keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Taivaallisen hyvä focaccia

Jostain tuli rosmariinin himo, vaikka en ruoassa siitä juurikaan välitä. Rosmariini tarvitsee kumppanikseen focaccian, ajattelin, ja niin aloin metsästää täydellisen focaccian reseptiä.


Googlettelin paljon erilaisia ohjeita ja kuvia etsiessäni täydellistä ohjetta. Focaccian kuuluu minusta ehdottomasti olla muhkea ja mehevä. Löysin herkullisimman näköisen ohjeen täältä, ja muokkasin sitä vain vähän. Focaccia oli järjettömän helppo tehdä. Taikina sopi lapsen sekoitettavaksi, koska siitä ei saa tulla liian tönkköä. Tein focaccian uunivuokaan, koska en halunnut siitä niin littanaa kuin pellillä olisi tullut.


Valmistusohje kuuluu seuraavasti: Sekoita kuivahiiva 3 dl:n vehnäjauhoja. Lämmitä vesi 42 asteiseksi (kannattaa mitata, kädenlämpö huijaa) ja sekoita siihen sokeri ja suola. Sekoita jauhoseos vesiseokseen ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan noin vartiksi, kunnes seos kuplii. Lisää sitten jauhoja vähitellen puuhaarukalla sekoitellen. Tarkkaile koostumusta 8 dl:n paikkeilla. Taikinan kuuluu jäädä oikein löysäksi. Lisää vielä rypsiöljy ja kaada leivinpaperilla vuorattuun astiaan (itse voitelin vuoan öljyllä, mutta se ei toiminut). Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

Sekoita rypsi- ja oliiviöljy sekä tuore rosmariini keskenään (öljyn määrää voi vähentää, jos teet tämän pienikokoiseen astiaan, kuten minä, etkä pellille). Kaada öljyseos kohonneen taikinan päälle. Painele sormilla kuoppia taikinaan ja ripottele lopuksi päälle sormisuolaa. Paista 225 asteisessa uunissa (kiertoilmassa vähempi lämpö riittää) noin 15 minuuttia. Loppuvaiheessa laitoin leivinpaperin vuoan päälle, jotta pinta ei ruskistu liikaa. 20 cm * 30 cm kokoisessa vuoassa focaccia sai haluamaani muhkeutta n. 4 cm. Perfecto!

Nautinnollista loppuviikkoa! Ensiviikolla kuulumisia Pärnun rannoilta!

P.S. focaccia sopii mainiosti rantaevääksi loppuviikon helteisiin! :)
SHARE:

4 kommenttia

  1. Oi, miten näyttää hyvälle! Minä tein foccacia kesällä ja voiteilin leivän sitruunaisella oliiviöljyllä, tuli ihanan makuista!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Nuo makuöljyt ovat oikein kivoja. Minusta on tullut hirveä oliiviöljyllä läträäjä, haluaisin laittaa sitä joka paikkaan ja dipata leivänkin siihen! :)

      Poista
  2. Ai että näyttää hyvältä! Ehkä pakko testata...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti testata, oli niin vaivatonkin! (vaarallisen koukuttavaa kyllä...)

      Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig