko oikeasti saanut niin hyvää palvelua ikinä, missään! Siellä kehtasin myös tunnustaa, etten ole onnistunut saamaan vastavalosuojaa objektiiviin kiinni, ja myyjähän tsekkasi senkin. No onneksi siinä oli myös hänen mielestään jännä jippo, joten ihan hölmöksi en itseäni kokenut. Itseasiassa siellä totesin vihdoin löytäneeni kameraliikkeen, jossa neuvotaan ja annetaan hyviä kuvausvinkkejä, eikä heitellä vain summittaisia arvauksia. Sellaiseenkin olen törmännyt useasti eräässä kameraliikkeessä... JAS-tekniikalla on liike myös Helsingissä. Turkulaisen kokemuksella uskallan suositella myös pääkaupungin liikettä erittäin asiantuntevaksi. 

Ai niin ja sen loistomyyjän nimi oli Valtteri. 

Aurinkoista loppuviikkoa toivottelen teille nyt, ja painun pehkuihin! 

Ai niin ja muistathan Åblogien kirppiksen? Tämän postauksen kuvat (muut paitsi kakkukuva) on otettu vanhalla kamerallani Canon EOS 1100d:llä, objektiivina valovoimainen 35mm f/2. Olen myymässä sen, ja ajattelin, josko kirppiksellä jollain olisi kiinnostusta? Mukaan tulee myös kitti-objektiivi Canon 18-55mm f/3.5-5.6 IS. Ilmoitelkaahan, jos jollakin on kiinnostusta, niin otan sen mukaan! En jaksaisi huuto.netin ilmoittelua ja odottelua.. Saa testata paikan päällä ja pikaperehdytys kaupan päälle, jos vaan myyntikiire sallii! ;)P.s. Tohkeissaan on myös Facebookissa ja Instagramissa

FB | IG

Katri
SHARE:

13 kommenttia

 1. Vau, sinä olet kyllä jo ihan asiantuntija näissä kuvausjutuissa, ihan kateellisena luin täällä, enkä ymmärtänyt kuin pienen osan :D Mutta ihana kun jaat näitä meidän kanssa, näihin voi aina palata, kun tulee tarvetta ja sitten ehkä paremmin ymmärtääkin... Minä olen kuvausjutuissa ihan aloittelija, mutta ehkä minäkin vielä joskus opin. Tosin tällä hetkellä ongelmia tuottaa tietokone, joka lataa kaikki kuvat mustina koneelle :/ enkä kerta kaikkisesti ymmärrä, että mikä siinä on vikana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Anu sanoistasi, mutta en minä nyt sentään mikään pro vielä ole! Paljon olen kyllä yrittänyt opiskella.. Ja minäkin olen oppinut paljon muiden kirjoituksista, kun toiset ehkä kirjoittavat käytännönläheisemmin kuin varsinaisilla ohjesivustoilla.. Minua ainakin alkuun sekoitti kova teknisyys.. Halusin ymmärtää, mitä mikäkin tekee käytännössä.. Siksi kannattaakin kokeilla samalla.. Tsemppiä harjoitteluihin!!

   Poista
 2. Kuulostaa mielenkiintoiselta, vaikka en ihan kaikkea ymmärräkkään. Jos olisin lähempänä tulisin Canoniasi kirppikselle ihmettelemään. Nyt täytyy jotenkin selvittää ja keksiä, että millainen järkkäri minun kannattaisi ostaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kuule niin koukuttavan kiinnostavaa että varo vaan! :) Kannattaa tosiaan perehtyä hyvin.. Mutta tiedän että se on vaikeaa, kun aluksi ei ymmärrä mitään! Siksi ostimme ihan perus järkkärin aloittelijalle..

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Tuollahan olis Turun reissulla pitänyt käydä. Ensi kerralla siis. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ilman muuta! Ensi kerralla tiedätkin mihin suunnata oikein ajan kanssa! Torilta vain yksi kortteli! ;) Turkulaiset kun ovat laiskoja poistumaan torin ympäristöstä.. :)

   Poista
 5. Ihana Valtteri :)). Mä olen ollut Jas-tekniikan kanssa tekemisissä kameraa huollettaessa. Todella hyvää palvelua olen minäkin saanut!!

  Wautsi, sinä kyllä puhut aukoista ym. kuin pro konsanaan! Hienoa, että valokuvaaminen kiinnostaa ja olet päässyt salojen syövereihin :).

  VastaaPoista
 6. Kiva kuulla S että sinulla on samanlaisia kokemuksia! :) No hei en minä nyt mikään pro vielä ole, mutta tämä on kyllä todella koukuttavaa! :) Ihanaa, kun voi koko ajan kehittyä!

  VastaaPoista
 7. Heippa! Ostin joku aika sitten Nikon 1 J5 kameran vanhan Canon 550D tilalle. Palautin sen, koska kuvaaminen tuntui hitaalta peilillisen järkkärin jälkeen. Oletko itse huomannut, että kuvan ottaminen olisi peilittömällä hitaampaa kuin peilillisellä?

  t. koo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! On siinä mielessä, että tässä on sähköinen etsin, joka toii koko ajan pienellä viiveellä, siis ehkä 1/100s.. Eli kun katsoo etsimestä niin kohde ei näytä aivan reaaliailaiselta. Siksi en käytäkään etsintä,vaan tässä on todella tarkka näyttö. Kuvaan aina sen kautta. Halusin omd-sarjalaisen nimenomaan etsimen vuoksi kosla ajattelin ettei ilman sitä kuvaaminen ole kuvaamista. Nyt kun olen tottunut tähän niin en enää osaa kaivata etsintä! Paitsi jos joskus hankin vielä peilikameran, niin sitten satsaan kerralla täyden kennon peilikameraan muutenkin..

   Poista
  2. Moi! On siinä mielessä, että tässä on sähköinen etsin, joka toii koko ajan pienellä viiveellä, siis ehkä 1/100s.. Eli kun katsoo etsimestä niin kohde ei näytä aivan reaaliailaiselta. Siksi en käytäkään etsintä,vaan tässä on todella tarkka näyttö. Kuvaan aina sen kautta. Halusin omd-sarjalaisen nimenomaan etsimen vuoksi kosla ajattelin ettei ilman sitä kuvaaminen ole kuvaamista. Nyt kun olen tottunut tähän niin en enää osaa kaivata etsintä! Paitsi jos joskus hankin vielä peilikameran, niin sitten satsaan kerralla täyden kennon peilikameraan muutenkin..

   Poista
  3. Moi! On siinä mielessä, että tässä on sähköinen etsin, joka toii koko ajan pienellä viiveellä, siis ehkä 1/100s.. Eli kun katsoo etsimestä niin kohde ei näytä aivan reaaliailaiselta. Siksi en käytäkään etsintä,vaan tässä on todella tarkka näyttö. Kuvaan aina sen kautta. Halusin omd-sarjalaisen nimenomaan etsimen vuoksi kosla ajattelin ettei ilman sitä kuvaaminen ole kuvaamista. Nyt kun olen tottunut tähän niin en enää osaa kaivata etsintä! Paitsi jos joskus hankin vielä peilikameran, niin sitten satsaan kerralla täyden kennon peilikameraan muutenkin..

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig