perjantai 14. marraskuuta 2014

Valaisinhaaveita korkeaan tilaan

Valaisinhaaveita korkeaan tilaan
Valaisinten kuvat: Eos, Silvia, Pilke, Phrena, Fun

Sisustussuunnittelijamme Liisa suunnitteli valaistusta lähes kaikkiin tiloihin, ja olen nyt pyöritellyt valaisinvaihtoehtoja pääni pyörälle. Tarvitsimme apua siihen, miten erilaiset tilat saisi valaistua toimivasti, monipuolisesti ja kauniisti. Minulla varsinkaan ei ollut oikein mitään käsitystä valojen tehoista, lumeneista ja valon värilämpötiloista, joten ajattelin, että parempi antaa ammattilaisen miettiä nämä asiat. Ja hyvä niin, sillä valaistusta tulee lisättyä nyt todella paljon ja mikä tärkeintä - nyt valojen pitäisi olla oikean tehoisia ja oikean värisiä.

Ruokailu- ja oleskelutilamme on korkea ja siihen tarvitaan kaksi samanlaista isoa valaisinta. Liisa antoi myös valaisinehdotuksia, kuten tuo ihana Eos ja Silvia, ja ihastuin varsinkin tuohon höyhenvalaisimeen. Ajattelin sellaisen tulevan ehdottomasti jonnekin, joko ruokailutilaan tai meidän makuuhuoneeseen. Se on niin kaunis, että huokailen vain sitä katsellessani... Sitten luin, että se on valmistettu aidoista hanhenhöyhenistä. Ei sentään kuulemma eläviltä nypitty, vaan elintarviketuotannon sivutuotteena saaduista höyhenistä. Mutta silti... Luulen, että kokisin pientä eettistä syyllisyyttä aina tuon kanssa, koska en halua rahoittaa lintujen tuotantoa ruoaksi, sen paremmin broilerien kuin varsinkaan hanhien (tiedättehän ne hanhet, jotka pakkoruokitaan sairaiksi rasvamaksan vuoksi?)

Verner Pantonin Fun on myös aivan mielettömän kaunis, vaikka onkin tosi bling bling. Hintaa tosin on nelinumeroisesti enemmän kuin vastaavalla budjettiversiolla, Sessak:n Bukyalla, joten ei liene vaikea arvata, kumpaan päätyisimme, mikäli tuollaiset simpukankuorivalaisimet tilaan hankkisimme. 

Itse en olisi osannut ottaa ruokailutilan valaisinten kanssa huomioon mm. sitä, että valo ei saa häikäistä, eli valon olisi hyvä tulla pehmeästi varjostimen läpi. Valaisin kannattaa kuulemma sijoittaa tilassamme yläkerran lattian korkeuteen, eli melko ylös, jos ajattelee millä korkeudella ruokapöydän valaisin yleensä on. Lisäksi valaisin ei voi olla sellainen kupumainen, joka heijastaisi valoa vain alaspäin. Enkä tullut ajatelleeksi sitäkään, että kattovalaisimet valaisevat kovasti myös yläkertaa, jossa lapset iltaisin nukkuvat meidän vielä valvoessa. Sen vuoksi Liisa ehdottikin, että laittaisimme ruokailutilaan kolme seinävalaisinta. Ne toisivat pehmeää valoa, ja tekisivät korkeasta tilasta pesämäisemmän, hämyisemmän ilta-aikaan. 

Kuva Innolux

Kerroin, etten halua ulkovalojen näköisiä seinävalaisimia, jolloin Liisalla tuli heti mieleen Innoluxin Lumi. Ihastuin siihen heti, ja vaikka miten olen googlannut, en ole muita yhtä miellyttäviä seinävalaisimia löytänyt. Monet heijastavat tiukat kiilat ylös ja alas, tai ovat liian laitosmaisen näköisiä. En myöskään tykkää niistä maitolasista, joita paljon on tarjolla. Nämä Lumi-valaisimet ovat itsessään kuin koru, ja heijastavat valon pehmeästi lävitseen. Seinävalaisimet asennetaan siten, että kaikkia kolmea ohjataan yhdestä katkaisijasta, jottei aina tarvitse olla painelemassa johdosta valoja erikseen päälle.

Se tässä nyt tulee ongelmaksi, että jos seinävalaisimiksi tulee Lumi, niin simpukankuorivalaisin on liian krumeluuri. Höyhenvalaisin sopisi täydellisesti näiden seinävalaisinten kanssa, mutta mutta.. Phrena voisi olla oikein varteenotettava vaihtoehto myös. Suomalaista designia oleva Pilke-valaisin olisi ihanan aito (saatavana myös valkoisena ja mustana), mutta hinta on vähän kova, varsinkin kun niitä pitäisi kaksi hankkia. Uskoisin sen olevan myös hyvin ajaton valinta.

Millaisia valaisimia teillä on korkeissa huoneissanne? Tai tuleeko mieleen joku kaunis vaihtoehto katto- tai seinävalaisimiksi? Leppoisaa perjantai-illan jatkoa! <3
SHARE:

4 kommenttia

 1. Oi että, kuulostaa siltä että sisustustussuunnittelijan palkkaaminen todellakin kannatti! Valaistus on musta yksi hankalimmista mietittävistä, just toi että valoa on sopivasti ja se on oikean sävyistä - meillä tää kämppä on lähinnä tyyppiä orastava katastrofi ;)

  Toi Lumi on kyllä tosi kivan näköinen! Ja tuo Pilke varmaan sopisi kyllä todella kivasti siihen. Pilkkeessä tosin mua mietityttäisi se, että polttimo tuntuu näkyvän kehikosta läpi - tiedän, että useita se ei häiritse, näkyyhän nyt paljon niitä työmaalamppuja tai pelkkiä varjostimien kehikkoja, mutta itse en siedä yhtään suoraan valonlähteeseen katsomista. Silmissä alkaa välkkyä ja päätä särkee. Höyhenvalaisimen eettiset ongelmat ymmärrän täysin. Tuli myös mieleen, että miten ihmeessä sen saa puhtaaksi pölystä, vai saako mitenkään? Meillä moinen pohdinta olisi toki lähinnä teoreettista, kun miettii miten usein täällä siivotaan kunnolla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, yleensä valaistus on vain roikkuvalo katossa, ja vielä sellaista keltaista hehkulampun valoa.. Nykyään on kyllä niin paljon tarjontaa markkinoilla.. Ja nyt kun oli mahdollisuus (kun revittiin seiniä ja kattoa auki) ja mies osaa itse laittaa, niin päätettiin panostaa valaistukseen vähän enemmän. Ja etenkin siksi, kun tilat ovat vähän erikoiset, jotta saisi hämärät tilat valaistua kunnolla ja avarat korkeat tilat taas tunnelmallisesti.

   SIsustussuunnittelijamme muuten antoi meille ehdotuksia valaisimista (tuo Pilke ei siis kuulunut niihin) juuri sillä perusteella, että polttimo ei näkyisi ja lamppu ei häikäisisi, ts. jotta valaisin antaisi tasaisesti valoa ympärilleen. Itse ajattelin että häikäisy ei haittaisi, jos lamppu olisi muuten tosi kaunis, koska harvoin lamppuun suoraan katsotaan, mutta toisaalta kyllähän kaunista valoa tekee mieli katsoa! :)

   Höyhenvalaisimen ostaisin varmaan heti, jos löytäisin sellaisen tekohöyhenistä tehtynä.. Puhtaanapidosta en muuten tiedä, ehkä imurin ihan pienellä imuteholla voisi saada? Tai vanhalla kunnon pölyhuiskalla? :) Tosin myönnettäköön, että en ole kovinkaan montaa kertaa pyyhkinyt valaisimista pölyjä! :D

   Poista
 2. Mäkin olen haaveillut sisustussuunnittelijan käyttöä, jotta tulisi koko kokonaisuus yhteensopivaksi. Ja tuo Lumi on kyllä tosi kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ammattilainen osaa sen paremmin hahmottaa, tai ainakaan minulla ei olisi ollut siihen rahkeita.. Ihan kaikkia tiloja emme voineet budjetin raameissa käydä valaistuksen osalta läpi, mutta nyt sain tosi paljon ideoita siihen, mitä muihin tiloihin voisi miettiä.. Lumi ei ollutkaan luonnossa nähtynä ihan niin kaunis kuin odotin.. Se olikin nimittäin valkoisesta paperimassasta tehty, eikä näyttänyt kovinkaan kauniilta silloin kun valo ei ole päällä..

   Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig