sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Messuja ja mutinoita

Olin saanut töiden kautta liput Turun kirjamessuille edullisesti, joten lähdimme pyörähtämään Messukeskuksessa. Hengenravintoa antoisampaa oli kuitenkin muilla osastoilla, nimittäin samaan aikaan järjestettiin ruoka- ja viinimessut. E oli ihan huumassa siitä maistiaisten määrästä, ja kuunteli kiinnostuneena kaikki myyntipuheet! :) Muutamia hyviä messutarjouksia oli, joten jotain tarttui mukaankin.


Näistä messuostoksista kiinnostavimpia ovat nuo JusThai soijasuikaleet, jotka kuulemma ovat suomalaista alkuperää, ei-geenimuunnellusta soijasta valmistettuja. Esittelijät kertoivat, että soija kasvatetaan Suomessa, mutta näitä ei myydä lainkaan kotimaassa, vaan kaikki viedään ulkomaille. Siis mitä ihmettä? Aion ottaa yhteyttä tuonne JusThaille, sen verran jäi asia mietityttämään. En aina ymmärrä ruoantuotantoa... Minkä ihmeen takia Laitilassa valmistettuja soijasuikaleita ei olisi järkevää myydä Suomessa? No joo, sitten oli yllättävän vähän muhkuraisia luomumaa-artisokkia hyvään hintaan, joten ensi viikolla luvassa maa-artisokka keittoa. Kirjapuolelta tarttui mukaan pari kirjaa E:lle. Tuo kartasto on varmaan ihan hitti parin vuoden päästä, jääköön vielä kaapin perukoille odottelemaan.

Edit 11.10., JusThailta vastattiin: "Olemme pahoillamme että messuilla saitte väärää informaatiota, geenimanipuloimatonta soijaa ei kasvateta Laitilassa vaan soijakonsentraatti prosessoidaan ja tuotteistetaan Uudessakaupungissa, niiltä osin tuote on valmistettu siis Suomessa ja se saa käyttää Hyvää Suomesta -merkkiä." Myyvät kuulemma tällä hetkellä soijatuotteita vain tukkupakkauksina Suomessa ja ovat aloittaneet kehitystyön, jotta voisivat myydä soijavalmisteita jatkossa myös kuluttajapakkauksissa Suomessa.


Kaunis syyssunnuntai sai arvoisensa päätöksen, kun laitoimme päivälliseksi kuhaa. Kalan paistuessa ehdin räpsäistä pari kuvaa. Parhaan kotimaisen kalan kanssa yksinkertaiset lisukkeet - uuniperunaa kasvistäytteellä ja kesäkurpitsa-munakoiso-halloumi -tornit toimivat ihan hyvin. Jokin rapu-juttu olisi ollut täydellistä, mutta odotellaan nyt viimeinen kolmannes vielä...Kalatiskillä meinasi muuten taas epätoivo iskeä: toitotetaan, että odottavien äitien (kuten muidenkin) pitäisi syödä paljon kalaa - ei kuitenkaan mielellään Itämeren kaloja. Jäljelle jäivät Kupittaan Citymarketin valikoimasta kuha, siika ja hauki, joista jälkimmäistä pitäisi välttää. Siikakin oli Itämeressä kasvatettua. Nyt ei ollut valikoimassa tonnikalaa eikä pangasiusta, mutta niidenkin syöminen olisi epäeettistä. Silakat ovat olleet "kiven alla" viime aikoina, vaikka toisaalta yli 17 cm pitkiä silakoita ei muutenkaan pitäisi syödä... :) Niin että mitä kalaa sitten voisi syödä? Ehkä ei tarvitsisi niin kauhean tarkkaan miettiä kaiken maailman suosituksia, mutta välillä tekisi mieli nauraa näille ravinto-ohjeistuksille, jotka ovat keskenään niin ihanan ristiriitaisia.

Okei, nyt aivot narikkaan. Vatsa on kuitenkin ravittu ja mieli levännyt ensi viikkoa varten. Hyvää viikkoa!
SHARE:

2 kommenttia

  1. Ihania kuvia ja herkullisen näköisiä ruokia. Aika vähälle on kalan syöminen raskausaikana jäänyt, kun nuo suositukset tosiaan on mitä sattuu. Lisäksi kalavaihtoehtoja on jotenkin tosi vähän kaupassa, että pitäisi varmaan käydä kauppahallista ostamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja mäkin yllätyin, kun Kupittaalla ei ollut enempää valikoimaa, kaiken lisäksi oli ruokamessut -viikonloppu! Suositukset ja käytäntö eivät oikein kohtaa..

      Poista

Kiitos kun rustasit kommentin ilokseni!

© Tohkeissaan. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig